Polare som hållit ihop

De har följt varandra under åren sedan de träffades i U-laget. Debuten skedde samtidigt och genombrotten kom samma höst 2014. Därefter har de hållit kontakten under alla år men nu är polarna Marcus Antonsson och Viktor Ljung tillsammans igen i HBK.
Spelarna har en ledig helg efter en tung försäsongsträning. Då tränar de gamla polarna Marcus Antonsson och Viktor Ljung extra på en varsin träningscykel och minns tillbaka.

Viktor var redan i HBK när Robert Nordström upptäckte Marcus i Unnaryds GoIF, och inför 2009 klev Marcus över till HBK.
- När jag började i HBK så var "Ljungan" en av de första som jag drog mig till, och sen blev det mer och mer genom åren.

De tog steget upp i U21-laget och Marcus var med när HBK blev U21-mästare 2009 när Anselmo avgjorde finalen.
- Jag kommer i håg avgörandet och jag har för mig att jag hoppade in i den matchen.


HBK:s U19-lag från 2009. I översta raden syns Viktor Ljung fyra från vänster och Marcus Antonsson fyra från höger.

Resan tillsammans fortsatte i U21 och helt plötsligt en novemberdag 2010 så skulle det bli allsvensk debut för båda. HBK fick två återbud strax innan bussen skulle lämna Örjans vall och tränaren Lasse Jacobsson fick ringa in nya spelare till matchen mot Djurgården på Stockholms Stadion.
- Jag låg och sov när min mamma kom inrusande och väckte mig att Lasse sökte mig. Det blev en snabb dusch och borsta tänderna, innan det var raka vägen ner till Örjans vall och in i bussen, minns Viktor.

- Jag hann inte ens duscha för jag skulle ta mig ut från skogen, skrattar Marcus som var på älgjakt. 
- Men det slutade lyckligt och när man ser tillbaks på det så här så är det ganska komiskt och sjukt egentligen att det var du och jag just, säger han och tittar på Viktor.

Det blev ett dubbelbyte i 90:e minuten när båda två blev inbytta. 
- Jag kommer ihåg att jag vann en nickduell och det fick jag vara stolt över. Sen sa "Ljungan" att hade jag skarvat den i rätt riktning så hade han blivit fri, säger Marcus.
- Det hade varit gott att få ett friläge där med Pa Dembo Touray, skrattar "Ljungan".
- Det var stort att få debutera, det kommer man aldrig att glömma, säger Antonsson.


HBK U21 från 2010. Bakre raden Michael Svensson, Guri Baqaj, Anselmo, Alexander Prent, Richard Magyar, Andreas Wrele, Viktor Ljung, Markus Gustafson, Marcus Antonsson, Robin Sjögren, Kjell Söderberg. Främre raden Per Gulda, Niclas Johnsson, Kristian Alexandersson, Kristoffer Thydell, Karl-Johan Johnsson, Kujtim Bala, Joakim Wrele, Alexander Sakac.

Sen kom de upp i A-laget och följdes åt till 2014 då Marcus Antonsson lämnade efter säsongen, medan Viktor Ljung var kvar en säsong till.
- Vi har följts åt och vi prickade verkligen formen samtidigt 2014 på hösten. Det känns som vi har dragit varandra framåt och det var fantastiskt roligt när vi var helt ordinarie tillsammans, Ljungan, "Kiddi" (Steindorsson) och jag som hängde mycket. Vi spelade allihop samtidigt och vi hade en väldigt bra period som lag och vann sex raka bortamatcher och slog klubbrekord.

- Vi var bland de två-tre bästa i hösttabellen och vi spelade verkligen som ett topplag, säger Marcus, som tillsammans med flera andra lämnade HBK efter säsongen.
- Det var verkligen synd att vi inte fick behålla nästan hela laget, minns Viktor.


Bilder från Kvasten 2010: Marcus Antonsson, Viktor Ljung och Robert Nordström. Det var den sistnämnde som hittade Antonsson i Unnaryds GoIF.

Under den hösten hände något ovanligt på Grimsta IP när Brommapojkarna tog emot HBK. Viktor Ljung svarade för ett av HBK:s mål i matchen.
- Det var ganska snyggt, mitt första och enda mål i Allsvenskan, säger Viktor.
- Du skickade i väg en missil där, minns Antonsson.

- Det var faktiskt du som gav mig en assist där, kontrar Viktor. 
- Marcus fick en djupledsboll mot vänsterkanten, vände upp, passade mig, jag tar något steg in i banan och fick till det.
- Det var en av de enklaste assisten jag har gjort i min karriär. Det var bara att passa till "Ljungan" och sen bombar han in den i krysset från 40 meter, skrattar Marcus.


Allsvenska debuten skedde för polarna mot Djurgården borta. I 90:e minuten fick de byta av Emil Salomonsson och Joe Sise.

Efter den gemensamma tiden i HBK har de haft bra kontakt hela tiden.
- Jag var över och hälsade på i Kalmar ett par, tre gånger och sen var jag även över i Manchester när Marcus bodde där, säger Viktor Ljung.
- Vi har haft kontakt under hela tiden, ibland blir det mer ofta, men vi vet var har varandra. När man hittar en sådan vänskap så behöver man inte prata med varandra varje dag, men när man väl ses så är det som i går, säger Antonsson.

De har gemensamma intressen i golf och fiske. När vi frågar om vem som är den bäste fiskaren blir det en stunds tystnad innan Viktor svarar:
- Det får bli Marcus som har sjön där hemma, annars hade det varit konstigt. 
- Det blir fiske i Bolmen, Unnen och de sjöarna där jag är uppväxt. Nu senaste året har jag nördat ner mig lite och tänker att jag ska lära Viktor lite om vilka ställen man ska fiska på, säger Marcus, som avslöjar att de fick en tiokilos gädda i fjor.

Målskyttarna efter 3-0 segern borta mot Brommapojkarna 2014: Johan Blomberg, Marcus Antonsson och Viktor Ljung.

- Det var min brorsa som drog upp den men vi känner det som en teamseger, säger Antonsson som ser fram emot den kommande fiskesäsongen.

Viktor Ljung blev glad när han förstod att Marcus var på väg tillbaka till HBK och de hördes av innan påskriften var klar.
- Det stod ju i tidningarna och eftersom man är så bra vänner så litar man på varandra, så "Ljungan" visste nog om det lite före alla andra.
- När man har något i klubben så vill man ju höra sig för hur det funkar, även om man varit här tidigare, säger Viktor.

- Det var en trygghet, och att komma hit är som att komma hem, och det är jäkligt roligt att komma hit när "Ljungan" är här och att vi är så tajta, säger Antonsson.
- "Malle" är ju också en sån som jag har haft kontakt med under tiden och vi är bra kompisar, så det känns väldigt tryggt att när man ska hit igen att sådana killar är här.

När ska de beskriva varandra blev det en stunds betänketid.
- Man har under de här åren när jag har varit i väg så har man känt att Viktor följer mig. Han bryr sig om och gläds i medgång och peppar i motgång, säger Marcus om Viktor.

- Marcus bryr sig, det gör han verkligen. Vi kanske inte pratar varje dag men jag har haft ganska mycket skador, då lägger han verkligen ner tid på att fråga hur det är. Det uppskattar jag verkligen, menar Viktor Ljung om sin kompis. 


Under matchen mot Åtvidabergs FF 2014: Kristinn Steindórsson, Antonio Rojas, Marcus Antonsson, Mikael Boman och Viktor Ljung.

Marcus Antonsson har nu tillhört HBK i lite mer än en vecka. Sista matchen i Malmö FF, innan utlåningen, blev mot HBK - och han gjorde mål.
- Det blev ett ganska lågmält firande, jag firade inte över huvud taget. Det är ju HBK som jag är uppväxt med genom att supporta och jag har varit här hur många gånger som helst som supporter på läktarna. Att då göra mål mot klubben, då blir det att visa respekt. Normalt blir man väldigt glad  när man gör mål som anfallare, det är det bästa jag vet, men det här var väldigt naturligt, tyst och lugnt.

Viktor Ljung har haft skadeproblem under sin senaste sejour i HBK
- Statusen är nu att jag ska vara med på planen varje träning och stegra det så mycket jag kan varje dag och jag hoppas att jag kan vara med i några moment med laget också. När jag väl är det så är det bara att gasa. Hittills har jag bara varit på planen två gånger så knät måste vänja sig vid den belastningen, sen kan jag ta ytterligare steg.
- Sen får Marcus ge mig assisten, så kan jag bomba dit dem, skrattar "Ljungan".

- Jag kommer verkligen pusha honom och hjälpa för att få tillbaka honom, för "Ljungan" i den formen han var 2014, när vi spelade ihop senast, det är en "Ljungan" som kommer hjälpa oss väldigt mycket i Allsvenskan, menar Marcus avslutningsvis.