Boman nätade senast x 2

Måndagen den 11 april är det hemmapremiär mot Norrby IF för HBK:s herrlag. På det här datumet för ett år sedan avgjorde Matchprofilen Mikael Boman matchen mot BK Häcken när han i den 84:e minuten, snyggt på volley, placerade in bollen i mål till 1-0. Han blev också poängräddare för HBK i årets premiärmatch mot Örgryte IS när han med ett distinkt skott sköt in kvitteringen till 2-2.  

Mikael Boman gör i år sin sjunde säsong i HBK och hittills har det blivit 157 seriematcher i HBK under två perioder.

 
För tio år sedan kom Mikael för första gången till HBK. Han anslöt från Falkenbergs FF och spelade i HBK i tre säsonger. Därefter gick karriären vidare till IFK Göteborg och efter tre säsonger hos Änglarna värvades Mikael till den danska klubben Randers FC och där var han lagkamrat med Joel Allansson. Tiden hos Randers präglades en hel del av skador och lite speltid, så Mikael ville prova på något nytt. Sommaren 2019 lockades han att komma tillbaka till HBK och skrev på ett 2,5 års kontrakt. I slutet på 2021 förlängde Mikael sitt kontrakt med ytterligare ett år.

Vi har pratat med Mikael Boman om matchen mot ÖIS och om hemmapremiären på Örjans vall mot Norrby IF.

- Det var härligt och starkt av oss att vi kunde hämta igen 0-2-underläget till ett oavgjort resultat. Vi vill ju vinna varje match men med tanke på att vi låg under när det bara var några minuter kvar av matchen, så var det viktigt att vi fick med oss en poäng, säger Mikael.


- Det blir en tuff match mot Norrby i hemmapremiären. De var med i toppen i Superettan förra året och har gjort bra resultat på försäsongen i år. Det kommer att bli mycket kamp och lagen vill inte bjuda på någonting. Förhoppningsvis är planen bra och jag hoppas också att det kommer mycket folk som stöttar oss.


Vad tycker du är den stora skillnaden på Allsvenskan och Superettan?

- Det är en kvalitetsskillnad på spelarna. Spelarna i Allsvenskan är skickligare på allt och det är en annan inramning på de allsvenska arenorna med mer publik, menar Mikael.


Nio lag i Superettan har konstgräs på sina hemmaarenor.

Vad tycker du om att spela på konstgräs?

- Jag vill spela fotboll på naturgräs och det tror jag att de flesta spelarna vill göra. Vi i HBK har ofta varit bra på konstgräs och det blir ett annat spel jämfört med naturgräs. Det blir ett snabbare spel, färre duellspel och det är svårare att komma i press, tycker Mikael.


Mikael Boman har varit med vid två tillfällen, 2012 och 2020, när HBK har gått upp från Superettan till Allsvenskan. Han bidrog också i högsta grad med sina två mål i hemmamatchen mot GIF Sundsvall i kvalet 2013, när HBK behöll platsen i Allsvenskan.


Vad tror du om årets säsong?

- Vi ska inte tro att saker löser av sig själv bara för att vi kommer från Allsvenskan. Det gäller att vi är ödmjuka och vi ska vara hungriga på att vi vill utveckla oss hela tiden och träna hårt. Vi som är äldre i laget kan bidra med vår erfarenhet och stötta de yngre killarna i laget.


Vi avslutar samtalet med att fråga Mikael Boman om vilka som är de bästa spelarna han har spelat med under karriären och vilken försvarare som har varit svårast att möta.

- Jag har spelat med många bra spelare. Jag tycker att målvakten Kalle Johnsson var mycket bra när vi spelade ihop i HBK 2012, i Falkenbergs FF spelade jag med mittbacken Erik Berg (då Johansson) och han var också mycket bra. I Blåvitt var anfallaren Tobias Hysén min lagkamrat och en duktig spelare.
- När jag spelade i Göteborg så hade jag svårt för mittbacken Omar Colley i Djurgården och han spelar nu i Sampdoria i Serie A, avslutar Mikael vårt samtal med att säga.



MIKAEL BOMAN

Född 14 juli 1988

Från Från Falkenbergs FF 2012 till IFK Göteborg 2015, från Randers FC juni 2019

Allsvenska matcher/mål 82/21

Superettan matcher/mål 75/31

Kvalmatcher/mål 5/3

HP-Dribblern 2012

Allsvensk i IFK Göteborg 2015-2017 (71/18)

Stora silver i IFK Göteborg 2015, brons i IFK Göteborg 2016

Cupmästare med IFK Göteborg 2015

Spelarkarriär Kungsbacka BI (-2004), IFK Fjärås (2005-2007), Falkenbergs FF (2008-2011), Halmstads BK (2012-2015), IFK Göteborg (2015-2017), Randers FC (2018-2019), Halmstads BK (2019-)