Motståndarkollen: Östersunds FK

HBK:s herrlag har årets längsta bortaresa när de i kväll möter Östersunds FK på Jämtkraft Arena.

Måndagens halländska derby mot Varbergs BoIS slutade 1 – 1 i mål och utvisningar. Varberg tog ledningen med 1 – 0 genom Ryan Moon. Ryan blev inbytt när BoIS hade en hörna och med sin första bolltouch i matchen nickade han in bollen i mål. I den 80:e minuten kvitterade Samuel Kroon på nick efter ett fint inlägg från Simon Lundevall på vänsterkanten. Det var Samuels första allsvenska mål.

På tilläggstid hettade det till i derbymatchen. I den 91.a minuten blev Thomas Boakye utvisad efter en misslyckad brytning. Sex minuter senare blev det kaosartat när Varbergs Luke Le Roux bryskt kapade Emil Tot Wikström vid mittlinjen. Le Roux fick sitt andra gula kort och visades ut och i samband med den händelsen varnades även HBK:s målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist och Varbergs Oliver Stanisic. HBK:s tränare Magnus Haglund protesterade mot domaren och fick syna det röda kortet och avsluta matchen på läktarplats. Det betyder att Haglund inte får leda laget mot Östersund. Pelle Olsson kommer att vara Haglunds ersättare i kväll.

Förra lördagen spelade Östersund mot IF Elfsborg på Borås Arena och förlorade med 3 – 0.Elfsborg tog ledningen med 1 – 0 på tilläggstid i första halvlek. I början av den andra halvleken hade ÖFK en bra chans att kvittera när Patrick Kpozo sköt ett skott i insidan av stolpen. Elfsborg utökade till 2 – 0 i den 69:e minuten. Elfsborgs Jeppe Okkels fick till ett skott som styrdes in i mål via en ÖFK-back. Östersund fortsatte att jaga en reducering men Elfsborg satte 3 - 0 på en hörna slagen i 97:e minuten. Elfsborgsbacken Maudo Jarjué nickade via en ÖFK-spelare in bollen i mål.
Det var Östersunds tredje raka förlust och i lördagsmatchen fick Eirik Haugan och Ludvig Fritzson sina tredje varningar i år och är därmed avstängda mot HBK.

Efter matchen sa Östersunds tränare Amir Azrafshan så här till discovery+:
- Efter en förlust så känns det inte bra, men vi har bra harmoni. Det är bara att fortsätta jobba. Alla lag och alla spelare kommer att ha tuffa perioder och det gäller att fortsätta att tro på sin kapacitet och att det kommer vända om man jobbar hårt.

I matchen mot Elfsborg saknade Östersund ett antal spelare. Några spelare var skadade och ÖFK:s bäste målskytt i år, Brian Turgott, är med Jamaicas landslag, som spelar i Gold Cup, en fotbollsturnering för Centralamerika och Karibien, och missar därmed matchen mot HBK. Försvarsspelaren Ronald Mukiibi har nu i sommar lämnat Östersund och ÖFK kan inte värva nya spelare eftersom de efter Saman Ghoddos-försäljningen har värvningsförbud under 2021.

HBK har spelat två mållösa matcher på Jämtkraft Arena mot Östersunds FK, Allsvenskan 2017 och Svenska cupen 2019. I cupmatchen 2019 debuterade Erik Ahlstrand som 17-åring i A-laget.