Guld igen!

För andra gången under Roy Hodgsons tid i HBK tog föreningen SM-guld. Denna gång avgjordes det först i sista halvleken när de besegrade AIK. Under året spelades det också allsvenska derbyn mot IS Halmia - och där HBK vann båda inför storpublik.
För andra gången lyfter HBK von Rosens Pokal som ett bevis på att man är Sveriges bästa fotbollslag. Det var lagkapten Rutger Backe som fick ta emot pokalen av SvFF:s ordförande Tore Brodd.

Precis som vid första guldet började HBK på Värendsvallen mot Östers IF och även denna gång förblev HBK mållösa. Då Lennart Ljung höll nollan blev det ingen förlust, däremot fjärde 0-0 matchen i följd om man räknar in de sista matcherna året innan.

Hans Selander missade premiären men var med i hemmamatchen mot Landskrona BoIS och det gav utdelning. I matchens 90:e minut fixade han 2-1 till HBK och två värdefulla poäng.

Avgörande match på Örjans vall mot AIK. HBK:arna på bild är Olle Sjödahl, Rutger Backe och Stefan Larsson.

Uppe på Råsunda spräcktes den förrädiska sviten på 27 raka bortamatcher utan seger. Mats Jingblad gav HBK ledningen tidigt mot AIK och Sigge Johansson gjorde psykologiska 2-0 minuten innan paus. "Jingan" gjorde sen trean och segern var säkrad.

De kommande fyra bortamatcherna blev oavgjorda innan HBK i vändningen vann 2-1 på Fredriksskans mot Kalmar FF. Hemma på Örjans blev det mest segrar och HBK var efter femton omgångar fortfarande förlustfria. Men på Ryavallen i Borås sprack nollan efter att Leif Gustavsson i hemmalaget gjorde matchens enda mål på straff.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 35 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Efter 1-1 i matchen efter mot Malmö FF tappade HBK serieledningen som man hade haft i sex omgångar. Då vankades nytt derby. På våren hade HBK vunnit mot IS Halmia med 3-2 inför över 16 000 åskådare i det första allsvenska derbyt lagen emellan sedan 1940-talet. Nu kom nästan 14 000 åskådare och fick se Sigge Johansson och Rutger Backe göra målen när det blev 2-0.

Vinsten innebar att HBK på nytt gick upp i serieledning efter 18 omgångar och den positionen behöll man säsongen ut. Det blev blott en förlust till, borta mot Hammarby IF, och i slutet blev det en kamp mot IFK Göteborg och Malmö FF.

Efter att besegrat Åtvidabergs FF på Kopparvallen i näst sista omgången ledde HBK serien med en poäng för Blåvitt medan MFF var ytterligare en poäng efter. Kruxet var att Blåvitt, som hade ny tränare i Sven-Göran Eriksson, hade bättre målskillnad än HBK, och att HBK skulle möta AIK som kämpade för sin allsvenska existens.

Guldmål. Rutger Backe har precis nickat in 1-0 mot AIK.

Inför 11 846 åskådare fick HBK till slut utdelning mot AIK. Strax efter paus nickade Rutger Backe in ett 1-0 och tio minuter senare gjorde succévärvningen Stefan Larsson 2-0 också på nick. I samma match blev HBK svenska mästare medan AIK fick lämna Allsvenskan tillsammans med IS Halmia.

Sigge Johansson spelade sju landskamper medan Rutger Backe gjorde fyra.