1981 fanns inte konstgräs

På måndag startar herrlagets försäsong. Nu för tiden är det gym och konstgräs som gäller. Så var det inte 1981 när Jan Mak höll sin första träning med HBK.
På bilden syns från vänster Stellan Elmgren, Anders Westergren, Magnus Peterson, Leif Nilsson och nye tränaren Jan Mak. Fotot är en faksimil från Hallandsposten 1981-01-13.
---

När HBK för 40 år sedan - 1981 - satte igång sin träning så var  bekvämligheterna inte så fina som idag. Då gällde Örjans valls grusplan under försäsongen.

Jan Mak höll denna första dag en ganska tuff träning under 90 minuter och de heltidsarbetande spelarna hade fyra träningar i veckan. Holländaren menade själv att upptakten inte var alltför krävande.
- Jag måste få lära mig spelarna till en början, hade inte träffat många av dem tidigare och endast sett HBK i en match. Otur med vädret, men underlaget var ändå hyggligt. Nu bygger vi upp grundträningen men tar inte i allt för hårt. Ingen spelare behöver ge mer än 80 procent så här i inledningen. Det gäller också att undvika onödiga skador, sa Jan Mak till Hallandsposten.

Det hårda underlaget på grusplanen gjorde att Alf Peterson tvingades ge upp träningen då han fick känningar i vaden. Mer positivt var att Hasse Selander som brukar ha svårt att komma i gång i januari var med och såg lätt ut i steget, samtidigt som Bo Mattsson verkade inte ha besvär av sin knäskada.

Allt var inte bättre förr...