Svag avslutning gav åttonde plats

Det fanns ett stort hopp om fin placering efter en stark inledning på våren. En svag avslutning med ingen vinst på de sju sista matcherna förstörde hoppet om medalj för HBK.
Bilden: Sylve Bengtsson gör mål mot AIK på Örjans vall.

En lovande inledning med sju poäng på de fem första matcherna gav en tredje plats i tabellen.  Det blev några förluster på de sista matcherna innan uppehållet, men efter tolv spelade omgångar var på en sjunde plats. Dock bara två poäng från andra platsen i en jämn allsvenska som leddes av IFK Norrköping.

Vårens start var lovande med sju poäng på de fyra första matcherna; IFK Göteborg (h) 4-1, Djurgårdens IF (h) 0-0, IFK Malmö (b) 1-0 och Västerås SK (b) 3-1. Detta var för övrigt de två enda segrarna bortaplan.

De sju poängen innebar att HBK låg trea i tabellen med sju matcher kvar, blott tre poäng efter IFK Norrköping i serieledning. 

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 44 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Trots fina förutsättningar inför slutet blev det en tung avslutning i serien. Fyra oavgjorda matcher och tre förluster gjorde att HBK föll i tabellen ner till åttonde plats i sluttabellen.

Noterbart är att målvakten, backarna och halvorna, tillsammans med Sylve Bengtsson, spelade samtliga matcher i serien.

Det gamla silverlaget började nu tappa spelare. Sven Nilsson var med i inledningen innan han flyttade till Örebro SK, Olle Göransson slutade med fotbollen på våren medan centertanken Östen Ståhl spelade bara fyra matcher denna säsong.

Sylve Bengtsson gjorde en A-landskamp medan Olle Ericsson och Nils Håkansson spelade dubbla B-landskamper under säsongen.


1956/57
Placering  8:a
Största seger  HBK - IFK Malmö  4 - 2, HBK - IFK Göteborg  4 - 2
Största förlust  HBK - IFK Norrköping  0 - 4 
Antal spelare  16
Flest matcher  Rune Ludvigsson, Nils Håkansson, Agne Persson, Gunnar Johansson, Åke Hallström, Olle Ericsson och Sylve Bengtsson, 22
Bäste målskytt  Sylve Bengtsson, 14
Tränare   Olle Eriksson
Lagledare  Bengt Winge

Tabellrader
Hemma        11   4   2   5   17 - 20   10
Borta            11   2   7   2   18 - 18    11
Totalt           22  6   9   7   35 - 38   21

Nya spelare
Stig-Arne Jönsson (egen produkt)
Gösta Nielsen (egen produkt)
Lämnat
Gösta Bankell (Harplinge IK)
Olle Göransson (slutade)
Gunnar Nilsson (IS Halmia)
Bo Byrsell (BK Start)
Sven Nilsson (Örebro SK)

Tabell 1956/57