Mardrömsresultat i Malmö för HBK

Tillbaka i Allsvenskan efter sex säsonger i tvåan och där man först i tredje kvalförsöket kunde ta sig tillbaka. En stabil säsong där man avslutade med att slå svenska mästarna på hemmaplan, efter att dagarna innan förlorat stort mot Malmö FF.
Under sommaruppehållet före den allsvenska comebacken fick vänsteryttern Jan Östlund debutera i svenska A-landslaget när han spelade mot Danmark i Köpenhamn. Sverige vann med 3-0.

En handfull spelare hade känt på allsvensk fotboll tidigare, men de flesta var debutanter i Allsvenskan. Tre poäng på de inledande två matcher följdes upp av 1-6 borta mot AIK och ytterligare två matcher med bara en pinne.

Tre raka segrar mot Degerfors IF och i ett dubbelmöte med Sandvikens IF gav sköna poäng. På höstens tretton omgångar tog laget tio poäng på hemmaplan och fyra på bortaplan.

Våren inleddes med fyra förlustfria matcher, varav tre av dem slutade 0-0. Sen kom en tuff period med 0-5 mot Degerfors IF, enda hemmaförlusten mot Hälsingborgs IF med 0-4, seger borta mot GAIS 2-1, innan mardrömmen i Malmö där MFF vann med 12-0. HBK:s största förlust genom tiderna var ett faktum.

Redan i paus stod det 5-0 efter fyra mål av Arne Hjertsson som svarade för ytterligare tre efter paus. I HBK fick först debutanten Arne Andersson redan efter tio minuter sitt knä ur led och kunde inte göra sig till rätta på planen. Detta blev hans enda allsvenska match. Senare blev Henry även Nilsson skadad efter 20 minuter och linkade sen som högerytter. I slutet fick HBK fick Arne Andersson lämna planen och till slut även målvakten Ove Nilsson. Anfallaren Jan Östlund fick ställa sig i målet för någon minut men han höll nollan.

I sista omgången tog HBK emot de klara svenska mästarna IFK Norrköping och lyckades vinna med 2-1. I målet debuterade Hans Åkerlund, som i dag är Allsvenskans äldsta levande spelare med sina snart 100 år (i maj).