Förra säsongen blev förstörd för Tyra

Tyra Brorsson kom till HBK förra säsongen som nyförvärv men pandemin och skada satte stopp för lantbrevbäraren från Ulricehamn. Men just nu studerar hon till idrottspsykologisk rådgivare på Högskolan i Halmstad.

Det blev en hackad säsong 2020 för Tyra Brorsson. Hon kom till HBK som nyförvärv och var precis skadefri, efter en skada i höger fot, när pandemin slog till.

- När säsongen väl startade igen hade jag åkt till Ulricehamn för att arbeta då jag är anställd som lantbrevbärare i Ulricehamn och enbart är tjänstledig när skolan är i gång, säger Tyra.


Tillsammans med tränarna kom de överens att hon kunde träna med Ulricehamns IFK och under en träning i slutet av juli skadade hon sin vänstra fot.

- När jag kom tillbaka till Halmstad i slutet av augusti gjorde jag min första match för säsongen med U-laget, men kunde inte spela mer än en halvlek på grund av smärta i den skadade foten. Jag insåg att jag inte kunde garantera en hel match och definitivt inte i det tempo som div. 1 håller, menar Tyra.


Hon spelade dock färdigt säsongen i de resterande U-lagsmatcherna och trots smärtan trivdes Tyra med att spela matcher.

- Efter många om och men under hösten 2020 sitter jag nu och väntar på en operationstid och hoppas att jag kan köra igång och träna fotboll snart igen och göra det utan smärta. 


Tyra Brorsson är snabb på att svara när det gäller frågan om sin styrka som fotbollsspelare.

- Min främsta styrka som fotbollsspelare måste vara mitt närkampsspel, säger Tyra som har som mål att bli så bra som möjligt som spelare. 


- Jag vill fortsätta att utvecklas som fotbollsspelare men även som person, att vara en del av ett lag är något av det bästa en person kan vara enligt mig. Fotbollen är för mig något av det roligast som finns att hålla på med och jag tänker fortsätta spela ända tills min kropp säger nej.


Hon är inte den man märker först i ett omklädningsrum.

- Jag gillaratt vara i bakgrunden och lyssna och iaktta. Väl ute på planen vid match så tar jag ofta ett kliv fram, pratar mycket och gör allt för att laget ska jobba tillsammans och prestera.


Förra året var det debut för laget i div. 1. Även om inte Tyra kunde spela själv så är hon nöjd med lagets prestation.

- Jag tycker att vi gjorde det bra för ett debuterande lag och vi hade en bra form när matcherna väl körde i gång. Jag anser att vi kan vara nöjda med säsongen med tanke på att det var enkelserie och då gällde det att försöka hänga sig kvar för man mötte bara varje lag en gång. Då gällde det att fokusera på en match i taget och ta varje chans man fick till att hålla sig kvar i serien, vilket vi gjorde. 


Årets säsongsstart är senarelagd till första helgen i maj och damlaget har hamnat i en ny grupp med många skånska lag. Tyra är positiv inför säsongen.

- Jag tror att det kommer bli en bra säsong. Vi har inte så bra koll på lagen vi ska möta men vi får ta en match i taget och se till att spela vårt spel. Det är vi som bestämmer hur vi ska prestera och ger alla i laget 100 procent har jag en stark tro på att vi kommer göra en riktigt bra säsong.


-En av de främsta styrkorna som vi har, skulle jag säga är viljan till att hela tiden bli bättre och lära sig, att vilja prestera allt på träning för att kunna bli bättre och prestera på match. Passningsspelet är även en styrka och att alla alltid ger max på matcher.


Visst finns det saker som man kan förbättra både offensivt och defensivt.

- Det finns alltid små saker som man kan förbättra i allt man gör och en av de saker som vi alltid, enligt mig, kan fortsätta förbättra är vårt försvarsspel och se till att det alltid stämmer, menar Tyra som trivs i laget och tycker att hon alltid känner sig välkommen i gänget.


Inför 2021 tror hon att Emmy Ecklein kommer att utvecklas mycket under året.

- Hon gjorde det bra i U-laget förra säsongen och satt med på bänken i A-laget. Jag tror att får hon chansen i år och tar hon den så kommer hon att utvecklas väldigt mycket, spår Tyra Brorsson avslutningsvis.


Namn Tyra Brorsson

Född 30 juli 1998

Position i laget: Ytterback

Klubbar Ulricehamns IFK (-2019), Halmstads BK (2020- )