Noterat efter Elfsborg-HBK

För första gången någonsin vann HBK mot IF Elfsborg på Borås Arena efter att ha vänt 0-2 till en seger med 3-2. På elva tidigare försökt hade HBK lyckats knipa oavgjort vid tre tillfällen. På de åtta senaste hade det bara blivit en poäng och målskillnaden 5-25. Ett riktigt trendbrott fick vi uppleva i går.
Att släppa in mål efter 23 sekunder hör inte till vanligheterna, men är inget rekord för HBK:s del. 2010 tog det åtta sekunder innan Häckens Jonas Henriksson gjort mål på HBK. Då kvitterade Johnny Lundberg i andra minuten men Häcken vann till slut med 2-1 på Örjans vall.

Sadat Karim gjorde i går sitt första allsvenska mål och blev matchhjälte.

Det hör inte heller till vanligheterna att vända ett tvåmålsunderläge till seger. Senaste gången var i oktober 2019 när HBK låg under hemma mot IK Brage på Örjans vall med 0-2 men vände till 3-2 efter att Mikael Boman avgjort i sista minuten.

Samma sak hände 2012 i hemmamatchen mot Östers IF då Antonio Rojas avgjorde med de två sista målen. Båda dessa matcherna var i Superettan.

I fem säsonger hade Simon Lundevall tidigare haft Borås Arena som sin hemmaplan. I går var han tillbaka och fick vara med om en seger mot sin gamla förening. Han var också målpassare till kvitteringen.

Den senaste vändningen i Allsvenskan var i augusti 2011 när HBK vände 1-3 till 5-4 hemma mot Janne Anderssons IFK Norrköping sedan Joe Sise avgjort i slutminuten. I den matchen satt en av gårdagens målskyttar på bänken: Marcus Antonsson.

Den senaste vändningen med tvåmålsunderläge på bortaplan i Allsvenskan var i maj 2000. Hammarby ledde med 2-0 på Söderstadion efter 26 minuter innan HBK målen ramlade in. Dessa gjordes Henrik Bertilsson 2, Björn Carlsson och Michael Svensson.

19-årige Erik Ahlstrand fick i går för första gången spela från start i Allsvenskan. Senast han spelade från start i seriesammanhang var 3 oktober förra året borta mot J Södra. Då blev det förlust med 0-1.

Senaste segern borta mot IF Elfsborg var 2001 när HBK vann med 2-0 på Ryavallen. Tre år tidigare, 1998, låg HBK under i Borås med 1-3 men vände till 4-3 efter att Fredrik Ljungberg avgjort. Det var senaste gången HBK vände mot boråsarna.

Tidigare i år hade HBK inte släppt in ett enda mål före paus. I går släpptes två in innan det gått en kvart. Samtidigt hade HBK inte i en enda match tidigare gjort mer än ett mål. I går kom tre...

Amir Al-Ammari gav HBK hopp efter sitt 2-1 mål på frispark i slutet av första halvlek. Det var Amirs första mål i Allsvenskan.

För två av målskyttarna var det deras första i Allsvenskan: Amir Al-Ammari och Sadat Karim. För Marcus Antonsson var det hans 50:e i Allsvenskan i sin 150:e allsvenska match. Målen är fördelade på Kalmar FF 22, Malmö FF och Halmstads BK 14 var. "Mackan" gjorde samtidigt sin 60:e allsvenska match för HBK.

Erik Ahlstrand fick i går spela sin första match från start i Allsvenskan efter att tidigare gjort fyra inhopp.

Han plockades hem för att göra mål och i går gjorde Marcus Antonsson sitt fjärde mål för året när han kvitterade till 2-2. Det var samtidigt hans 50:e mål i Allsvenskan.

En som gjorde inhopp i går och stod för passningen till 3-2 målet var Emi Tot Wikström. I går gjorde han sin 80:e match i HBK:s A-lag.