Tio raka utan seger på hösten

Säsongen började bra och HBK var serieledare under tre omgångar men förluster mot IFK Göteborg och Örgryte IS förstörde. Förlusten med 1-6 mot ÖIS är dessutom HBK största allsvenska förlust på hemmaplan genom tiderna.
Bildtext: Tommy Frejdh jublar efter att ha gjort mål mot Hammarby IF på Örjans vall.

Efter en tuff inledning på serien med 1-2 borta mot Östers IF, där nyförvärvet Lars Ytterbom gjorde Allsvenskans snabbaste mål, och 0-0 hemma mot Malmö FF där Ola Svensson blev utvisad tidigt.

De två inledande omgångarna innebar 10:e plats men med tre raka segrar mot IK Brage (2-0), Hammarby IF (2-1) och AIK (1-0) så var HBK helt plötsligt serieledare.

Mats-Ola Carlsson gör mål på straff hemma mot Trelleborgs FF.

Efter 1-1 hemma mot Kalmar och 2-0 mot Trelleborgs FF så var HBK fortfarande serieledare efter sju omgångar. Då blev IFK Göteborg för svåra på Ullevi (förlust 0-2) i en match där Mats-Ola Carlsson blev utvisad och när det blev hemmamatch mot Örgryte IS var det HBK:s 600:e allsvenska match genom tiderna. Men matchen är inget man minns. 1-6 är den största hemmaförlusten i Allsvenskan för HBK.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 29 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Två 1-0 segrar på bortaplan mot IFK Norrköping och Mjällby AIF innebar en fjärde plats efter halva serien.

Bengt Månsson i duell med Trelleborgs FF:s Stellan Elmgren.  Den senare hade tidigare spelat i HBK och har precis lämnat HBK:s styrelse efter sex år.

Hösten inleddes med två oavgjorda matcher mot Mjällby AIF (2-2) och AIK (1-1) på Örjans vall. Därefter följdes fem raka matcher som alla slutade med förluster. Förlusterna mot göteborgslagen var extra plågsamma.

Borta mot ÖIS stod det 0-1 när HBK fick straff i 90:e minuten men denna missades av Mats-Ola Carlsson. Två veckor senare kom IFK Göteborg på besök till Örjans vall. HBK tog ledningen tidigt med 1-0 och häll detta till 84:e minuten då Blåvitt kvitterade genom Ruben Svensson. Två minuter senare råkade Ulf "Puh" Jönsson lobba över Eggert Gudmundsson och IFK vann med 2-1...

I hemmamatchen mot Hammarby IF gör Peter Andersson 1-0 med vänstern. I bakgrunden syns Mats Jingblad.

De tre kommande matcherna slutade oavgjort och inför sista matchen hemma mot Östers IF hade HBK spelat tio raka matcher utan vinst. Det såg länge ut att bli ytterligare en oavgjord match men med tre minuter kvar kunde inhopparen Robert Nordström stöta in bollen från nära håll och HBK kunde äntligen vinna - 1-0.