Motståndarkollen: Hammarby IF

Efter sex veckors uppehåll i Allsvenskan på grund av EM, så är det på söndag, 4 juli, dags igen för allsvensk match för HBK:s herrlag. De åker då till Tele2 Arena i Stockholm och möter Hammarby IF.

Hammarby som i slutet av maj vann finalen i Svenska cupen mot BK Häcken. Matchen slutade 0 – 0 efter full tid och förlängning och Hammarby vann sedan straffläggningen.

Det var Hammarbys första cuptitel. I och med segern i Svenska Cupen är Hammarby kvalificerade för andra kvalomgången till UEFA Conference League. I första matchen den 22 juli möter de vinnaren av Maribor (Slovenien) och Urartu (Armenien).

I sista omgången före EM-uppehållet mötte HBK Degerfors på Örjans Vall och matchen slutade 0 – 0 trots att HBK vann avsluten på mål med 8 – 0.

I samma omgång förlorade Hammarby med 2 – 1 borta mot Kalmar FF. Hammarby tog ledningen genom Gustav Ludwigson redan i den sjunde minuten men sedan tog Kalmar över matchen och vände till en 2 – 1 - seger. Både spelare och tränare i Hammarby var mycket besvikna efter förlusten och de tyckte att de hade gjort en mycket dålig match.

I början av juni avslutade Hammarby samarbetet med huvudtränaren Stefan Billborn efter 3,5 år. Så här uttryckte Hammarbys ordförande och t.f. vd i Hammarby Fotboll Richard von Yxkull förändringen:
- Vi har dock gemensamt inom klubbledningen tillsammans med den sportsligaledningen kommit fram till att vi behöver en förändring för vår fortsatta sportsliga utveckling.

Ny tränare för laget är Milos Milojevic och han var tränare i Mjällby AIF 2018 –2019. Han kommer närmast från ett jobb som assisterande tränare i serbiska Röda Stjärnan.

Till den här säsongen värvade Hammarby Astrit Selmani, som vann poängligan i Allsvenskan 2020 med 21 poäng. Astrit är för tillfället skadad och det är inte säkert att han kan vara med i matchen mot HBK.

I dagens Hammarby-lag spelar mittbacken Richard Magyar, som spelade i HBK 2010 – 2014. I HBK var Richard med om båda kvalvinsterna mot GIF Sundsvall,2012 och 2013. I den första kvalmatchen på Örjans vall 2012 inledde Richard målskyttet i 3 – 0 segern.

Under våren fick Richard stor uppmärksamhet när han debuterade som författare. Han har skrivit en bok som heter ”Allt som ingen sa” och den handlar bland annat om psykisk ohälsa.

Hammarby har nu i sommar värvat den tidigare Hammarbyspelaren Björn Paulsen. Han spelade i Hammarby 2017 – 2018 och var då en stor publikfavorit. Han kommer närmast från den tyska klubben FC Ingolstadt 04. Paulsen blir klar när transferfönstret öppnar den 15/7 och det betyder att han inte är spelklar tillmatchen mot HBK.

Under EM-uppehållet har HBK spelat två träningsmatcher. I den första matchen mot Mjällby AIF blev det seger med 2 – 1 efter mål av Simon Lundevall och Sadat Karim. I måndags mötte de BK Häcken på Bravida Arena och vann med 2 – 0 och i den här matchen var också Sadat Karim och Simon Lundevall målskyttar.

Hammarby har också spelat två träningsmatcher under EM-uppehållet. På ett träningsläger i småländska Kosta mötte de Österlens FF och vann med 1 – 0. Målskytt i den 91:a minuten var Louè Bayere Junior. I söndags träningsspelade de mot IK Sirius och vann med 3 – 1. Hammarby gjorde tre mål på 11 minuter i slutet på första halvlek. Målskyttar var Amoo och Khalili och det tredje målet var ett självmål.

Senaste tio inbördes möten:

2017 Hammarby IF – HBK 1 – 3
2017 HBK – Hammarby IF 1 – 2
2015 HBK – Hammarby IF 2 – 1
2015 Hammarby IF – HBK 2 – 2
2012 HBK – Hammarby IF 2 – 0 (Superettan)
2012 Hammarby IF – HBK 1 – 0 (Superettan)

Hammarby IF senaste matcher 2021:
30 maj 2021 Hammarby IF – BK Häcken 0 – 0 Hammarby vann efter straffar. (Final i Svenska cupen)
23 maj 2021 Kalmar FF – Hammarby IF 2 – 1
16 maj 2021 Hammarby IF – Djurgårdens IF 2 – 2
12 maj 2021 Varbergs BoIS – Hammarby IF 1 – 3
8 maj 2021 Hammarby IF – IK Sirius 3 – 2
1 maj 2021 Hammarby IF – BK Häcken 1 – 1

2   3   1   10-8