Ante jubilerar på lördag

På lördag kommer Andreas Johansson att spela sin 400:e allsvenska match vilket endast fyra spelare har mäktat med tidigare. Då ska man ha i åminne att "Ante" missat två och en halv säsong under tiden han spelade i tyska Bochum.
Av dessa fyra spelare är det två målvakter (Sven Andersson och Thomas Ravelli) och endast två utespelare (Daniel Tjernström och Sven Jonasson). Nu blir "Ante" den tredje utespelaren att nå denna nivå.
- Det är såklart väldigt stort att jag har fått möjligheten och förmågan att göra så många matcher. Det har varit väldigt många duktiga fotbollsspelare i Allsvenskan och det är stort att komma upp i detta antal. Det är något jag är väldigt glad och stolt över, säger "Ante".


"Ante" jublar efter att ha gjort mål mot GAIS på Gamla Ullevi hösten 2020.

Totalt med alla år i Sverige och Tyskland har du totalt spelat över 500 elitmatcher. "Ante" har alltid varit professionell både på och utanför planen.
- Jag har alltid försökt vara väl förberedd. Även på fritiden tänker man på nästa träning eller match, så man komma så väl förberedd som möjligt. Man tänker på kost och sömn, det är med hela tiden. Man lever och andas fotboll i vardagen. Det gäller att ta hand om sin kropp, vad och hur man ska göra.


Spelarstatistik för "Ante" under sina tjugo år i elitfotbollen där han även spelat 1.Bundesliga i Tyskland för Vfl Bochum. 

Efter tjugo år inom svensk elitfotboll har Andreas fått spela mot många motståndarlag. Tillsammans med Björn Nordqvist har han ett rekord redan då det är de spelare genom tiderna som mött flest motståndarlag i Allsvenskan. Båda har mött 34 olika motståndare under sina år i högsta serien.
- Det är inte därför man spelar fotboll utan för att man älskar idrotten fotboll. Laget är alltid först. Den dag jag lägger skorna på hyllan så kan det vara kul att titta tillbaka på.

På lördag väntar en avgörande match nere i Malmö mot ett guldjagande hemmalag. "Ante" har ju tidigare spelat i sista omgången borta mot Malmö FF och har goda erfarenheter om att avsluta seriespelet nere i Malmö. Han blev som bekant svensk mästare med IFK Norrköping där nere 2015.
- Den dagen kommer man mycket väl i håg. Jag har varit med i en del häftiga matcher där ena laget spelar om guldet innan. På lördag står det mycket på spel för båda lagen. Det är kittlande men vi har möjligheten och de vet att vi är svåra. Vi ska ge dem en match.

- Vi hoppas såklart att Östersund kan hjälpa oss men det är inget vi räknar med. Vi fokuserar på vårt eget och det krävs att vi sätter försvarsspelet. MFF är otroligt starka i sin press så det är viktigt att vi sätter första passningen för det finns möjligheten att såra dem, säger Andreas som på lördag gör sin 400:e allsvenska match.


Tillsammans med Magnus Haglund diskuteras spelet under en match.

Hans nuvarande tränare Magnus Haglund har bara gott att säga om "Ante":
- Han är en unik fotbollsspelare och en unik människa. En extremt klok fotbollsspelare och tar alltid beslut på plan som är det mest gynnsamma för laget. Dessutom hans bidrag i gruppen, i omklädningsrummet, på resor, på träningar, på matcher, i alla lägen, är helt fantastiskt. Det är en fantastisk lagkapten, det går inte att hitta någon bättre. 

- Han har ju alltid tagit vara på sin kropp, varit extremt professionell i allt han gjort vilket gör att han fortfarande vid 39 års ålder är väldigt, väldigt bra. Vi ser fram emot nästa säsong med honom. Med tanke på hur han ser ut är det inte konstigt att han når 400 matcher men det är likväl oerhört imponerande, tycker Haglund.


Tillsammans med Janne Andersson fick han lyfta Lennart Johanssons Pokal 2015 nere i Malmö.

Den som har haft Andreas mest under hans karriär är Janne Andersson som haft honom både i HBK och IFK Norrköping.
- Jag har haft honom hela vägen från han kom upp som lärling och sen etablerade sig i A-laget. Sen blev det en runda till Tyskland och sen fick jag honom till Norrköping där han blev fundamentet och han var bottenplattan i lagbygget som blev svenska mästare.

- Som tränare får man inte ha någon favorit men det hade jag i "Ante". Han har många av de egenskaper som jag gillar. Fotbollsmässigt är han smart och har oerhört bra spelförståelse. Som människa har han en förmåga att se helheten och se till andra gör bra ifrån sig. På klubbnivå är han helt unik och ser till att alla omkring fungerar genom sitt sätt att styra och ställa.

- I Norrköping blev han kallad sonen till mig, vi blev mycket tajta. Jag har mycket honom att tacka för min fortsatta karriär, anser Janne.

---
De tio mesta allsvenska spelarna genom tiderna:
 
441 matcher: Sven Andersson 
(Örgryte IS/Helsingborgs IF (1980-2001)
430 matcher: Thomas Ravelli 
(Östers IF/IFK Göteborg 1978-97)
411 matcher: Daniel Tjernström 
(Degerfors IF/Örebro SK/AIK 1993-2013)
409 matcher: Sven Jonasson 
(IF Elfsborg 1927-46)
399 matcher: Andreas Johansson
(Halmstads BK/IFK Norrköping 2002-2021)
392 matcher: Stefan Ishizaki
(AIK/IF Elfsborg 2000-19)
387 matcher: Bengt Andersson
(IFK Göteborg/IK Brage/Örgryte IS 1987-2009)
377 matcher: Christoffer Andersson
(Helsingborgs IF/Halmstads BK 1997-2016)
371 matcher: Tommy Jönsson
(Malmö FF/Halmstads BK 1994-2010)
370 matcher: Anders Svensson
(IF Elfsborg 1997-2015)

I matcherna ingår även SM-slutspel och Mästerskapsserie 1982-92.

Ett tack till Mikael Häggström, Sveriges Fotbollshistoriker & Statistikers Förening, som hjälpt till med att ta fram uppgifterna.