Motståndarkollen: Mjällby AIF

På Kristi Himmelfärdsdag,  torsdag 13 maj, kommer Mjällby AIF på besök till Örjans Vall för match mot HBK:s herrlag.

HBK spelade i lördags mot Örebro SK på Behrn Arena och ÖSK vann med 1–0 efter ett tidigt mål i andra halvlek. HBK tryckte på i andra halvlek utan att få in en kvittering.

Mjällby hade i går hemmamatch mot Östersunds FK och tog sin andra raka 1–0 seger. Det är anfallaren Jacob Bergström som har avgjort i båda segermatcherna. I matchen mot Östersund tryckte han in både motståndare, stolpe och boll in i mål.

Efter 1-0 målet var den snabbe yttermittfältaren Joel Nilsson nära att göra 2-0 till Mjällby men hans skott täcktes av en Östersundsförsvarare. Joel hade flest assists i Mjällby förra året med sex stycken och han väntar fortfarande på att göra sitt första allsvenska mål.

Efter matchen sa Mjällbys tränare Christian Järdler så här till Discovery:
- Jag tycker att vi ska vinna den här matchen med 3-0 i alla fall. Vår första halvlek är bra och vår avslutning på första halvlek är jättebra och där måste vi se till att det här är färdigt. Nu gör vi inte det men vi stänger till och släpper inte in ett mål och vinner.

Mjällby var förra året nykomlingar i Allsvenskan och överraskade många experter med att komma på femte plats i serien och skriva klubbhistoria. Det är Blekingelagets bästa placering någonsin i Allsvenskan.

Lagets bäste målskytt förra året var Moses Ogbu. Han gjorde 14 mål och kom på tredje plats i skytteligan 2020 men han har lämnat Mjällby och spelar nu i en kinesisk klubb.

Till den här säsongen har Mjällby värvat två spelare från Allsvenskan. Det är Enock Kofi Adu från AIK och hemvändaren Andreas Blomqvist från IFK Norrköping. De har också lånat målvakten Samuel Brolin från AIK. Samuel spelade förra året i Akropolis IF och han gjorde bland annat många räddningar när HBK mötte Akropolis på Örjans Vall.

Christian Järdler, som spelade i HBK 2009-13, är ny huvudtränare i år. Han var assisterande till Marcus Lantz förra året och blev huvudansvarig när Mjällby och Marcus Lantz kom överens om att avsluta samarbetet. Alf Westerberg, som senast var i IFK Göteborg, är ny assisterande tränare.

I Mjällby AIF finns det två spelare med HBK-bakgrund. Det är Taylor Silverholt och Noel Törnqvist och de har båda varit ungdomsspelare i HBK. Målvakten Noel Törnqvist är nu utlånad från Mjällby till AFC Eskilstuna.

I HBK är det t.f. klubbdirektör Jesper Westerberg, som har en bakgrund i laget från Listerlandet. Han spelade 57 seriematcher i Mjällby AIF 2010-11.