Efter 14 säsonger åkte HBK ur

Efter en femteplats 1986 så var förhoppningarna stora. Visserligen hade man tappat några startspelare men ersatt med bl.a. en HIF-duo. Hemma på Örjans vall förlorade man bara en man, men utanför hemmaborgen tog man bara tre poäng. När det skulle avgöras i sista matchen fick man storstryk.
Bildtext: Tommy Frejdh och Janne Jönsson deppar efter storförlusten i sista matchen borta mot Örgryte IS, då nerflyttningen blev ett faktum.

Gary Locke och Lars Ytterbom, som var ordinarie året innan, hade lämnat men in hade kommit Sven-Åke Landgren och Mikael Martinsson från Helsingborgs IF. Den sistnämnde fick skadeproblem och spelade inte alls under hela säsongen. Och fler skadeproblem skulle komma under säsongen.

Bortaförlust mot AIK i premiären med 0-3, men 4-0 hemma mot IK Brage var ett lugnande besked. Mot Östers IF borta blev det 0-4 och sen kom HBK in i en period där de gjorde väldigt få mål. Under de kommande fem matcherna gjorde HBK bara ett mål, men genom fyra raka oavgjorda fick de ändå ökat lite i poängskörden.

Fyra glada målskyttar mot IK Brage: Per-Åke Johnsson, Sven-Åke Landgren, Ulf Jönsson och Mats Jingblad.

Enda hemmaförlusten under året kom i omgång 9 mot IFK Norrköping, och då åkte HBK ner på 11:e platsen, en placering man behöll säsongen ut. Efter denna match blev målvakten Björn Nordberg under en träning korsbandsskadad. In i stället med Thomas Lansing i mål som fick två tuffa matcher direkt: 0-3 borta mot IFK Göteborg och 1-3 borta mot Malmö FF.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 27 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Efter ett kort sommaruppehåll var det hemmamatch mot IFK Göteborg. 0-1 direkt i inledningen och Mats Jingblad gick sönder. In med blott 17-årige Mats Lundgren, som då blev HBK:s yngste allsvenske spelare. Han var inte inne på plan i många minuter innan han kvitterade till 1-1, vilket också blev slutresultatet.

Peter Henricsson ser på medan Ulf Sjölin slänger sig för att täcka.

Till nästa match, hemma mot AIK, hade HBK lånat in engelske målvakten Eddie Blackburn. Han fick hålla nollan direkt i en mållös match och denne följdes upp av 1-1 borta mot IK Brage. Hemma mot jumbon IF Elfsborg blev det klar vinst med 4-1 men 0-6 på Söderstadion mot Hammarby IF var förödande.

De fortsatte att vinna hemma medan de hade betydligt svårare att ta poäng på bortaplan. Inför sista hemmamatchen mot Östers IF skadade sig även Eddie Blackburn, då han bröt ankeln på en träning. Tillbaka i målet i avslutningen var Thomas Lansing.

Det blev vinst med 2-1 mot växjölaget efter att Tommy Frejdh avgjort i 86:e minuten, vilket gjorde att det fortfarande fanns chans till nytt kontrakt.

GIF Sundsvall låg precis över nerflyttningsstrecket men med samma poängantal, medan AIK och Örgryte IS hade ett poäng mer. Just ÖIS skulle HBK möta i sista matchen.

Inför ÖIS-matchen fick båda ytterbackarna, Ulf Sjölin och Peter Henricsson, lämna återbud, vilket gjorde att de fick göra omstuvningar i laget. På Ullevi tog det inte många minuter innan det icke samspelta försvaret fick det jobbigt.

Så fick han till slut göra allsvensk debut som 28-åring. Sven-Åke Landgren hade i många år varit lovande men aldrig fått spela allsvenskt med HIF. Nu fick han göra det med HBK.

Sonny Åberg gjorde 1-0 i tredje och fyra minuter senare gjorde Leif Ytterell. När Peter Karlsson gjorde 3-0 efter 17 minuter så var det tungt att vara HBK:are.

I paus var det 4-1 och med tjugo minuter kvar gjorde Ulf Jönsson 4-2, ett litet hopp kom tillbaka. Men under de kommande tio minuterna gjorde ÖIS tre mål och till slut blev det 7-3 och nedflyttning.

Efter 14 raka säsonger var den allsvenska sejouren över för HBK.