Grattis Sigge Johansson, 70 år!

En av HBK:s största profiler genom tiderna Sigge Johansson fyller i dag 70 år. Föreningen ställer sig bakom gratulanterna på denna bemärkelsedag.

Sigge Johansson är definitivt en av de största profilerna i HBK:s historia. Under elva säsonger var Sigge Johansson en stor publikfavorit på Örjans vall och förutom två SM-guld fick han även vid elva tillfällen ta på sig landslagströjan.Sigge Johansson har precis skrivit på för HBK och ledarna Gert Söderberg och Stig Nilsson är nöjda. Faksimil ur Hallandsposten den 8 januari 1974.


Sigges karriär började hemma i Gnosjö IF för vilka han spelade i div. 2 med. 1973 skrev han på för Grimsås IF som låg i södertvåan tillsammans med HBK och där han bl.a. svarade för 0-2 målet på Örjans vall men ett hattrick av Roland Fransson gjorde att HBK vände matchen.


Inför 1974 var både Sirius och Halmia intresserade av smålänningen men det var HBK som vann kampen. Dåvarande tränaren Sven-Agne Larsson uttalade sig vid övergången i Hallandsposten att ”han har stora förutsättningar och kan gå hur långt som helst”.


Sigge och HBK inledde säsongen lovande och han fick bl.a. spela i B-landslaget mot Västtyskland. En bit in i augusti tappade han sin plats som vänsterytter och säsongen slutade med 17 matcher och 1 mål (hemma mot Öster). 1975 var han helt sidsteppad och fick bara göra ett inhopp. Funderingar fanns på att lämna HBK.1981 var det Sigge Johansson som var avtecknad i ett nummer av fotbollstidningen Buster.


Med Roy Hodgson som ny tränare 1976 fick Sigge sitt definitiva genombrott och belönades med landslagsspel mot Finland. Under guldåret spelade han samtliga matcher och svarade för sju mål, bl.a. det viktiga kvitteringsmålet mot Malmö FF när tolv sekunder återstod!


Under sommaren 1977missade han en match, borta mot Hammarby, annars spelade han samtliga matcher tills den allsvenska karriären tog slut efter 1984. Sigge spelade 186 allsvenska matcher i följd, vilket är klubbrekord.


Sigge var både framspelaren och målskytt, och gjorde även 1979 ett oerhört viktigt mål i guldstriden när han definitivt sänkte IFK Göteborg på Örjans vall med sitt 2-0 mål när fyra omgångar återstod. Under 1979 var han mer eller mindre bofast i A-landslaget med sex matcher, bl.a. 0-0 hemma mot England på Råsunda.Sigge Johansson var under sina sista år i HBK lagkapten. Här 1982 i hemmamatchen mot IFK Göteborg.


Han spelade alltid till vänster på kanten men under hans sista år i HBK blev det även emellanåt spel på mittfältet när det blev 4-4-2 spel. Det är dock som vänsterytter man kommer ihåg ”Sigge Cirkus”, som 1985 skrev på för Smålandsstenars GoIF och senare även spelade för IS Halmia.


Sigge var efter sin aktiva karriär även tränare under ett antal år för klubbar i Halland och Småland.


SIGGE JOHANSSON

Född 17 februari 1951.
Från Grimsås IF 1974, till Smålandsstenars GoIF 1985.

UEFA-matcher/mål 4/2.

Allsvenska matcher/mål 239/45. 

Slutspelsmatcher/mål 6/1. 

SM-guld 1976, 1979. 

HP-Dribblern 1979.
Landskamper 11 A, 1 B.