Motståndarkollen: Varbergs BoIS

Nu på lördag är det dags igen för HBK:s herrlag att spela ett Hallandsderby mot Varbergs BoIS. Det är två formstarka lag som möts på Varberg Energi Arena. Varberg är obesegrade i de senaste sex allsvenska matcherna och HBK har bara en förlust på de åtta matcherna efter EM-uppehållet. Båda lagen har lika många poäng, 20, och HBK ligger på åttonde plats, en placering före BoIS på bättre målskillnad.

I söndags kom första hemmasegern för HBK, sedan premiären i april, när IFK Norrköping besegrades med 2 – 1. I den 24:e minuten i första halvlek tog HBK ledningen med 1 – 0. Det var ett riktigt drömmål av Amir Al-Ammari. Med högerfoten sköt han ett otagbart skott i målvaktens vänstra kryss. Målet och i övrigt en bra insats av Amir gjorde att han kom med i discovery+ Sports ”Omgångens elva 16” och blev även vald till ”Omgångens spelare”.

Ett mycket fint HBK-anfall i den 70:e minuten ledde fram till att Sadat Karim på Edvin Kurtulus passning gjorde 2 – 0 till HBK. Sju minuter senare kunde Norrköpings Samuel Adegbenro nicka in reduceringen till 2 – 1.

Varbergs BoIS gjorde en mycket stark match i måndags när de besegrade IFK Göteborg med 2 – 1 på Ullevi. På en fin passning från Tashreeq Matthews skarvade Robin Tranberg redan i den 6:e minuten in 1 – 0 till Varberg. I inledningen av andra halvlek utökade BoIS sin ledning till 2 – 0, när nyinkomne Ryan Moon på halvvolley skötbollen i mål.

Göteborg försökte trycka på och skapa chanser men Varberg försvarade sig bra och först i den 80:e minuten kom Göteborgs första skott på mål. Blåvitts reducering till 2 – 1 kom först i den andra tilläggsminuten och sedan fick de inte fler chanser.
I Varberg gick både Robin Tranberg och Albert Ejupi ut med skador efter första halvlek.

Försvararen Jon Birkfeldt var efter tre månaders skadefrånvaro tillbaka i cupmatchen mot Hvetlanda GIF och spelade drygt 20 minuter mot Göteborg. Anfallaren Alexander Johansson, som under våren var utlånad till IK Brage, gjorde sina första allsvenska minuter i år mot Göteborg.

Den tidigare HBK-spelaren Adnan Kojic värvades av Varberg i juli. Han spelade förra året i AFC Eskilstuna och var under våren kontraktslös. Stojan Lukic har efter sommaruppehållet gjort comeback som målvakt i BoIS.

Två spelare har nu i augusti lämnat Varberg. Målvakten August Strömberg fortsätter karriären i norska klubben Kongsvinger IL och yttern Gustav Nordh har lånats av Gefle IF.

Matchen mellan lagen på Örjans Vall den 19 juli slutade 1 – 1. BoIS tog ledningen med 1 – 0 när inhopparen Ryan Moon nickade in en hörna i den 64:e minuten. På ett fint inlägg från Simon Lundevall kunde Samuel Kroon nicka in kvitteringen till 1 – 1 i den 80:e minuten.

Avslutningen på matchen blev intensiv. På tilläggstid blev Thomas Boakye direkt utvisad efter en tuff tackling och några minuter senare blev Luke Le Roux i BoIS utvisad efter att ha fått sin andra varning. Så matchen slutade 1 – 1 i mål och utvisningar.