Motståndarkollen Östersunds FK

På lördag, den 2 oktober, kommer Östersunds FK till Örjans Vall för att möta HBK:s herrlag i omgång 22 av Allsvenskan. Det är också första matchen utan några publikrestriktioner på grund av pandemin.

Östersund ligger på 16:e plats i den allsvenska tabellen med 12 poäng och HBK är på 11:e plats med 22 poäng.

I måndags, på ett regnigt Örjans Vall, hade HBK match mot IK Sirius och den slutade 1 – 1. HBK gjorde en mycket bra första halvlek och hade 14 – 2 i avslut. I den 12:e minuten tog HBK ledningen med 1 – 0 genom Sadat Karim. På en fin passning från Edvin Kurtulus sköt han in bollen lågt i målvaktens högra hörn. Sirius allsvenske debutant i målet, August Ahlin, gjorde ett flertal fina räddningar som hindrade HBK att utöka ledningen. Han tippade bland annat en frispark från Amir Al-Ammari i stolpen och Marcus Antonsson var också mycket nära att göra 2 – 0 till HBK när han med ett hårt skott träffade ribban.

Sirius höjde sig i andra halvlek utan att skapa några heta kvitteringschanser. På tilläggstid gjorde Sirius ett avgörande byte. Mittbacken Joseph Colley byttes ut och in kom i stället Jamie Roche. Han gick in på topp för att vinna nickdueller och en minut efter inhoppet vann han en nickduell mot en HBK-försvarare och bollen kom fram till Christian Kouakou, som i kamp med två HBK-spelare kunde avsluta med ett lågt skott i bortre hörnet. Det blev på tilläggstid ett tungt poängtapp för HBK.

Östersunds FK mötte i söndags topplaget Djurgårdens IF hemma på Jämtkraft Arenaoch förlorade med 3 – 0. Djurgården gjorde alla målen i första halvlek. Två av målen gjordes på hörna och det tredje målet var ett snyggt skott i krysset av Djurgårdsanfallaren Edward Chilufya. Djurgården dominerade matchen klart i första halvlek och då hade Östersund inga skott på mål. I andra halvlek bevakade Stockholmslaget sin ledning och då kunde Östersund skapa några chanser utan att göra mål. ÖFK hade i andra halvlek fyra avslut på mål mot Djurgårdens nio.

Efter matchen sa målvakten i Östersund så här i discovery+-sändningen om lagets insats:
- Djurgården var bättre från start till slut. Sen är det starkt att det inte blir 5 – 6 – 7 mål här. Vi är inte tillräckligt bra och Djurgården är ett riktigt bra lag. Då måste man vara på tårna från minut ett och det var vi inte. Vi krigar för våra liv här, och då måste vi göra det som vi säger innan matchen. Vi följer inte riktigt matchplanen från början av matchen.

Sedan lagen möttes i juli har huvudtränare Amir Azrafshan arbetsbefriats fram till årsskiftet. Ny huvudtränare är norrmannen Per Joar Hansen. Per Joar har tidigare bland annat varit tränare i GIF Sundsvall och Rosenborg BK och 2017-20 var han assisterande tränare till Lars Lagerbäck i det norska landslaget. Lars Lagerbäck kommer att under hösten vara ett ”bollplank” för Per Joar Hansen.

Försvarsspelaren Ronald Mukiibi är sedan den 16 september tillbaka i Östersunds FK. Han lämnade Jämtlandslaget i juni men skrev aldrig något nytt kontrakt med något annat lag och kunde därför återvända till Östersunds FK.

När lagen möttes i omgång 12 på Jämtkraft Arena i juli vann HBK med 1 - 0. HBK:s mål kom i matchens sista sekunder. HBK fick en frispark till höger på offensiv planhalva och Amir Al-Ammari slog bollen hårt in mot Östersunds straffområde och där styrdes bollen in i mål av Östersundsförsvararen Noah Sonko Sundberg.