Vi förtjänar fler poäng

Andreas Bengtsson debuterade i Allsvenskan redan 2015 och gör i år sin sjunde säsong i A-laget. På måndagen väntar en match mot IK Sirius.

Andreas Bengtsson kom till HBK från Oskarströms IS som 13-åring. Hur var det på den tiden, var han den stora stjärnan i Oskarström?

- Nej, det vet jag inte om jag var men jag kände att jag behövde en utmaning. Då var det naturligt att testa med HBK. Jag hade en kompis från Oskarström som gick till HBK samtidigt så det blev smidigt på det sättet också, med samåkning och så.


Vilka var fotbollsidolerna på den tiden?

- Ja du… Jag hade idoler såklart men jag minns inte riktigt vilka. Men självklart såg man upp till spelarna i HBK:s A-lag. Jag kollade alltid hemmamatcherna på Örjan, det var nåt man såg fram emot väldigt mycket, det var stort. 


Och idag är Andreas själv allsvensk spelare. Kanske är han idol och förebild för många unga Bollklubbare idag.

- Ja, så kan det kanske vara. Men det är inget man tänker på sådär i vardagen. Man har tagit ett steg i taget som spelare, satt upp nya mål allt eftersom och nu är man här. Att man skulle vara en idol, nej så tänker jag inte. Men jag är medveten om att jag har ögonen på mig som spelare i HBK och det är viktigt för mig att försöka föregå med gott exempel.


Magnus Haglund och HBK talar ofta om kontinuitet. Efter alla år i föreningen och A-truppen och som startspelare sedan länge är Andreas en av de som personifierar detta. Hur tänker han kring begreppet kontinuitet?

- Det ger laget och spelare en säkerhet i hur man ska spela. Det ska finnas en konkurrenssituation men kontinuitet ger en slags självsäkerhet och trygghet som gör det lättare att ha tankarna på rätt saker, på nästa match. Men det är två sidor av det där. Hur det uppfattas och upplevs kan säkert bero på många olika saker och variera från spelare till spelare.
Till fotbollen. Hur tänker Andreas kring säsongen så här långt?

- Vi har verkligen presterat bra om man ser till alla matcher hittills. Känslan är att det har varit små marginaler som tyvärr ibland har gått emot oss, vi förtjänar några ytterligare poäng. I de första tio matcherna och nån därefter borde vi absolut haft nån mer vinst. Just nu har vi haft en tuffare period men mot Mjällby gjorde vi en bra match igen och visade att vi har det i oss. Direkt efter matchen var jag väldigt besviken och kände att vi borde vunnit. Men man får inte fastna i de negativa tankarna. Det finns inget utrymme för att sitta och tänka på hur det har gått eller kunde ha gått. Allt fokus måste vara på nästa match. Nu är det Sirius härnäst. Alla tankar är där. 


Alla motståndarlag är bättre i Allsvenskan och varje vecka ställs laget inför svårare utmaningar än 2020. Men det är fortfarande svårt att knacka hål på HBK. Som back måste väl Andreas vara nöjd hittills? 

- Helt klart. Vi har tagit med oss de delarna från förra året, jobbat vidare och gjort det ännu bättre. Marginalerna är mindre nu, inget annat än full koncentration duger. Det finns inga genvägar, det är hårt jobb över hela banan som gäller, från forwards via mittfältare och bakåt. Det är tufft att vara spelare i HBK för vi lägger ner så mycket kraft och energi i vårt sätt att försvara oss. Det visar sig också genom väldigt få insläppta mål i år. Utmaningen är att ha kraft kvar även till det offensiva.


Det har talats en del om just offensiven påsenare tid. Det var länge sen HBK gjorde mål. 

- Tillfällena har funnits i matcherna, vi måste utföra våra uppgifter ännu bättre för att de också ska leda till mål. Jag har själv en roll och uppgift i att sätta våra anfallare i bra lägen. Men allt hänger ihop. Vi lägger som sagt ner ett stort jobb defensivt och det gäller att hitta balansen, att spara krafter för att orka gå framåt också. Det handlar om att värdera rätt och fatta rätt beslut. 


Vad i det egna spelet jobbar Andreas på för att utvecklas? 

- Det är olika delar såklart. Allt från det individuella försvarsspelet en mot en till att bli mer delaktig i det offensiva spelet och kunna spela bollen framåt oftare.
Nu match mot Sirius, alltså. Tankar? 

- Nej, inga särskilda tankar just för att det är Sirius. Men det jag kan säga är att alla i truppen är oerhört sugna på tre poäng. Vi är riktigt taggade på att spela bra fotboll och vi kommer lägga ner ett väldigt stort jobb för att vinna.


I Sirius har vi bland andra Marcus Mathisen, Andreas före detta lagkamrat i HBK. Inte minst minns man kvalet till Allsvenskan 2016 då Andreas bröt in i HIF:s straffområde och blev fälld. Mathisen slog straffen i mål och efter ytterligare ett mål av Mathisen vann HBK både matchen och kvalet. 

- Det där är absolut ett av mina största fotbollsögonblick hittills. Det var en helt fantastisk känsla. Verkligen eufori!


Samma eufori som den gången på måndag är kanske att hoppas på för mycket. Men en seger tar nog Andreas, laget och alla Bollklubbare gärna!