"Dojan" har blivit värmlänning

Matchprofil till morgondagens match mot Västerås SK är Anders ”Dojan” Nilsson som har spelat i båda klubbarna. Kontakten med fotbollen är dålig i dag då jobbet som kiropraktor tar sin tid.
Anders Nilsson är mest känd under smeknamnet ”Dojan”. I början på 90-talet värvades han från Films SK till Djurgårdens IF och spel i Allsvenskan men det blev få matcher och mål, så han gick tillbaka till Films SK. 


Som 20-åring kom "Dojan" till Djurgårdens IF och där det blev några matcher i Allsvenskan under de två säsonger han tillhörde järnkaminerna. 

Efter ett år i Films SK gick han till Gefle IF. I Gefle IF blev det succé och HBK och Tom Prahl fick upp ögonen för den duktige anfallaren och han värvades inför säsongen 1996.
- Det hade gått bra för mig i Gefle och jag hade många anbud. HBK kom in ganska sent men jag förstod att HBK var intresserade av mig eftersom de hade sålt Niklas Gudmundsson till Blackburn hösten 1995. HBK var ett intressant lag och de hade i vunnit över Parma i Cupvinnarcupen, berättar ”Dojan” när vi pratar med honom inför matchen HBK-Västerås SK.


Innan han kom till Halmstads Bollklubb så blev det spel under några säsonger i Gefle IF. I Gefle fanns på den tiden även gamla HBK:are som Stefan Lundin, Pelle Olsson och Jesper Mattsson.

- Jag märkte när jag kom till HBK att det var på en helt annan nivå när det gällde träningen. Det var stor skillnad och jag var otroligt trött.

Läs om fler gamla HBK-profiler här.

Den allsvenska debuten för ”Dojan” i HBK skedde i tredje omgången hemma mot Östers IF 1996 när han fick hoppa in i stället för Peter Vougt. Fyra omgångar senare mötte HBK AIK hemma på Örjans vall och då bildade ”Dojan” anfallspar med Tomas Stierna. HBK vann med 3–2 och ”Dojan” gjorde sitt första allsvenska mål i HBK-tröjan. Här kan du se målet.


Inför 1996 behövde HBK en ny anfallare efter att Niklas Gudmundsson blivit proffs i Blackburn Rovers. "Dojan" kom och avgjorde bl.a. cupvinnarcupmötet mot Vardar Skopije. I Vardar spelade bl.a. Artim Sakiri som kom till HBK säsongen efter men då hade "Dojan" lämnat för spel i Västerås SK.

Det blev sammanlagt 13 matcher från start och sex inhopp och tre mål för Anders ”Dojan” Nilsson säsongen 1996.
- Jag fick många chanser, året som jag spelade i HBK, men bollen ville inte in. Ett härligt HBK-minne från mitt år i HBK är när vi spelade mot FC Vardar från Makedonien i UEFA-cupen. Det hade blivit 0–0 hemma på Örjans vall och efter en stark insats på bortaplan lyckades vi vinna med 1–0 och jag gjorde målet. Sedan var det en stor besvikelse för mig att jag missade nästa match i UEFA-cupen på grund av en skada. HBK mötte då Newcastle på bortaplan och det var fullt av duktiga spelare i det laget, som t.ex. Alan Shearer, Faustino Asprilla, Les Ferdinand, David Batty. Det hade varit roligt att möta dem.

Efter säsongen 1996 lämnade ”Dojan” HBK och skrev på för Västerås SK, som var nykomlingar i Allsvenskan 1997. I Västerås-tröjan blev han matchhjälte när han gjorde matchens enda mål när VSK den 6 augusti besegrade HBK, blott tre dagar efter att HBK hade vunnit över IFK Göteborg med 6–0.


På Arosvallen avgjorde Anders "Dojan" Nilsson matchen mot HBK i Allsvenskan. En match som spelades tre dagar efter att HBK utklassat Blåvitt med 6-0.

Har du någon kontakt med fotbollen idag?
- Nej, jag har inga tränaruppdrag men jag kollar när mina pojkar spelar. Jag utbildade mig till kiropraktor 1997–2001 och sedan flyttade vi från Gävle till Värmland för ett antal år sedan. Vi bor i ett samhälle som heter Västra Fågelvik och det är nära den norska gränsen och närmaste tätort är Töcksfors. Här har jag min praktik och det händer att jag hjälper till som kiropraktor i mina pojkars fotbollslag, berättar ”Dojan” och menar Töcksfors IF där bl.a. den gamla Degerfors-profilen Milenko Vukcevic är med som tränare.

Hur vill du beskriva föreningen HBK?
- Man kände direkt en genuinitet. Stig Nilsson var i klubben när jag var där och han betydde mycket för att skapa en lugn och trygg klubb. Jag tycker det är bra att man ”rättar mun efter matsäcken” och satsar på att förädla egna talanger, menar ”Dojan”.


I dag arbetar Anders "Dojan" Nilsson i Töcksfors i Värmland. Denna bild är hämtad från hans företag Nilssons Kiropraktik. Hans son Nils Nilsson har tidigare spelat med Gefle IF men gick inför årets säsong till IFK Luleå.

Hur kommer det att gå för HBK i årets Superettan?
- Jag har inte så mycket koll utan sneglar bara lite hur det går i matcherna, så därför är det svårt för mig att säga vilka lag som kommer att gå upp till Allsvenskan och vilka lag som kommer att ramla ur serien. I matchen mellan HBK och VSK tror jag att det kan bli oavgjort. Örjans vall har en fantastisk gräsplan och det kan inspirera andra lag när de kommer dit och det kan gynna VSK, avslutar ”Dojan” vårt samtal med att säga.


ANDERS ”DOJAN” NILSSON

Född 28 maj 1969
Från Gefle IF 1996, till Västerås SK 1997
Allsvenska matcher/mål 19/3
UEFA-matcher/mål 2/1
Allsvensk i Djurgårdens IF 1990–1991 (8/1), Västerås SK 1997 (18/3)
Spelarkarriär Söderfors GoIF (1984–1985), Strömsbergs IF (1986–1987), Films SK (1988–1989), Djurgårdens IF (1990–1991), Films SK (1992), Gefle IF (1993–1995), Halmstads BK (1996), Västerås SK (1997–1998), Gefle IF (1999), Brynäs IF (2009)