Tung afton i Göteborg

HBK:s fina förlustfria svit sprack senast mot Varbergs BoIS. Skulle HBK studsa tillbaka i dagens bortamatch mot IFK Göteborg? Svar: nej. IFK gjorde snöpligt 1-0 sent i första halvlek och när 2-0 kom i andra lyckades HBK inte kraftsamla för att hota Blåvitt på allvar. Slutresultat: 2-0 till IFK Göteborg.

Magnus Haglund inför matchen:
”Vi har ägnat landslagsuppehållet åt att jobba med alla delar i spelet, vi vill och måste vara vassa på allt i den allsvenska konkurrensen, men om det är någon del vi har jobbat lite extra på är det sista tredjedelen. Vi vill komma till fler målchanser och framför allt sätta fler av de chanser vi får. Idag förväntar jag mig att Blåvitt inleder med att pressa oss högt så det gäller för oss att hantera detta för att sedan växa in i matchen.”

IFK tog initiativet med stort övertag i bollinnehav från start och HBK fick mest ägna sig åt försvarsspel. Men inledningen var händelsefattig. Endast ett par Blåvitt-hörnor och en skada på Göteborgs Sebastian Eriksson – byte, Simon Thern ersatte – bröt den trevande lunken.

HBK låg kompakt och bekvämt i sina defensiva positioner och med 25 minuter spelade hade IFK inte lyckats hota med annat än ett skott utifrån – inga problem för Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet. Dittills hade troligen Magnus Haglunds mannar fått en önskad matchbild med defensiv kontroll. Nu återstod att själva hota framåt.

Och det gjorde man genom matchens första riktiga målmöjlighet i matchminut 32. Erik Ahlstrand behandlade boll strax utanför straffområdet och stack in den till Mikael Boman som kom ensam mot utrusande IFK-målvakten Anestis. Med ont om tid försökte Boman lätta bollen över den dykande Anestis men något för lågt och den gick via målvakten ut till hörna – utan resultat. Men nu hade HBK markerat offensiv närvaro.

Målchansen fick IFK att vakna och matchtempot höjdes en period med snabbare anfall i båda riktningar tills matchinledningen återetablerades – långa IFK-anfall mot ett samlat HBK-försvar. Det såg ut att bli mållöst i paus, men icke.

Ett långt, svepande IFK-inlägg från högerkanten nådde bortre delen av Halmstads straffområde där Tobias Sana dök upp i en oväntat fri yta och rakade in bollen. 1-0 till IFK Göteborg (45). Detta blev också halvtidsresultatet.

Mikael Boman i paus:
”De har mer boll än vi men skapar mest bara skott utifrån och utöver målet är det vi som har den bästa chansen. Det är surt med ett sent mål såklart men jag tycker ändå det känns ganska bra. Jag har ett jätteläge och ett bra skottläge utöver det men hittar inte riktigt balansen. Det är bara att köra på i andra halvlek och försöka få in lite fler bollar i boxen. Då kommer möjligheterna komma.”

Samtidigt som ett höstregn började falla blåstes andra halvlek igång. HBK hade genomfört ett byte: Emil Tot Wikström ersatte Erik Ahlstrand.

Stor möjlighet för HBK (49) genom omställning. Mikael Boman löpte på högerkanten, Marcus Antonsson och Joel Allansson tog sig in i boxen. Bollen kom in och nådde Allansson som fick bollen lite avigt på låret och bollen studsade försmädligt precis utanför höger stolpe.

Matchen gick på lågvarv en tid tills IFK:s Marcus Berg presenterade sig. Vid en misslyckad offsidefälla hamnade två blåvita ensamma med Nilsson Säfqvist – Berg med bollen. Istället för den förväntade passningen gjorde han en överstegsfint och gick på utsidan och kunde sedan enkelt rulla in bollen i öppet mål. 2-0 till IFK Göteborg (63).

HBK-byte (66): Sadat Karim ersatte Mikael Boman.

Nära 3-0 till Blåvitt (68) då ett HBK-inkast hamnade rakt i gapet på en IFK:are vilket ledde till en dubbelchans, skott och retur, men Nilsson Säfqvist kunde till sist fånga in bollen.

HBK lyckades trots underläget inte etablera något tryck framåt. Med tjugo minuter kvar var det istället IFK som såg ut att ha mest energi.

Nytt HBK-byte (80): Simon Lundevall ersatte Samuel Kroon.

I takt med att minuterna rann iväg, IFK uppträdde fortsatt tryggt och vågade hålla i bollen och Halmstad hade fortsatt svårt att hota var utsikterna till poäng allt sämre. Detta var inte Halmstads dag. Efter två stopptidsminuter blåstes matchen av. Slutresultat: 2-0 till IFK Göteborg.

IFK Göteborg - Halmstads BK, 2-0 (1-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Simon Lundevall, 80), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Erik Ahlstrand (Emil Tot Wikström, 46) - Marcus Antonsson, Mikael Boman (Sadat Karim, 66)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Thomas Boakye,
Mål 1-0 (45) Tobias Sana, 2-0 (63) Marcus Berg