Laginsats gav premiärseger

Det blev premiärseger för damlaget när de på lördagen besegrade Trelleborgs FF på bortaplan med 2-1 efter att HBK vänt 0-1 underläge i matchens slutskede.

I kraftig motvind och med några framtvingade förändringar i startuppställningen gav sig damlaget in i årets seriespel. Saga Holm och Emma Skantz kunde inte medverka efter att ha varit sjuka i veckan. Sandra Holm har precis kommit tillbaka efter sjukdom och nya målvakten Charlotte Delin var länge osäker till att kunna spela.


Matchen präglas av kraftig vind i planens längdriktning där TFF hade fördel i första halvlek och startar bättre. HBKs nya målvakt kunde efter specialbehandling av Simon Bakkioui starta och visade att hon kommer bli viktig för laget. Efter en utrusning kolliderade hon med Trelleborgs anfallare och fick en ny smäll. Charlotte lyckades fullfölja halvleken men fick kliva av i paus. Emma Orrdal kommer in och håller nollan efter lugnt och säkert spel som sista utpost.


Trelleborg tog rättvist ledningen i den 34:e minuten men det var precis när HBK hade en bra period med anfall där Nellie Granstam gör fina inbryt och skapar läge åt både sig själv och andra.


I paus pratade laget om att fortsätta jobba hårt och utnyttja den kraftiga medvinden med att skapa vinklar i lagets attacker. Detta fungerade bra men de riktigt stora målchanserna uteblev. Trelleborg försvarar sig bra och är hela tiden farliga i både omställningar och efter några längre anfall.


HBK går ner på en tre-backslinje när det återstår 20 minuter av matchen och sätter tryck på TFF. I 83:e minuten tvingar HBK fram en hörna som vänsterbacken Nellie Andersson skruvar direkt i mål. Då får bortalaget ytterligare energi och bestämmer sig för att gå för tre poäng.

- I stället för att vara nöjda med en poäng så fortsatte vi trycka på för att få med oss alla tre poängen till Halmstad, säger Fredrik Andersson. Vi fortsatte med tre-backslinjen och skapade ett läge innan nyförvärvet Elsa Karlsson fick en chans och iskallt avslutade ett friläge som gav oss segern.


HBKs sista 25 minuter är riktigt bra där lagets fysik verkar helt outtröttlig. Samtliga spelare visar att de är vältränade och orkar hela tiden löpa och vinna närkamper.

- Vi behöver inte be om ursäkt för tre poäng men måste samtidig medge att jag varit nöjd med att åka från Vångavallen med en poäng. Trelleborg är riktigt bra och kommer definitivt vara med för att konkurrera om en topplacering.


- Det är flera som bör nämnas efter bra insatser men idag väljer jag att hylla kollektivet och karaktären i gruppen. Vi kämpar och sliter för varandra som gör oss bra som lag.


- Vi har tränat oerhört hårt under försäsongen men senaste veckan har vi slagit av på intensiteten och utnyttjat tiden till att komma varandra närmare genom samtal, tittat på klipp från våra matcher och haft gruppstärkande aktiviteter. Arbnora hade en stund som lagkapten där hon körde gruppövningar. Jag vet inte exakt vad de gjorde men efter vissa instruktioner fick hon fria händer och det verkade ha en positiv inverkan på en redan väl fungerande grupp.


- I dag njuter vi av segern men börjar redan imorgon förbereda oss inför långfredagens derby mot BK Astrio. Vi tar lite ledigt och stöttar vårt herrlag på måndag. Tisdagen består av fysträning och på onsdag bestämmer vi upplägget för hemmapremiären.


TRELLEBORGS FF - HBK DAM  1 - 2 

Charlotte Delin (45) – Emmy Ecklein (72), Jennifer Andersson, Hanna Comnell, Nellie Andersson – Arbnora Robeli – Nellie Granstam, Matilda Johansson, Elvira Johansson, Ebba Sandgren – Elsa Karlsson.

Avb. Emma Orrdal (45), Sandra Holm (72), Izabella Patel, Ida von Schedvin, Alva Arvidsson

Mål: 1-0 (34) Viktoria Persson, 1-1 (83) Nellie Andersson, 1-2 (87) Elsa Karlsson