2002: HBK vände och vann ödesmatchen

20 år sedan i dag. 26 augusti 2002. Ödesmatch på Örjans vall. HBK under nerflyttningsstrecket mötte IFK Norrköping precis ovanför detta. HBK vände underläge i slutminuterna till vinst och var sedan lite av höstens lag i Allsvenskan.
En förlust skulle innebära att HBK skulle vara fyra poäng från säker mark. Och länge såg det ut som att HBK skulle tappa i bottenstriden. Sharbel Touma hade gjort ett tidigt 1-0 mål men matchen svängde till Norrköpings fördel och de ledde med 2-1 när klockan början närma sig 90 minuter, och många HBK:are insåg nog att "det här går inte".


Pascal Simpson har gjort 3-2 för HBK och Börje Sundvall är på väg fram för att gratulera honom till målet.

Innan dess så hade Andreas Johansson fått ersätta Mikael Nilsson (72:a minuten). I 89:e slog Tommy Jönsson en hörna från höger och unge Andreas Johansson kunde via studs i marken nicka in 2-2. Hans första allsvenska mål.
- De tog markering på alla utom mig och jag bestämde mig för att springa mot första stolpen. Jag fick bollen här (han pekar mot näsroten) och så nickade jag nedåt - precis som pappa lärt mig, sa "Ante" till Hallandsposten efter matchen. Kanske lite typiskt att det var just mot IFK Norrköping han gjorde första målet. Just där är han ju nästan avgudad i dag...

Bara minuterna senare kom ett segermål. En crossboll från Mattias Thylander skar igenom Norrköpings försvar till Pascal Simpson.
- Mattias passning var underbar, han ska också ha credit för målet. Jag visste att målvakten skulle komma ut och väntade och väntade, och lade sedan in den i bortre hörnet. Då visste jag att det var stor chans att den skulle gå in, sa Pascal till HP efter matchen.


Dåvarande ordföranden Bengt Sjöholm gläds med Torbjörn Arvidsson och Martin Ekström efter vändningen som innebar andrum i bottenstriden.

Segern innebar att HBK passerade IFK Norrköping i tabellen och var lite av höstens lag i Allsvenskan. För IFK innebar det en tung period och till slut degradering.