HBK vände till seger!

På Borås Arena mötte HBK:s herrlag på måndagskvällen IF Elfsborg i den sjunde omgången av Allsvenskan. Matchen slutade 3 – 2 till HBK efter att Elfsborg ledde med 2 - 0 efter 15 minuter i första halvlek. Det var HBK:s första vinst mot Elfsborg i Allsvenskan på Borås Arena. På tolfte försöket blev det seger.

Till den här matchen hade manager Haglund gjort tre ändringar i startelvan jämfört med matchen mot Mjällby AIF. In i laget kom Erik Ahlstrand i stället för Thomas Boakye, Simon Lundevall i stället för Emil Tot Wikström och Sadat Karim ersatte Mikael Boman.

HBK fick en mardrömsstart på matchen. HBK hade avsparken och började med att slå en lång boll mot Elfsborgs backlinje. Elfsborg nickade in bollen mot mittcirkeln och HBK tappade bollen och då kunde Elfsborg kontra. Jacob Ondrejka drev upp bollen och passade till Per Frick, som sköt bollen mellan Andreas Bengtssons ben och in vid Malkolm Nilsson Säfqvists högra stolpe.

HBK försökte efter målet att nå Antonsson och Karim med långa bollar men det blev inga bra lägen. De försökte också skapa chanser genom en hög press men de lyckades inte skapa något. Den höga pressen gav ytor till Elfsborg. Elfsborg vann också de flesta duellerna och de visade också frisparksstatistiken.

Elfsborg fick sin första frispark i den 42:a minuten.

Elfsborgs dominans ger resultat i den 15:e minuten. HBK tappar bollen på mittfältet och Elfsborg kan kontra. Ndione vinner en duell till vänster i straffområdet och får fram bollen till Johan Larsson, som slår ett fint inlägg. Jeppe Okkles kan enkelt vid den bortre stolpen slå in bollen i mål.

Efter Elfsborgs 2 – 0 mål tar HBK tag i spelet och skapar några lägen. Närmast är Antonsson som nästan når Kurtulus fina inlägg men Elfsborgs målvakt Tim Rönning kan ta hand om bollen. Därefter hade Simon Lundevall två skott som täcktes ut till hörnor.

Lundevall hade också en bra framspelning till Marcus Antonsson men skottet går tätt utanför målet.

I den 38:e minuten får HBK en frispark ca 25 meter från målet. Ami Al-Ammari skjuter ett fint skott över muren ner i målvaktens vänstra hörn. En mycket viktig reducering för HBK.

HBK är det bättre laget i början av andra halvlek och har ett större bollinnehav än i första halvlek. I den 56:e kommer HBK:s kvittering. Karim vänder ut bollen till Simon Lundevall på vänsterkanten. Lundevall avancerar och slår en passning till Antonsson inne i straffområdet. Marcus gör en fin bollmottagning och vänder runt och placerar in bollen i mål.

Efter HBK:s mål går initiativet över till Elfsborg och de skapar några chanser. Närmast var Ndione som skjuter ett skott som Andreas Johansson täcker ut till hörna. Nu böljar spelet fram och tillbaka utan att lagen skapar några stora chanser.

I den 88:e minuten vinner ny inkomne Mikael Boman en nickduell på mittplan och bollen går till Emil Tot Wikström, som direkt slår en långboll mot Sadat Karim. Elfsborgs mittback Okumu missar bollen och Karim kommer fri och han skjuter snyggt in HBK:s vinstmål till 3 – 2 vid målvaktens högra stolpe. Stort jubel bland HBK-spelarna och Karim blev så glad, när han gjorde sitt första allsvenska mål, att han var på väg att ta av sig tröjan. Men någon påminde honom att det skulle ge honom en varning, så han behöll tröjan på.

Även statistiken var till HBK:s fördel. De hade 11 avslut mot Elfsborgs 5 och HBK hade 8 avslut på mål och Elfsborg hade 2 avslut på mål.

IF ELFSBORG - HALMSTADS BK 2 - 3

Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Erik Ahlstrand (Thomas Boakye, 65), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 78) - Sadat Karim, Marcus Antonsson (Mikael Boman, 87)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Alexander Johansson
Varning Amir Al-Ammari (94)
Mål: 1-0 (23 sek) Per Frick, 2-0 (15) Jeppe Okkels, 2-1 (39) Amir Al-Ammari, 2-2 (56) Marcus Antonsson, 2-3 (88) Sadat Karim Domare Glenn Nyberg, Säter