Äntligen matcher för Akademilagen

24 oktober, lite mer än ett halvår sedan, var senast HBK P19 fick dra på sig de blå matchtröjorna och spela fotbollsmatch. Då var det SM-slutspel mot Malmö FF, idag träningsmatch mot Laholms FK P19. En minst sagt lång försäsong belönades äntligen med matchspel.

En ny grupp spelare har sedan den fjärde januari i år tränat tillsammans. I början av året bestod träningen av löpning och fys, i smågrupper, på Galgberget. En ny upplevelse för denna generation fotbollsspelare. Dock nödvändigt utifrån de restriktioner som då rådde. Veckorna senare öppnades det upp för fotbollsträning på planen och nu äntligen kröntes svett och slit med matchspel.


Tre minuter tog det sedan hade HBK tagit ledningen i matchen. En väl slagen hörna av Melvin Sjöland letade sig fram till Eric Svensson på bakre stolpen och målnollan var spräckt. 1-0 HBK. 


Spelsuget och måltörsten var inte slut där. Innan tio minuter var spelade hade HBK ytterligare två målchanser som tog i stolpen och ett friläge som smet strax utanför. Totalt skapades ett tiotal klara målchanser i den första halvleken men bollen höll sig utanför nätet alltjämt. 


Andra halvlek fortsatte HBK:s dominanta spelövertag men målen lyste med sin frånvaro även denna 45-minutare. Ett antal väldigt goda chanser skapades men siktet behöver ställas in bättre fortsättningsvis. Matchen slutade 1-0 till Bollklubben mot ett fint arbetande Laholms FK.

- Framför allt fantastiskt roligt att få spela match. Vi gör en rejäl första halvlek och allt utom mål. Andra halvlek sjunker tempot, kvalitén i beslutsfattandet och några färre chanser skapades men visst borde vi satt dit ytterligare ett par bollar även andra halvlek, säger tränare Johan Bergström. 


- Till killarnas försvar var det väldigt svårspelat och vi behöver lite mer tid för att anpassa spelet och besluten till det underlaget. För tjugo år sedan var det en jättelyft att gå från en försäsong på grus till en gräsmatta. Numera är det tvärt om och gräsunderlaget blir en allt för stor faktor för att kunna bibehålla allt vi gjort under försäsongen på en jämn och snabb konstgräsplan. Det kräver lite anpassning. Hamsik och co klagade på Örjans Valls A-plan. Vi är tyvärr vana med planer som är mera lik Örjans Valls grusparkering, då behöver man trycka på lite andra saker, avslutar Bergström.


HBK P19 – Laholms FK 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 (3) Eric Svensson (Melvin Sjöland).

Startelvan: Zackarias Nilsson – Eric Svensson (70), David Norrman, Taulant Parallangaj (70), Charlie Dagård – Mattias Saalem-Almgren (70), Kazper Karlsson (45), Melvin Sjöland (57), Oscar Murro (45) – Johan Gudmundsson (57), Jonathan Wadensten.

Avbytare: Nils Thelander (45), Albin Ahlstrand (45), Ardi Hajdari (57), Lorent Mehmeti(57), Pontus Carlsson (70), Viktor Håkansson (70), Filip Larsson (70), Alexander Nielsen.