Matchdax: Jönköpings Södra IF - HBK

I morgon är det bortamatch mot Jönköpings Södra IF på Stadsparksvallen. Avsparkstid kl. 15.00.

TRE SNABBA FRÅGOR TILL MAGNUS HAGLUND

Det har precis stängts ett transferfönster och HBK har varit ganska passiva i detta. Hur har ni resonerat?

- Vi hade inga ambitioner att värva i det här fönstret och känner att vi har både bra spets och bredd, och är konkurrenskraftiga inför hösten. Några spelare har gått vidare men vi var överdimensionerade i truppen.


Under förra året fick ni höra att ni hade svårt för att göra mål. I år är vi det målgladaste laget med 41 mål och faktiskt är det så att på de senaste 37 matcherna i Superettan har vi bara gått mållösa en gång. Vad är det som gör att vi producerar rätt mycket mål för närvarande?

- Vi gör mycket mål och skapar mycket. Målen tillkommer på olika sätt, genom omställningar, kontringar, fasta situationer och mot etablerade försvarsspel. Vi klarar av att göra mål på olika sätt och gör en hel del mål som fördelas på många olika spelare. Det är många som har en stark tro att de kan göra mål.


Nu väntar J-Södra och matchen senast på Stadsparksvallen, hösten 2020, är just den matchen som vi inte gjorde mål i. Därefter har det blivit 27 raka matcher i Superettan med HBK-mål. Sedan matchen på Örjans vall har Jönköping kommit i gång och har bl.a. vunnit två raka matcher. Hur ser du på matchen?

- De har förbättrat sig och varit bra på slutet. De slåss för sin överlevnad vilket kan göra att de får fram motivation. När vi mötte Dalkurd var det många som löpte och de gav alltid bollhållaren flera alternativ att spela framåt.



TRUPPEN (18 man)

1. Malkolm NILSSON SÄFQVIST
2. Thomas BOAKYE
3. Alexander BERNTSSON
4. Andreas JOHANSSON
5. Joseph BAFFO
6. Joel ALLANSSON
8. Jonathan SVEDBERG
9. Villiam DAHLSTRÖM
10. Sadat KARIM
12. Malte PÅHLSSON
14. Mikael BOMAN
15. Kazper KARLSSON
16. Erik AHLSTRAND
17. Phil OFOSU-AYEH
18. Emil TOT WIKSTRÖM
21. Andreas BENGTSSON
23. Taulant PARALLANGAJ
30. Alexander JOHANSSON


EJ MED I TRUPPEN

11. Samuel KROON
19. Albin AHLSTRAND
20. Pontus CARLSSON
24. Marcus OLSSON
27. Melvin SJÖLAND


I FAROZONEN

Avstängda vid nästa gula kort: Erik Ahlstrand, Samuel Kroon, Phil Ofosu-Ayeh och Jonathan Svedberg.



POÄNGLIGAN

10 (10+0) Alexander Johansson

10 (3+7) Sadat Karim

8 (5+3) Mikael Boman
7 (7+0) Joseph Baffo

6 (3+3) Samuel Kroon

5 (2+3) Villiam Dahlström



NOTERAT

I HBK HAR ALEXANDER JOHANSSON svarat för mål i de tre senaste matcherna, samtidigt som han gjort fem mål på de fem senaste matcherna. Senast någon gjorde mål i minst tre raka matcher var när Mikael Boman avslutade Superettan 2020 med mål i sex raka matcher. Detta följde han senare upp med att göra mål i första matchen i Allsvenskan 2021.


PÅ DE FEM SENASTE MATCHERNA har HBK varit målpigga med femton gjorda mål, vilket är snitt på tre per match. Intressant är hur målen fördelas i laget och där kan man säga att alla är inblandade. Av HBK:s 41 mål hittills i år har målen fördelats enligt följande:
13: Avbytarna. 9: Backarna och mittfältarna. 8: Anfallarna. 1: Målvakt samt självmål


FÖR ANDREAS JOHANSSON BLIR DET BLOTT den andra matchen som han besöker Stadsparksvallen i HBK-tröjan. I premiären 2019 vann HBK med 1-0 efter mål av Sadat Karim men när lagen möttes i oktober 2020 så missade "Ante" matchen. Då hade HBK drabbats av Covid-19 och det är den enda matchen han missat sen han kom tillbaka. Den matchen vann J-Södra med 1-0.


HBK HAR VARIT VÄLDIGT STARKA under sista kvarten i år och stor betydelse har nog det att HBK löper väldigt mycket. Snittet i år är att de springer 10,5 mil/match tillsammans, vilket gör att nästan alla spelarna kommer upp i en längd på över en mil per match. Erik Ahlstrand har högsta snittet med 10 605 meter per match.