Motståndarkollen: AIK

På måndag, 2 augusti, har HBK:s herrlag en ny bortamatch när de möter Solnalaget AIK på Friends Arena. AIK ligger för närvarande på femte plats i Allsvenskan med lika många poäng som fyran Hammarby.

HBK spelade i måndags mot Östersunds FK på Jämtkraft Arena och vann med 1 – 0 efter ett självmål av Östersunds Noah Sonko Sundberg i den 94:e minuten. Noah styrde en frispark från Amir Al-Ammari mellan benen på ÖFK:s målvakt Keita in i mål. Efter matchen var det stor glädje bland HBK-spelarna efter att ha tagit tre viktiga poäng på bortaplan.

AIK hade i förra omgången bortamatch mot Örebro SK och den matchen slutade 1 –1. Örebro tog ledningen i den 26:e minuten i första halvlek genom Dennis Collander. I andra halvlek nickade Nabil Bahoui in AIK:s kvittering till 1 – 1. AIK hade 19 avslut under matchen, 9 på mål, och spelarna var besvikna efteråt att de inte hade gjort fler mål. Så här sa Sebastian Larsson till Aftonbladet efter matchen:

– En match där vi har 20-25 avslut, varav 10-15 måste ha varit inne i deras straffområde. Det är för dåligt att bara få dit en. Med så många avslut måste man göra fler mål, punkt.

AIK har i sommar sålt U21-landslagsmannen Eric Kahl till AGF Århus och de har nu i juli värvat den irländske mittfältaren Zachary Elbouzedi från den engelska Leauge One-klubben Lincoln City FC.

Senaste HBK-vinsten mot AIK kom den 21 september 2014. HBK vann med 1 – 0 på Friends Arena och målskytt var Johan Blomberg. Han drev bollen från egen planhalva och avslutade med ett distinkt skott från straffområdeslinjen, som gick ribba in. Trots en stark press från AIK, så kunde HBK hålla undan och vinna matchen. I den matchtruppen ingick Mikael Boman, Joseph Baffo, Viktor Ljung, Alexander Berntsson, Marcus Antonsson och Malkolm Nilsson Säfqvist från dagens HBK-trupp.