Matchprofil: Roger "Nemo" Johansson

HBK har sedan lång tid tillbaka haft en framgångsrik Ungdomssektion, som har fostrat många A-lagsspelare. De senaste åren är det spelare födda 1999, som har spelat i A-laget. I mitten på 80-talet var det flera spelare födda 1964 som spelade i HBK:s A-lag. Det var Ola Svensson, Eggert Gudmundsson och Roger ”Nemo” Johansson.

Till matchen mot Dalkurds FF är Roger ”Nemo” Johansson matchprofil eftersom han tillhör en av dem som har spelat flest A-lagsmatcher i HBK. Han är på 18:e plats med 392 matcher och han passerades förra året av Andreas ”Ante” Johansson. ”Ante” har nu spelat över 400 A-lagsmatcher.


Roger började i HBK:s Fotbollsskola på 70-talet och gick sedan hela vägen till A-laget. Han var tidigt en talang och spelade ofta med spelare som var ett år äldre. Talangen ledde till ett antal landskamper i olika ungdomslandslag.

Vi har pratat med Roger om vad han gör nu och om tiden i HBK.

Vad kommer ditt smeknamn ”Nemo” ifrån?

- När jag var 7–8 år så hade Beppe Wolgers ett jullovsprogram på TV och då läste han olika sagor och i en av sagorna fanns namnet ”Nemo” med. Killarna i mitt hockeylag fick olika smeknamn och jag var minst, så jag fick smeknamnet ”Nemo”. Det är bara mitt smeknamn som har hängt med hela tiden, berättar ”Nemo”.


”Nemo” var också en stor talang i ishockey.

Varför valde du fotbollen före ishockeyn?

- Ofta krockade träningarna och jag spelade bara hockey när jag hann. Sedan gick det bättre i fotbollen och då valde jag att enbart satsa på fotboll.

”Nemo” debuterade som 18-åring i A-laget 1982 och gjorde allsvensk debut 1983, när han kom in i slutet av premiärmatchen mot Hammarby borta. Vid hemmamatchen mot Brage i den tredje omgången fick Roger spela från start som vänstermittfältare.


- Det var lite nervöst att debutera i Allsvenskan och ett härligt HBK-minne är när jag gör mitt första allsvenska mål i bortamatchen mot BK Häcken i min andra match från start. Två omgångar senare gör jag matchens enda mål när vi vann mot Örgryte IS hemma på Örjans vall, minns ”Nemo”.


Det blev 24 matcher och fyra mål för Roger Johansson i Allsvenskan 1983. Under de kommande åren blev det mer sporadiskt spel i A-laget och det var först under 1988, med Stuart Baxter som tränare, som Roger blev ordinarie igen. Nu spelade han högerback precis som han gjorde större delen av sin ungdomskarriär.


I säsongsavslutningen 1994 mot AIK gjorde ”Nemo” sin sista match i HBK:s A-lag och det blev sammanlagt 120 allsvenska matcher för ”Nemo”.
Det blev många landskamper i olika ungdomslandslag för ”Nemo” och han spelade bland annat i U21-landslaget 1985 tillsammans med HBK-lagkamraten Ola Svensson och Pelle Olsson, som nu är assisterande tränare i HBK.


Har du något speciellt minne från någon av landskamperna?

- Det roligaste minnet var när jag gjorde det avgörande målet när vi i pojklandslaget gick vidare till EM-slutspelet för pojklandslag.

Vilken kontakt har du med fotbollen idag?


- Jag är inte engagerad i någon fotboll nu. Efter HBK blev det fem säsonger i Snöstorp Nyhem och 2001 spelade jag två månader i IS Örnia tillsammans med andra tidigare HBK-spelare som Tommy Frejdh och Tommy ”Hacke” Andersson. Men det blev för tufft för kroppen. Man spelade en match och sedan fick man vila i en vecka och då missade man nästa match, så det var lika bra att sluta, säger ”Nemo”, som nu jobbar som lastbilschaufför hos Harplinge Transport.


Hur vill du beskriva föreningen Halmstads BK?

- Allt var toppen. Det var bra hela tiden och de tog väl hand om en på alla sätt. Jag möttes hela tiden av glada människor i klubben.


Har du något smultronställe i Halmstad?

- Vi bor i Fyllinge och därifrån är det enkelt att cykla ner till Östra stranden och det är ett fint ställe, tycker jag.


Hur kommer det att gå för HBK i Superettan?

- Om de spelar som mot Utsikten, så ska de klara det att gå upp. De har en bra och bred trupp och det kommer att vara avgörande, menar ”Nemo”.


Hur går det i matchen mot Dalkurd?

- Jag tror på en storseger och säger 4–0 till HBK, avslutar ”Nemo” vårt samtal med att tippa.


ROGER ”NEMO” JOHANSSON

Född 12 oktober 1964

Från Egen produkt, till Snöstorp Nyhem FF 1995

Allsvenska matcher/mål 120/4

Slutspelsmatcher/mål 4/0

Kvalsvenskan matcher/mål 25/0

Division 1 matcher/mål 34/0

Landskamper 4 U21, 18 P19, 5 P17 och 3 P16

Spelarkarriär Halmstads BK (-1994), Snöstorps Nyhem FF (1995–1999), IS Örnia (2001)