Sena mål sänkte P19

Malmö FF och HBK:s P19-lag mötte varandra på Malmö Stadionområdet tre timmar innan A-lagen drabbade samman på Eleda Stadion i lördags. En match där HBK, vid vinst, hade möjligheten att koppla ett rejält grepp om seriesegern och SM-finalplatsen som låg i potten.

Med 0-0 i halvtid och 0-1 till HBK efter timmen spelad var allt som planerat. I matchminut 88:a kvitterade dock MFF och i den 96:e (!) minuten lyckades MFF från halva plan skicka in segerbollen till 2-1. Då IFK Göteborg samtidigt vann sin match mot Örgryte IS med 2-0 fick både serietvåan HBK och serietrean MFF gratulera Blåvitt till segern i P19-allsvenskan Södra 2021.

MFF var annars bättre än HBK i den första halvleken. Utan att egentligen skapa alltför många farliga målchanser. Bollklubben höjde sig dock och flyttade fram positionerna i andra halvlek och tog därmed över matchen i betydligt högre utsträckning. 0-1 var ett fint fotbollsmål signerat Jonathan Wadensten som löpte in på första stolpen och vinklade dit ledningsmålet. HBK gick sedan för 0-2 och hade fina omställningsmöjligheter samt ett par goda chanser för utökad ledning.

I stället tickade klockan på och 0-1 stod sig fram till matchminut 88. Då kontrade MFF snabbt längst kanten, spelade in bollen som letade sig i stolpen, ut på ett försvarande HBK-knä och in i mål. Kvitterat och stort hemmajubel. HBK slutforcerade för att få in ett segermål. Visst hade oavgjort räckt för att fortsatt ha seriesegern i egna händer, då hade däremot en nio målsseger krävts mot Jönköping Södra i den sista matchen.

När domarens klockan stod på matchens sista minut skapade HBK ett djupt inkast. Långkastaren Filip Larsson drog in bollen i straffområdet, HBK vann den första duellen med kunde inte få till ett avslut. Istället kontrade MFF återigen, några meter in på HBK:s planhalva drog sedan en ljusblåklädd spelare iväg ett kanonskott, bollen seglade över PetterAndersson i HBK-målet och 2-1 var ett faktum i den 96:e matchminuten.

- Idrott när den är som värst och en stor tomhetskänsla hos alla tror jag. Vi har jobbat så länge, vunnit så mycket och spelat så bra. Vi har legat i toppen av serien hela året. Vi har använt 26 spelare i årets P19-allsvenska och varje match och varje träning har spelarna gjort så oerhört bra och investerat så mycket energi och kvalité i deras och lagets utveckling. Tyvärr faller vi på målsnöret denna gång. Killarna var verkligen värda en SM-final på hemmaplan men tyvärr avgjordes det på åtta minuter, när vi tränat för det sedan 4 januari. Det vi dock inte förlorade idag är den tid och utveckling spelarna haft under hela året, det bådar gott inför framtiden, summerar tränare Johan Bergström.

MalmöFF – HBK P19 2-1 (0-0)

Målen: 0-1 (60) Jonathan Wadensten (Filip Larsson). 1-1 (88). 2-1 (96).

Startelvan: Petter Andersson – Filip Larsson, Eric Svensson, Taulant Parallangaj, Viktor Håkansson – Pontus Carlsson, Melvin Sjöland, Kazper Karlsson, Remo Gotfredsen-Grgic (72) – Lorent Mehmeti (72), Jonathan Wadensten.

Avbytare: Albin Ahlstrand (72), Albin Binnefors (72), Ardi Hajdari, Mattias Saalem-Almgren, Charlie Dagård, Hugo Neborg, Zackarias Nilsson.