Anselmo avgjorde förra finalen

Förra gången HBK spelade U21-final 2009 vann HBK med 1-0 efter att Anselmo avgjort i matchens 119:e minut med matchens enda mål. Sedan dess har mycket hunnit ända. Brassen har flyttat hem till sitt hemland där han fortfarande spelar 41 år gammal...
HBK spelade också SM-final för U21 i oktober 2009. HBK mötte då Malmö FF hemma på Örjans vall. Det var HBK:s brasilianske anfallare Anselmo som avgjorde matchen genom att göra matchens enda mål med en minut kvar av förlängningen.

Faksimil ur Hallandsposten 29 oktober 2009 när HBK vann U21-finalen mot Malmö FF.

Våren 2008 värvade HBK Anselmo Tadeu Silva Do Nascimento från Boavista Sport Club i staden Saquarema i delstaten Rio de Janeiro. 

HBK:s assisterande tränare 2008, Jonas Wirmola, åkte till Brasilien och scoutade Anselmo. Jonas tyckte att Anselmo matchade det som HBK sökte i anfallsväg. Värvningen blev då HBK:s dyraste värvning genom tiderna.

Anselmo fyllde i oktober 41 år och han spelar fortfarande professionell fotboll. I somras gick han till brasilianska klubben Campinense och det är den 34:e (!) klubben han spelar för.

Faksimil ur HP 2009-10-29. Inledningen i matchreferatet börjar så här: "I 119 minuter var han lika misslyckad som tidigare under säsongen, men då slog brassen Anselmo till med ett lika iskallt som mästerligt mål som gjorde HBK:s U21-lag till svenska mästare och föreningen 200 000 kronor rikare. Alltid något..."

Den allsvenska debuten för Anselmo kom i hemmapremiären mot Gefle IF den 30 mars 2008 och då spelade han på topp tillsammans med Magnus Arvidsson. Det var under vårsäsongen svårt för brasilianaren att anpassa sig till det fysiska spelet i Allsvenskan. Hans första allsvenska mål kom på bortaplan mot Djurgårdens IF i den fjärde omgången och det blev sedan ytterligare fem mål under vårsäsongen.  

På sommaren kom Anselmos familj till Halmstad och det påverkade fotbollen på ett positivt sätt. I Kvasten 2008 sa han så här:
- Familjen flyttade hit i somras. Innan de kom kände jag mig ensam. Jag blev 90 procent bättre tack vare deras ankomst.

På höstens femton omgångar gjorde Anselmo nio mål och slutade på delad andraplats i skytteligan med 15 mål. Han gjorde bland annat två mål borta mot Malmö FF i HBK:s 3-0 seger och den var enligt Anselmo den bästa matchen 2008 från hans sida.

Säsongen efter stördes Anselmo av en skada under sommaren och det blev bara tre mål i Allsvenskan 2009 för honom. HBK blev svenska mästare i U21-Allsvenskan 2009 genom att besegra Malmö FF med 1-0 på Örjans Vall. Det var Anselmo som avgjorde matchen genom att kyligt placera in segermålet i den sista övertidsminuten.Skadeproblemen fortsatte för Anselmo även under 2010 och det dröjde till den sjätte omgången innan han spelade den första matchen. Det blev till slut sju mål på 21 matcher för Anselmo. Han spelade sin sista match i HBK-tröjan mot Djurgårdens IF på Stockholms Stadion den 7 november. 

Efter HBK fortsatte han spelarkarriären i den brasilianska klubben Botafogo SP.

I juli blev HBK-supportern och Brasilienkännaren Lennart Kjörling intervjuad och han gjorde intervju med Anselmo när han spelade i HBK och här är några delar av den intervjun.

Anselmo hade spelat fotboll sedan han var 16 år gammal, i många olika klubbar i Brasilien. Första gången han lämnade sin hemstad Rio hamnade han i São Paulo.
– Jag fick problem med det kalla klimatet där, säger han och skrattar. São Paulo är en mycket varmare stad än Halmstad. Jag blev mycket förkyld och måste åka tillbaka till Rio. När jag kom hem mitt i natten blev mamma rädd och började gråta. Då lovade jag att hjälpa henne i framtiden så att hon inte skulle behöva gråta mer.

Livet för en fotbollsspelare i Brasilien är tufft om man inte tillhör eliten som spelar i landslaget. Anselmo tillhörde i flera år toppklubben Palmeiras, men lönen var aldrig säker och konkurrensen var stor. Så fick han kontakt med HBK och han hamnade i en annan värld.
– Det kändes som om jag kom från en annan planet. Jag satt där vid träningarna och förstod inte vad de andra sa eftersom jag varken talade engelska eller svenska. De tre första månaderna var besvärliga, säger Anselmo.


Anselmo jublar efter ett mål 2010 tillsammans med Marcus Olsson. Den senare har spelat både kvartsfinalen och semifinal i år - och var med i finalen 2009.

– Jag klarade mig bra på träningsmatcherna, men de första seriematcherna var svårare. Jag hamnade på bänken, oj det var tufft. Spelarna här verkar inte bry sig så mycket, men brasilianska spelare hatar att hamna på bänken. Efter att vi förlorat en match här kan de andra spelarna också skämta och skratta, det förstod jag inte först. Förlorar vi blir jag deprimerad, jag är passionerad som spelare. 

Anselmo känner ändå att han blivit väl omhändertagen i Halmstad, alla försöker hjälpas åt, men det är inte helt enkelt. 
– Spelet i Brasilien är annorlunda, vi tränar mycket och hårt. Men när vi går ut på planen lämnar man stort utrymme för oss att improvisera. Här är det mer organiserat, min roll är att springa på crossbollar. Det tog ett tag innan jag förstod hur det var tänkt och kunde anpassa mig till det, förklarar han.

Hur är livet i Halmstad?
- Först kändes det väldigt monotont i Halmstad, det hände ju ingenting. Det är lugnt och tryggt. Min fru kan ta med sig barnen ut på kvällen, gå till en lekpark utan att bli rädd. Hon älskar Sverige liksom mina barn, de älskar också snön. Det är också enkelt och tryggt att ta med sig barnen till stranden, fast det är kallt i vattnet. Jag var fem gånger vid stranden utan att hoppa i, den sjätte gången gick det bra till slut. 

Vad händer efter karriären för en spelare i Brasilien?
- Det är svårt för en spelare i Brasilien sedan karriären tagit slut. Det är svårt att spara pengar. Här i Sverige är det enklare, samhället hjälper till med mycket så jag kan spara pengar, behöver inte tänka på sjukvård på samma sätt. Jag skulle vilja kalla Halmstad för en modellstad och Sverige ett modelland. 

Och ännu är inte Anselmos fotbollskarriär slut...


ANSELMO TADEU SILVA DO NASCIMENTO

Född 24 oktober 1980
Från Boavista Sport Club 2008, till Botafago FC 2011
Allsvenska matcher/mål 70/25
Klubbkarriär Palmeiras (1998-2003), Gama (2003), Al-Sailiya SC (2003), Ponte Preta (2004), Náutico (2005), Paysandu (2005), Atlético Mineiro (2006), Criciúma (2006), Boavista SC (2007), Vasco da Gama (2007, Avaí (2007), Boavista SC (2008, HBK (2008-10), Botafogo SP (2011), Atlético Goianiense (2011), NC Bayi Hengyuan (2012), Shanghai Shenxin (2012), Ceará (2013), Atlético Goianiense (2013), Linense (2014), Tombense (2014), Boavista SC (2015), Macaé (2015), Fortaleza (2016), Náutico (2017), Paysandu (2017), Volta Redonda (2018), Santo André (2019), Água Santa (2019), Sergipe (2020), Portuguesa (2020), Freipaulistano (2020), Anápolis (2021), Campinense (2021-)
.