Malte straffade ut Varberg

På en regntung naturgräsplan fick HBK jobba hårt för segern. 1-0 i paus men där Varbergs BoIS tog över andra, kvitterade och låg på för ett segermål. Ett HBK där de rutinerade fick utgå men där straffdramatik avgjorde. Malte Påhlsson blev stor hjälte genom att rädda tre av fyra straffar och HBK är klara för final.

Alexander Johansson gav HBK ledningen i 19:e minuten efter att Marcus Olsson nickat fram bollen och där ”Alle” påpassligt, med en BoIS:are i ryggen, kom före målvakten och tåade in ledningsmålet.

Åtta minuter senare kunde ”Alle” blivit tvåmålsskytt då han blev frispelad av Emil Tot Wikström men fri med målvakten placerade han bollen strax utanför bortre stolpen.

Malte Påhlsson gjorde några viktiga räddningar under första halvlek fick det än mer jobbigt efter paus. Den största chansen var han aldrig på när Alexander Johansson (i Varberg) fick bollen vid främre stolpen, sköt i första stolpen och bollen gick parallellt med mållinjen bort till den bortre stolpen där en annan BoIS:are inte fick in bollen i kamp med HBK:are.

Med drygt tjugo minuter kvar kunde HBK inte freda sitt mål längre. Ett inspel från vänster möttes av Simon Karlsson Adjei vid första stolpen och 1-1 var ett faktum.

Det var mycket Varberg under andra halvlek men när drygt tio minuter återstod fick HBK en farlig frispark efter ett hemåtpass i eget straffområdet av BoIS. Simon Lundevall spelade frisparken i sidled till Alexander Berntsson som sköt, det blev retur, men även detta skott från ”Berra” lyckades BoIS:arna täcka till hörna.

1-1 stod sig matchen ut och det blev direkt straffar. HBK fick ett övertag direkt när Malte räddade Simon Karlsson Adjeis straff. Även om Varberg gjorde mål på sin nästa straff så hade HBK överläge när de rutinerade Alexander Berntsson och Simon Lundevall behärskat satte sina straffar. Då räddade Malte ytterligare en straff från Albin Winbo och när Lorent Mehmeti gjorde 4-2 till HBK efter tre straffomgångar lutade det åt HBK-seger. Det räckte med ett mål till eller en räddning till Malte Påhlsson såg till att matchen tog slut direkt när han även räddade Des Kunst straff.

Därmed var HBK-segern klar och i finalen väntar IF Elfsborg, som slog Landskrona BoIS i går med 2-0, på bortaplan kommande tisdag.

Johan Bergström i HBK var nöjd efter matchen.

- Första halvlek är vi ganska nöjda med där vi sätter våra defensiva positioner allt som oftast. Vi gör mål och skapar ytterligare några lägen till att utöka ledningen och det är först i slutet på halvleken som de kommer till någon stor möjlighet. Malte gör en jätteräddning och den var viktig för att kunna ta med sig 1-0 in i halvtid.

- Över 35-40 minuter gör vi en bra första halvlek där vi sätter sakerna och det gäller att hålla i det men även att stäppa upp det offensiva spelet till andra. Jag vet inte vad det är, om det är orken som tryter, men vi får göra väldigt många byten samtidigt som de får in mer fysik på plan i andra och då blir det tufft och det har några oerhörda lägen.

- Vi har också något läge men vi är glada att det blev straffar till slut sett till målchanserna, säger en leende Johan Bergström som kommenterar Malte Påhlsson i straffdramatiken.

- Att ta tre av fyra, det är jättebra. Han (Malte) har rätt inställning varje gång han ställer sig i målet, han har en fantastisk karaktär.

HBK – VARBERGS BoIS 4– 2 e.s.

Malte Påhlsson – Phil Ofosu-Ayeh (Filip Eriksson, 71), Alexander Berntsson, Viktor Håkansson, Marcus Olsson (Filip Larsson, 59) – Pontus Carlsson (Jonathan Wadensten, 72), Dusan Djuric (Albin Ahlstrand, 81), Kazper Karlsson, Simon Lundevall – Emil Tot Wikström (Lorent Mehmeti, 86), Alexander Johansson.