Grattis Bosse!

I dag gratulerar vi Bosse Bergkvist på hans 80-årsdag. Han spelade med i HBK under 1960-talet och var med om att kvala till Allsvenskan 1964. På senare år har han svingat ordförandeklubban för Föreningen Gamla Bollklubbare.

Bo Bergkvist började sin fotbollskarriär i HBK:s pojklagsverksamhet. Som 20-åring gick han över till IF Leikin under sin studietid men kom tillbaka till HBK 1963. Debuten kom i tredje omgången av div. 2 när han i bortamatchen mot Landskrona BoIS fick spela vänsterback då den senare VM-backen Janne Olsson var skadad.


Matchen slutade 1-1 och Bosse fick förtroendet att fortsätta och spelade fjorton raka matcher. I den sista av dessa borta mot IK Oddevold gjorde han sitt första seriemål när han avgjorde matchen med 2-1 mål på straff. Han hade dock möjligheten att göra ytterligare ett mål på straff men den gången räddade målvakten. 


Till nästkommande match var både Janne Olsson och Kenneth Håkansson skadefria och Bergkvist fick stiga åt sidan.


1964 skulle det dröja till omgång 19 innan Bosse fick göra ett inhopp, men i de resterande seriematcherna och i kvalet fick han spela högerback då Janne Olsson flyttades upp som högerinner.


Under degraderingsåret 1965 spelade Bergkvist samtliga 22 matcher och svarade för fyra mål, alla på straff.


Han spelade 20 av matcherna under 1966 när HBK gjorde sin första säsong i div.3 men året därpå blev det bara sju matcher i HBK-tröjan. Sista matchen kom den 24 september i hemmamatchen mot Varbergs BoIS då han spelade mittback i en fyrbackslinje, där övriga spelare var Nisse Persson, Bo Göransson och Curt Jonsson med Lars Agnetoft som målvakt.


Inför 1968 skrev Bo Bergkvist på för IS Örnia. Han var under denna tid även aktiv som lagledare i HBP och skulle senare bli dess förenings ordförande. Bosse var under många år ansvarig för tränarutbildningen i Hallands FF och var riksinstruktör för Svenska FF.


Bosse är med i Gamla Bollklubbares styrelse och har varit ordförande sedan hösten 2018.BO BERGKVIST

Född 29mars 1941.
Egen
produkt, till IS Örnia 1968 (spelade i IF Leikin 1961-62).
Kvalmatcher/mål:
 3/0. 
Div. 2-matcher/mål: 40/7. 
Div. 3-matcher/mål: 27/6.