Joel inför lördagens match

HBK-mittfältaren Joel Allansson svarar på lite frågor inför lördagens match.
Allsvenskans slutspurt närmar sig. Hur vill Joel summera säsongen så här långt?
- Upp och ner. Helt okej till bra, kan man väl säga. Vi har presterat hyggligt i matcherna men inte alltid fått utdelning. Det fattas lite i sista tredjedelen.

Hur är stämningen i omklädningsrummet efter en match som den mot Sirius? 
- Frustration. Besvikelse. Vi tyckte vi hade presterat tillräckligt bra för att vinna. De kvitterade trots att de egentligen inte hade nånting, så det var tungt.

Elitidrottare säger att man inte får fastna i negativa tankar. Men ni är ju bara människor. 
- Det får lov att vara tungt ett tag. Sen snackar man igenom matchen, så som vi gjorde dagen efter. Efter det kan man lägga det åt sidan och fokusera framåt. Man kan inte påverka det som hänt, men man kan dra lärdom av det.

- Oftast tittar vi på videosekvenser vid genomgångarna. Situationer där vi gjorde något bra eller kunde gjort något bättre. Det är fokus på prestation, inte resultat. Magnus har väl lite olika hantering beroende på resultat. Efter en match som mot Sirius där prestationen var bra handlar det mer om känslorna och att prata av sig. 

Joel själv gjorde en stark match och kom också i en del avslutslägen. Vilka ser han som sina viktigaste uppgifter i laget?
- Alla har ganska tydliga rollbeskrivningar. Jag ska vara en mer defensiv mittfältare i grunden. Ja, det är samma med Amir egentligen. Det är en balansroll där vi ingår i det defensiva presspelet och även ska fylla på runt vårt straffområde när vi försvarar. Samtidigt ska vi såklart vara spelbara offensivt. Hur balansen blir beror en del på hur motståndarna ställer upp också. Ibland kan vi fylla på framåt lite mer, ibland lite mindre.

Är det inga skillnader alls mellan Joels och Amirs roller?
- Jo, Amir ska vara lite mer delaktig i uppspelsfasen och går längre ner för att vi ska få mer rull från backlinjen genom hans vänsterfot. Annars är det väldigt likt. Vi har spelat ihop mycket nu och anpassar oss efter varandra. Går den ena framåt ligger den andra lite lägre, och tvärtom.

Vad i sitt spel vill Joel utveckla? 
- Jag vill göra fler mål och assist. Men det är först nu på slutet som jag kommit i lite bättre skottlägen efter omställningar. Och omställningarna är en utvecklingspunkt för oss. Att ta mer kraftfulla löpningar. 

Det är många centrala mittfältare i laget. Hur ser du på balansen?
- Den är ganska bra. Erik [Ahlstrand] är i grunden central mittfältare men har fått spela lite mer på kant. Han är duktig, han tar för sig. Mot Kalmar borta var han till exempel jättebra och har egenskaperna en bra innermittfältare behöver. Dusan [Djuric] har en enorm rutin, men som vi spelar nu handlar det mycket om att löpa. För Dusans som är så bollskicklig hade possession-fotboll kanske passat bättre. Men när han spelar bidrar han mycket med sitt lugn med bollen. Kazper är väldigt ung men också väldigt duktig för sin ålder. För honom är det en utveckling bara att träna med gruppen, men personligen tycker jag han är redo för speltid redan i år. Samtidigt är det en sak att vara bra i träning och en annan att leverera i match, det ska man komma ihåg.

- Vi har en bra konkurrenssituation men Magnus har hittills föredragit mig och Amir. Det kan vara frustrerande för vissa som inte får spela, såklart.

Inget lag har släppt in färre mål än HBK, och inget lag har heller gjort så få mål som HBK. 
- Vi har ett spelsätt med mycket defensivt tänk och en stark defensiv organisation. Det gör att vi släpper in väldigt få mål och det är en styrka. Offensivt har vi skapat ganska många chanser men helt inte gjort mål. Jag såg statistik över expected goals i WyScout. Enligt den borde vi gjort 25 och släppt in 22 mål nu. Sånt stämmer inte alltid men det säger ändå att vi helt klart har gjort för lite mål. Det är det där sista i straffområdet som avgör. Det är likadant oavsett nivå. Titta på MFF i Champions League, de straffas hårt. Bra lag gör mål på sina chanser. Vi måste bli bättre där.

- Vi har kommit i många inläggslägen hela säsongen men då har vi haft för få spelare i boxen. I många matcher har vi mindre bollinnehav och går framåt i snabba anfall. Då har en forward ofta hamnat i ytterzon och därifrån har det kommit ett tillbakaspel mot mittfältare. I nästa läge är det då bara en forward i boxen. Men för att få tryck och skapa lägen behövs ofta tre, fyra spelare där. Det har blivit bättre på slutet, som mot Mjällby och Sirius, men vi måste bli ännu bättre på att fylla på.

Fotboll handlar om resultat, men ofta är det mål folk vill se. Hur tänker Joel själv som ”fotbollskonsument”?
- Det är klart att det blir roligare matcher med många mål. Samtidigt vet jag hur det är att hålla på lag som kanske spelar underhållande men inte vinner. Det är inte roligt heller. Jag tittar mycket på italiensk fotboll. Vissa lag spelar jättefin fotboll men vinner inte. Ett lag som Juventus däremot, de har inte alltid spelat den bästa fotbollen men har haft enorm framgång. Lag som vinner ligor släpper in väldigt lite mål.

Men mot Sirius blev det åtminstone ett mål framåt. Nu Östersund som hittills har släppt in nästan två mål per match. Jag gissar att laget gnuggar offensiven i träning?
- Nja, vi har kört på som tidigare, träningsupplägget anpassas inte så mycket. Att göra mål handlar ofta om små detaljer. Vissa delar kan sitta i huvudet. Om man justerar och ändrar en massa kan negativa tankar växa och bli större. Det är ett bättre fokus att tänka att vi skapar många chanser än att vi har missat dem.

Och man kan väl inte göra så mycket mer än vad laget gjorde främst i första halvlek mot Sirius?
- Den var väldigt bra. Men även andra halvlek var bra. Vi hade inte riktigt samma bett i pressen då men Sirius skapar egentligen ingenting på hela matchen. Och målet de gjorde var en situation som det inte ska bli mål på. 

Det känns som att HBK förtjänar en ketchupeffekt nu.
- Haha, ja det tycker jag verkligen! Hoppas den kommer på lördag.