Seger över mästarna efter 0-12 dagarna innan

Den 3 juni 1943 förlorade HBK med hela 0-12 nere i Malmö mot MFF. Tre dagar senare avslutade de serien mot IFK Norrköping som redan var klara svenska mästare. HBK vann med 2-1.
Lagbilden är från 1943. Övre raden fr v Torsten Wiberg, Allan Mellberg, Åke Höög, Per Bengtsson, Sven Nilsson, Jan Östlund, Gösta Carlsson, John Jönsson. Främre raden fr v Åke Olsson, Erik Eriksson, Ove Nilsson, Henry Nilsson, Sture Roslund.

Mot Malmö FF hade HBK på Örjans vall spelat 0-0 men nere i Malmö gick det helt åt skogen. I paus ledde MFF med 3-0 och hade därtill haft tre skott i stolpen. Efter paus sprang siffrorna i väg och matchen slutade hela 12-0.

Enligt HP så berodde det stora nederlaget till stor del på att Henry Nilsson blev skadad i mitten av första halvlek och att han inte alls kom ut till spel i andra halvlek. Därtill fick både debuterande högerbacken Arne Andersson och målvakten Ove Nilsson lämna planen i slutskedet efter att de kolliderat. Detta gjorde att Jan Östlund fick hoppa in i målet under en kort stund men han höll nollan trots att HBK då endast spelade med åtta man.

Tre dagar senare var det hemmamatch mot IFK Norrköping som inte hade förlorat en enda bortamatch under denna säsongen. HBK hade tre nya spelare i laget för de som skadades i Malmö och i målet fick (idag 100-årige) Hans Åkerlund debutera.

Redan efter fyra minuter tog HBK ledningen efter en frispark av Erik "Måns" Eriksson om med våldsam krfaft satte bollen rätt upp i klykan bakom en skymd målvakt.

Faksimil ur Hallandsposten den 7 juni 1943.

Strax före matchens slut ökade Åke Höög till 2-0 efter att Sven Nilsson serverat honom en hård löpboll och där Höög sprang ifrån försvaret. Han sköt välplacerat under chans för Lindberg i Norrköpingsmålet. Bortalaget reducerade sedan med en minut kvar av matchen genom Carlbom.

I och med segern gick HBK förbi IFK Göteborg i tabellen och slutade på en sjätteplats.