Stierna gjorde hattrick 1996

I dag för 25 år sedan fick äntligen Tomas Stierna chansen från start när både Peter Vougt och Robert Andersson var skadade. Tillsammans med Anders "Dojan" Nilsson bildade han anfallspar i bortamatchen mot IK Oddevold. Vilken succé det blev. 3-0 till HBK och Stierna gjorde alla tre målen.
Han hade året innan fått spela en match från start men under 1996 hade han bara spelat några minuter mot Djurgården. Nu fick han chansen på Rimnersvallen. Och det var en nöjd Tomas Stierna som pratade med HP:s utsände efter matchen:
- Jo, det var mina första mål i Allsvenskan. Det var min första match från start den här säsongen.

Han trivdes på den såphala planen i regnet.
- Jag trivs under sådana här förhållanden. Jag är ju rätt lätt i kroppen och har bra balans och lider alltså inte speciellt mycket av det är halt. Jag tyckte planen och omständigheterna var helt perfekta.


Faksimil från Hallandsposten den 20 maj 1996.

Tomas Stierna fostrades i IF Leikin och var med om deras stora vandring från distriktsserierna till div. 1. I Leikins första div.1-match mötte de Helsingborgs IF på Sannarp och en viss Henrik Larsson debuterade i HIF.


Leikin åkte ur ettan direkt 1992 och inför 1995 valde ”Totte” att skriva på för HBK. Att slå sig in i anfallet med konkurrenter som Robert Andersson, Niklas Gudmundsson och Peter Vougt var inte så lätt, och för Stierna blev det mest inhopp under första året. Något inhopp blev det inte i cupfinalen mot AIK men ändå ett cupguld för ”Totte” när Hasse Backes mannar fick se sig besegrade.


Hela hans hattrick mot Oddevold skedde på tretton minuter runt pausen. Även i hemmamatchen veckan därpå mot AIK gjorde han mål (bilden överst), men det var hans sista i allsvenskan. Detta trots att Tom Prahl gav honom chansen från start i elva matcher. 


Inför 1997 var anfallet förstärkt med Mats Lilienberg och Stierna hamnade helt utanför truppen. Under sommaren lånades han ut till IF Leikin. Efter säsongen valde han dock spel i Falkenbergs FF.