Motståndarkollen Helsingborgs IF

På lördag, den 11 december, spelar HBK:s herrlag den första kvalmatchen mot Helsingborgs IF på Olympia. HIF slutade på tredje plats i Superettan och det innebär att de ska spela kval om den allsvenska platsen mot HBK, som kom på 14:e plats i Allsvenskan. Returmatchen spelas på Örjans vall tisdagen den 14 december.

HBK spelade i lördags mot Malmö FF och gjorde en stark match och klarade 0 – 0 mot de blivande svenska mästarna men samtidigt vann Degerfors IF mot Östersunds FK efter ett sent mål och passerade HBK i tabellen.

I Superettans sista omgång mötte Helsingborg Västerås SK hemma på Olympia. HIF behövde ett oavgjort resultat för att säkra kvalplatsen. VSK tog ledningen med 2 – 0 i första halvlek. Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson gjorde i pausen fyra byten för att få fart på laget. En kvart före slutet reducerade Charlie Weberg till 1 – 2 och i den 84:e minuten sköt Anthony van den Hurk in 2 – 2 på en straff. Sedan hände det inte mer i matchen eftersom båda lagen var nöjda med ett oavgjort resultat.

Inför säsongen i Superettan blev Jörgen Lennartsson och Mattias Lindström nya tränare för HIF:s A-lag. Inför säsongen värvade de bland annat Viktor Lundberg från BK Häcken och Wilhelm Loeper från AFC Eskilstuna. Wilhelm vann assistligan i Superettan förra året tillsammans med HBK:s Samuel Kroon. I år vann Wilhelm Loeper assistligan på 12 assist. HIF har en duktig anfallare i Anthony van den Hurk och i år kom han på andra plats i skytteligan med 17 mål.

Nu i sommar har HIF värvat försvararen Victor Blixt från Österlens FF, anfallaren Rasmus Karjalainen från Fortuna Sittard, lånat mittfältaren Benjamin Acguah från den ghananska klubben Ebusua Dwarfs FC och flyttat upp anfallaren Adam Kaied från U19-laget. Mittfältaren Max Svensson såldes i juli till den nederländska klubben Willem II.

Den tidigare landslagsbacken Andreas Granqvist avslutade i somras fotbollskarriären på grund av olika skador och han fortsätter nu i HIF som sportchef.

Lagen möttes i ett berömt kval till Allsvenskan i november 2016. Den första matchen spelades på Örjans vall och slutade 1 – 1. HIF tog ledningen i den 74:e minuten genom vänsterbacken Adam Eriksson. HBK kvitterade fem minuter före slutet på ett självmål från Frederik Helstrup.

Den andra kvalmatchen på Olympia blev en rysare. Jordan Larsson i HIF gav helsingborgarna ledningen med 1 – 0 i den 82:a minuten men fyra minuter senare blev Andreas Bengtsson fälld i HIF:s straffområde. Marcus Mathisen satte straffen säkert i mål. Då var det ett förlängningsläge men det ändrade Mathisen på. I den sista ordinarie matchminuten vände han bort en försvarande Helsingborgsspelare och pricksköt med högern in 2 – 1 till HBK. HIF var då tvungna att göra två mål på tre minuter för att ta den allsvenska platsen men det blev inga fler mål och HBK var tillbaka i Allsvenskan.

Från de här kvalmatcherna är Andreas Landgren (bilden), som spelade i HBK 2013, kvar i HIF och i HBK är det Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson och Jonathan Svedberg. HBK:s nuvarande klubbchef, Jesper Westerberg, var också med i kvalmatcherna.

I mars möttes lagen i en träningsmatch i Helsingborg och den matchen slutade 0 – 0.