Motståndarkollen IK Sirius

På måndag, 27 september, kommer Uppsalalaget IK Sirius till Örjans Vall för att möta HBK:s herrrlag. Sirius ligger på niondeplats med 26 poäng, fem poäng före HBK.
Marcus Mathisen (bilden) är ett av Sirius nyförvärv i år. Han blev stor kvalhjälte för HBK 2016 när Helsingborgs IF besegrades på Olympia med 2-1.

På ett blåsigt och regnigt Strandvallen spelade i torsdags HBK match mot Mjällby AIF. De båda målvakterna svarade för fina räddningar, så matchenslutade 0-0. Malkolm Nilsson Säfqvist gjorde en fin enhandsräddning i den 65:e minuten när Amin Sarr nickade från nära håll. Det var Malkolms sjätte hållna nolla i årets allsvenska säsong.

I onsdags mötte IK Sirius IFK Norrköping hemma på Studenternas och förlorade med 2 – 4. Redan i den 7:e minuten tog Sirius ledningen med 1 – 0. Det var mittfältaren Moustafa Zeidan, som från ca 25 meter fick in en fin träff och sköt bollen in i målvaktens högra kryss via stolpen.

Norrköping kunde sedan vända på matchen genom att göra tre mål på fasta situationer. Enligt kommentatorn på discovery+, så har Sirius en dålig statistik på fasta situationer. De har släppt in tolv mål och har gjort två mål.

Inför andra halvlek sa Sirius tränare Daniel Bäckström så här om den första halvleken:
- De bästa delarna i halvleken är ganska bra men de är för få. Sedan har vi en rejäl stress när vi ska försvara oss i och runt eget straffområde. Där måste vi göra det bättre. I de fyra senaste matcherna har vi gjort det bra på fasta situationer och inte släppt in något mål eller målchans, men i dag har vi inte gjort det bra.

Norrköpings mittfältare Kristoffer Khazeni gjorde i den 70:e minuten 4 – 1 efter att ha en gjort en lång rusch på Sirius planhalva och sedan rullat in bollen i mål. På tilläggstid fastställde Adam Ståhl i Sirius slutresultatet till 4 – 2 på en hörna.

Efter matchen hade discovery+ bland annat följande statistik med Sirius siffror först:
Bollinnehav: 66 % - 34 %

Sirius har hittills i år gjort 22 mål och Christian Kouakou har gjort nio av dessa och ligger på delad andra plats i skytteligan.

I de tre senaste matcherna har den unge målvakten Hannes Sveijer ersatt den ordinarie förstemålvakten David Mitov Nilsson, som är skadad. Mittbacken Patrick Nwadike skadade knäet i matchen mot Östersund den 11 september och är borta resten av säsongen.

Sportchefen i Sirius, Ola Andersson, har varit aktiv i sommar och det har skett en del förändringar i Sirius spelartrupp.
Vänsterbacken Axel Björnström har värvats av den ryska klubben Arsenal Tula, anfallaren Joakim Persson är utlånad till IK Brage, målvakten Lukas Jonsson har gått till den danska klubben Vendsyssel FF, anfallaren Edin Bulut har lånats ut till Vasalunds IF, mittfältaren Mohammed Saeid har gått till Trelleborgs FF och mittfältaren Samuel Wikman har lånats ut till Gefle IF.

I juli värvades anfallaren Herman Sjögrell från Örgryte IS, mittfältaren Moustafa Zeidan från Jönköpings Södra och målvakten August Ahlin från Gamla Upsala SK.

I augusti blev anfallaren Edi Sylisufay klar på lån från Falkenbergs FF och försvararen Dennis Widgren på lån från Hammarby IF. Sirius har också skrivit lärlingskontrakt med Adam Wikman, Emil Özkan och Tim Olsson från U19-laget.

När lagen möttes i omgång 2 på Studenternas slutade det med 1 – 0  för hemmalaget. I den 86:e minuten nickade den förre HBK-spelaren Marcus Mathisen ett inlägg i stolpen. Malkolm Nilsson Säfqvist fick bollen i ryggen och en offsidestående Christian Kouakou kunde från nära håll stöta in bollen i mål.