Tung förlust i Varberg

Allsvenskans 17:e omgång bjöd på Hallandsderby då HBK tagit sig norrut för möte mot Varbergs BoIS. En jämn, tät match som Varberg till sist gick segrande ur efter mål på fast situation i andra halvlek. Slutresultat: 1-0 till Varberg

Samuel Kroon inför matchen:

”Det var inte så länge sen vi mötte Varberg senast och tankarna från den matchen är missnöje med både prestation och resultat så vi känner en stark revanschlusta. Det vi framför allt har pratat om inför matchen är att vara starka i duellspelet och fortsätta sitta ihop bra i lagdelarna. För egen del var jag borta åtta matcher i våras på grund av ryggen. Sedan jag kom tillbaka har jag försökt stegra allting och känner att jag börjar hitta formen, särskilt i de två senaste matcherna. Jag känner ingenting i ryggen alls nu så det är bara att fortsätta.”

Magnus Haglund:
”Det kommer krävas ett stenhårt jobb idag. Vi måste vara med i duellspelet och vara påkopplade från start. Varberg är fysiskt starka och har även stor skicklighet individuellt. Nycklarna idag blir att sätta försvarsspelet, vinna duellspelet och även vara vakna vid de fasta situationerna som kan bli avgörande idag.”

I HBK saknades Malkolm Nilsson Säfqvist och Emil Tot Wikström som båda var sjuka för dagen.

Varberg, för dagen i eleganta retrotröjor, var piggast i början med tydliga offensiva intentioner. Farligast: Anton Liljenbäcks skottläge från ganska nära håll (8), men en bra bit över. Först efter dryga tio minuter fick vi se ett längre, ordnat HBK-anfall.

Varbergs initiativ luckrades upp och HBK skapade en dubbelchans (17), båda genom Simon Lundevall. Först genom ett lågt, brant inspel från vänster som Stojan Lukic i Varbergsmålet fick undan efter visst besvär, och därefter farligt direktskott i öppet läge efter fin passning längs marken från Kroon. Lundevall gick för ”fel” hörn men dessvärre strax utanför.

Varberg blixtrade till i en minut. Kvicke Tashreeq Matthews tog med sig en djupledsboll med bröstet (23) och kom till avslut – block Edvin Kurtulus.

Minuten efter en boll in i straffområdet, nick Moon men Malte Påhlsson fångade och släppte heller ingen retur till framstörtande grönsvarta.

Varberg växlade återigen upp under en period, var hetare, vann duellerna och tryckte sig framåt. En ny möjlighet avslutades med skott från Le Roux (28), men rakt på Påhlsson som räddade säkert.

Varberg var fortsatt hetast in i paus och får utifrån bollinnehav och offensiv ambition sägas vinna halvleken knappt på poäng. Målchanser av värde: 1-1. Halvtidsresultat: 0-0.

Magnus Haglund i paus:
”Vi har haft för korta anfall och fått försvara oss mer än vi önskar. Vi behöver vässa verktygen, inte minst när vi vinner boll, och bli säkrare i passningsspelet får att få ro i spelet och komma i vettigare positioner för att kunna göra våra saker.”

Andra halvlek blåstes igång. I femtionde minuten tilldömdes HBK frispark en bit in på Varbergs planhalva. Efter att Lundevalls lyftning rensats undan skickade Joseph Baffo in den ännu en gång. Bollen nådde Andreas Johansson som sög in den och var ytterst nära att komma till avslut från nära håll, men en Varbergsspelare fläkte sig skickligt och rensade undan.

HBK-byte (60). Erik Ahlstrand ersatte Simon Lundevall.

En händelsefattig period följde tills Varberg fick en frispark (68) till höger på HBK:s planhalva. Bollen slogs mot bortre stolpen, Malte Påhlsson löpte utför att boxa men Varbergs Adjei nådde först med huvudet och bollen damp ned hos Lindner som enkelt rullade in den i öppet mål. 1-0 till Varberg.

Hörna till HBK från höger (72). Al-Ammari slog den lågt, hemåt mot Joel Allansson som tog skott. Bollen rann igenom hela straffområdet och nådde en felvänd Marcus Antonsson bara metern framför mållinjen men hans försök till styrning fick en oväntad bana och gick över ribban. Oerhört nära där.

Ett Halmstad i underläge fortsatte gå framåt och skapade bland annat några ytterligare hörnor, men inte mer än så.

Nytt byte i HBK (89): Sadat Karim ersatte Andreas Bengtsson.

Sista chansen i 89:e minuten. Samuel Kroon, nu på vänsterkanten, spelade in en boll som Antonsson tog ned på bröstet, men vristavslutet från het yta över.

Ett alltmer desperat HBK fortsatte trycka framåt men denna kväll ville det sig inte, matchen slutade 1-0 till Varberg.

Marcus Antonsson efter matchen:
”Det är för dåligt av oss. Vi förlorar, då är man aldrig nöjd. Det är en jämn, tuff match med mycket dueller. Vi skapar absolut tillräckligt för att göra mål, jag har själv två jättebra lägen och bör göra mål. Sen avgörs det på en fast situation, det är vi inte heller nöjda med, inte alls nöjda. Vi måste sätta chanserna, jag måste sätta chanserna. Men det finns inget annat än att jobba stenhårt. Vi får ägna uppehållet åt att träna avslut.”

VARBERGS BOIS – HALMSTADS BK 1 – 0

Malte Påhlsson – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson (Sadat Karim, 89) – Samuel Kroon, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall (Erik Ahlstrand, 60) – Mikael Boman, Marcus Antonsson

Avbytare utan spel: Zackarias Nilsson, Alexander Berntsson, Thomas Boakye, Dusan Djuric, Alexander Johansson

Mål: 1-0 (68) Lindner
Domare: Victor Wolf, Stockholm

Publik:852 (Varberg Energi Arena, Varberg)