Hemma på besök

HBK har blivit kända på att fostra unga talanger som tagit steget ut i Europa senare i karriären. Tre av de senaste är Eric Smith, Gabriel Gudmundsson och Sead Haksabanovic. En trio som förbereder sig för kommande säsong i sina klubbar.
Det har alltid varit vanligt att gamla HBK-spelare, som tagit steget ut i Europa, kommer ner till Örjans vall under somrarna för att förbereda sig inför kommande säsong utomlands.

I dagarna har en trio HBK:are varit med och tränat (framför allt fys). Eric, Sead och Gabriel är en trio som alla tre tagit den långa vägen genom HBK:s ungdoms- och Akademiverksamhet till A-laget och därefter vidare i karriären.


ERIC SMITH, FC St. Pauli 
Född 8 januari 1997. Egen produkt (debut 2014), till IFK Norrköping 2016. Allsvenska matcher/mål 36/1.

Eric om säsongen:
- Det har varit en rolig säsong. De hade de riktigt tufft när jag kom dit (i januari 2021) och jag hade flyt att komma in när det vände. Vi var det bästa laget på vårsäsongen i hela ligan, såklart det är enklare då.
- Det var en väldigt positiv tid och jag är extremt glad att bli kvar där, då jag har försökt hitta något permanent ganska länge.

Eric om besöket på Örjans vall:
- Hit är man alltid välkommen så det är en väldigt varm känsla i kroppen och det är roligt att sitta här och kolla när de träna, och tänka tillbaka lite på den tiden när man var här själv. Det är härligt.


U19 2013. Eric Smith sitter i främre raden fyra från vänster.


GABRIEL GUDMUNDSSON, FC Groningen

Född 29 april 1999. Egen produkt, till FC Groningen (NL) 2019.
Allsvenska matcher/mål
 25/4. Kvalmatcher/ mål 2/0. Superettan matcher/mål 55/10. 


Gabriel om säsongen:
- Min säsong har varit speciell men ändå väldigt bra. Såklart har coronan stökat till det för alla men för mig har det känts väldigt bra, säger "Gabbe" som varit i Groningen i två år i sommar.


Gabriel om besöket på Örjans vall:
- Här får jag väldigt bra minnen. Jag har växt upp här och spelat här i många år så det är klart att jag får bra känslor här. P16 2014. Gabriel Gudmundsson sitter längst fram till vänster.


SEAD HAKSABANOVIC, FC Rubin Kazan 

Född 4 maj 1999. Egen produkt (debut 2015), till West Ham United (GB) 2017. Allsvenska matcher/mål 28/4. Kvalmatcher/mål 2/0. Superettan-matcher/mål: 30/8.


Sead om den nya utmaningen:

- Det ska bli spännande. Ryssland är ju inte det vanliga, lite annorlunda, men jag tycker om utmaningar.

 

Sead om besöket på Örjans vall:  
- Det är alltid kul att komma tillbaks hem och snacka med alla spelare och tränare. 

- Jag uppskattar miljön här väldigt mycket. Varje gång man kommer hem är man alltid välkommen hit att träna, Simon (Bakkioui) tar hand om mig och alla välkomnar, så det är kul.U17 2014. Sead Haksabanovic står i mittenraden fyra från vänster.


En trio som inom kort kommer lämna staden för nya säsonger utomlands. Vi önskar de alla ett stort lycka till!