Motståndarkollen: Djurgårdens IF

På måndag, 12 juli, möter HBK:s herrrlag serieledarna Djurgårdens IF hemma på Örjans Vall.

HBK mötte Hammarby IF på Tele2 Arena i förra omgången och matchen slutade 1 – 1 efter att Marcus Antonsson kvitterat för HBK i den 91:e minuten. Amir Al-Ammari slog ett fint inlägg som Sadat Karim nickade ner till en fristående Marcus Antonsson, som från nära håll kunde skjuta in kvitteringen.

Djurgården spelade i måndags en hemmamatch mot Örebro SK inför 7 133 åskådare och vann med 3 – 0. Djurgården tog ledningen med 1 – 0 i första halvlek. Edward Chilufya fick en boll i djupled och fälldes av Örebros målvakt på linjen till straffområdet och det blev straff. Aslak Witry satte säkert straffen i mål. I andra halvlek utökade Magnus Eriksson Djurgårdens ledning till 2 – 0 och några minuter före slutet fastställde inhopparen Emmanuel Banda slutresultatet till 3 – 0.

Djurgården var i matchen starkt inspirerade av den röststarka hemmapubliken och vann avsluten med 14 – 6, 8 – 2 på mål.
I en intervju med Discovery+ efter matchen sa Djurgårdens tränare Kim Bergstrand så här om lagets insats:
– Första 30 minuterna är bland de bättre vi gjort på länge, sedan är vi ganska stabila över de här 95 minuterna.

Genom segern gick Djurgården upp i serieledning på samma poäng som Malmö FF men med en bättre målskillnad. MFF har dessutom spelat en match mer än Djurgården. Stockholmarna har bara förlorat en match hittills i årets Allsvenska och det var mot nykomlingen Degerfors IF på bortaplan.

Till den här säsongen blev det många förändringar i Djurgårdenstrupp. Förra årets lagkapten, Jesper Karlström, gick till polska Lech Poznan, Jonathan Ring till Kalmar FF, Fredrik Ulvestad till kinesiska Qingdao, Johan Andersson till GAIS, Dzenis Kozica till Trelleborgs FF och Adam Bergmark Wiberg på lån till Falkenbergs FF.

Till truppen kom det också många nya spelare. Den finske EM-spelaren Rasmus Schüller värvades från HJK Helsingfors. Från Hammarby kom mittbacken Hjalmar Ekdal, mittbacken Jesper Löfgren värvades från SK Brann, anfallaren och tidigare U21-landslagsmannen Joel Asoro kom från Swansea City och Elias Andersson anslöt från IK Sirius. Ett annat nyförvärv var den ryske målvakten Aleksandr Vasyutin som lånades från Zenit St. Petersburg. I derbymatchen mot Hammarby i maj blev han skadad och blir borta ett antal månader. I de två senaste allsvenska matcherna har den unge målvakten Jacob Widell Zetterström stått i mål.

Nu i sommar har det blivit ytterligare några förändringar i Djurgårdens trupp. Mittbacken Erik Berg har avslutat sin karriär på grund av knäproblem och målvakten Per Kristian Bråtveit har blivit utlånad till franska klubben Nîmes Olympique

Emir Kujović, som nu spelar i Djurgården, spelade i HBK 2007– 2010. Emir kom till Djurgården sommaren 2019 efter ett antal år i utländska klubbar och tre år i IFK Norrköping. Pelle Olsson, som är HBK:s analytiker och scout, tränade Djurgården 2014 –2016.