Klarade kontraktet till slut

Det blev en tuff säsong för HBK som klarade kontraktet i sista matchen. Stuart Baxter fortsatte att satsa på unga egna spelare och bland debutanterna fanns Jonas Axeldal, Fredrik Andersson och Håkan Svensson. Under sommaren lånades även Steve Whitton in som svarade för sju mål.
Bildtext: Steve Whitton gör ett av sina tre mål mot Örebro SK.

I premiären blev det seger på bortaplan mot Hammarby IF med 2-1. Denna gång spelades matchen på Enskede IP då Söderstadion byggdes om. Därefter blev det dubbla förluster innan HBK slog IFK Göteborg hemma efter att Tommy Frejdh gjort matchens enda mål.

1-1 mot IK Brage borta följdes upp av tre raka förluster innan VM-uppehållet. HBK parkerade på tionde plats, tillika nedflyttningsplats detta år p.g.a. serieomläggning. Under uppehållet lämnade Stefan Lindqvist för spel i schweiziska Xamax Neuchatel, vilka han skrivit på för under vintern.

Målskyttar i premiären mot Hammarby: Niclas Alexandersson och Mattias Karlsson.

Till återstarten efter VM hade HBK lånat in två spelare; den förre polske landslagsmannen Krystian Szuster och engelske Steve Whitton. Första matchen mot Djurgårdens IF slutade 0-0 men till den kommande matchen mot Örebro SK presenterade sig Whitton.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 25 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

HBK vann med klara 3-0 och Steve Whitton gjorde alla tre målen. I målet debuterade i samma match Håkan Svensson, medan Tommy Frejdh dagarna efter lämnade för spel i Husqvarna FF.

Efter två matcher därefter utan mål så gjorde Jonas Axeldal sina första två när IK Brage besegrades med 2-1. Detta följdes upp av 1-3 mot IFK Norrköping och 0-5 mot Malmö FF, vilket gjorde att HBK låg näst sist i Allsvenskan.

Ett par segrar mot Östers IF och GAIS gjorde att HBK låg på nionde plats när två omgångar återstod. I näst sista omgången var det match på Ullevi mot jumbolaget Örgryte IS. Vinst och HBK skulle vara klara. I stället stod det 3-0 till ÖIS i paus, men genom mål av Whitton, Fredrik Andersson och i 90:e minuten av Axeldal räddade HBK en poäng. Inför sista omgången låg HBK därmed två poäng före IK Brage.

Anders Johansson i matchen mot IFK Göteborg.

Söndagen därpå, på den klassiska avsparkstiden kl. 13.30, tog HBK emot Hammarby IF, som redan var avsågade. IK Brage tog ledningen tidigt med 1-0, gick upp till 4-0 och vann till slut med 4-2 mot AIK. Detta gjorde att HBK var tvungna att vinna.

Under sjutton minuter under första halvlek gjorde HBK 3-0 mot Hammarby och när Niclas Alexandersson gjorde fyran tio minuter in på andra halvlek trodde alla att det var klart. När sen Hammarby IF gjorde tre snabba mål under fjorton minuter så var ställningen 4-3 med några minuter kvar av matchen. HBK höll ut och det allsvenska kontraktet var säkrat.

Detta år spelades Allsvenskan med tolv lag, men då den skulle bantas till tio lag året därpå så åkte tre lag ur. Det var också det första året som man fick tre poäng vid seger.

Under våren spelade Stefan Lindqvist ett par A-landskamper.