Motståndarkollen: IFK Norrköping

På söndag, 25 april, är det en ny bortamatch för HBK:s herrlag när de möter IFK Norrköping på Platinumcars Arena. Båda lagen förlorade med 1 – 0 på bortaplan i söndags. HBK förlorade på ett sent mål mot IK Sirius och Haris Radetinac avgjorde i andra halvlek för Djurgården mot Norrköping.
Spelaren Jonathan Levi i Norrköping var i pausintervjun i Discovery+ kritisk till lagets insats under första halvlek:
– Ingen ville ha bollen, vi hade ingen rörelse. Totalt uruselt.

IFK:s tränare Norling tyckte efter matchen att det blev jämnare i andra halvlek. Till fotbollbollskanalen.se säger han så här:
– Sen tycker jag att vi växte in i första halvlek hyfsat, och i andra halvlek var det en öppen och betydligt jämnare match där vi hade två öppna lägen i båda lagen. De gjorde sitt mål. Statistiskt så är det ganska tydligt övertag för Djurgården ändå. Med tanke på det är det här någonstans rättvist. Men vi är besvikna på vår första halvlek och insatsen där. Vi får ta med oss den andra halvleken vidare.

Rikard Norling är en av Allsvenskans mest meriterande tränare. Han har tidigare tränat AIK (2006-08, 2016-20) i Allsvenskan och Malmö FF (2011-13). Med båda dessa klubbar har han tagit SM-guld; MFF 2013 och AIK 2018.

Rikard Norling har i år tagit över tränaruppdraget i IFK Norrköping efter den förre HBK-tränaren Jens Gustafsson och även på spelarsidan har det hänt saker. Oskar Jansson är ny målvakt från Örebro SK, anfallaren Samuel Adegbenro är ny från Rosenborg BK, från Mjällby AIF har försvararen Viktor Agardius värvats, mittbacken Marco Lund kommer från Odense BK och den isländske landslagsmannen Ari Skúlason värvades precis innan transferfönstret stängdes från KV Oostende.

Förra året startade Norrköping Allsvenskan starkt och efter tolv omgångar hade de bara en förlust och toppade tabellen. Det gick sämre under hösten och de slutade på en sjätteplats.
Under årets försäsong och Svenska cupen har de spelat åtta matcher och det har blivit fyra segrar, tre oavgjorda matcher och en förlust. Förlusten kom mot BK Häcken i kvartsfinalen av Svenska Cupen. Bästa målskyttar har varit Sead Haksabanovic och Samuel Adegbenro med sex mål.

Spelare i Norrköping med HBK-anknytning har minskat sedan förra året. Förre HBK-målvakten Isak Pettersson har lämnat Norrköping för FC Toulouse, Eric Smith lämnade Norrköping när lånet från KAA Gent gick och den förre HBK-tränaren Jens Gustafsson slutade i december 2020. Nu är det bara Sead Haksabanovic som är kvar i Pekinglaget.

Sead Haksabanovic lämnade HBK för West Ham i augusti 2017. Därefter har han varit utlånad till Malaga CF innan IFK Norrköping lånade honom inför 2019. Förra sommaren köptes han loss från West Ham.

I HBK har Andreas Johansson en stark anknytning till Norrköping efter sina sju år i IFK. Det blev 205 seriematcher i Norrköpingströjan och höjdpunkten var när han som lagkapten fick höja SM-pokalen 2015. "Ante" var tillbaka och mötte Norrköping i Svenska Cupen förra året men det här blir den första seriematchen som "Ante" är tillbaka i Norrköping och möter sitt gamla lag.