Motståndarkollen: IFK Göteborg

På söndag, 2 maj, kommer IFK Göteborg till Örjans vall för match i den fjärde omgången av Allsvenskan.

HBK förlorade med 2 – 1 mot IFK Norrköping i söndags. HBK tog ledningen med 1 – 0 genom Marcus Antonsson redan i den tredje minuten. I andra halvlek ökade Norrköping trycket och hade många avslut på mål och de gjorde också två mål, som fastställde slutresultatet till 2 - 1.

IFK Göteborg mötte i måndags det andra nykomlingslaget Degerfors IF på Ullevi och förlorade med 3 – 2. Degerfors ledde i början av andra halvlek med 3 – 0 och efter det forcerade Göteborg starkt och gjorde två mål men någon kvittering blev det inte.

Efter matchen var tränare Roland Nilsson besviken och sa så här till Discovery+:
- Vi gör inte jobbet fullt ut, speciellt inte i defensiven och det kostar rejält idag.

I matchen mot Degerfors saknade Göteborg ett flertal spelare på grund av skador; Jakob Johansson, Robin Söder, Patrik Karlsson Lagemyr samt nyförvärven Calle Johansson och Simon Thern.

Under försäsongen spelade Göteborg tio matcher, träningsmatcher och matcher i Svenska cupen. Det blev tre segrar, sex oavgjorda matcher och en förlust. HBK och Göteborg möttes i februari i en träningsmatch som slutade 1 – 1.

IFK:s bästa målskyttar under försäsongen var nyförvärvet Kevin Yakob med 4 mål, Tobias Sana och Robin Söder med 3 mål.

Det blev i mars stor uppmärksamhet i fotbollssverige när Napolilegendaren Marek Hamsik skrev på för IFK Göteborg. Hamsik gjorde mot Degerfors sin första match från start i Göteborgströjan.

I sommar ansluter de tidigare IFK-spelarna Oscar Wendt och Marcus Berg till laget.

Det finns ingen HBK-anknytning i dagens IFK Göteborg medan det i HBK finns två spelare som tidigare har spelat i Göteborg. Det är Mikael Boman, som spelade i IFK 2015-17 och det blev 71 matcher och 18 mål. Den andre spelaren är Joel Allansson, som kom som ungdomsspelare till Göteborg 2008 och ingick i A-lagstruppen 2011 - 2014. Han gjorde sammanlagt 61 matcher och två mål hos Blåvitt.

IFK Göteborg är en svår motståndare för HBK. Lagen har mötts 105 gånger i Allsvenskan under årens lopp och HBK har bara vunnit 25 gånger. Den senaste vinsten kom i juli 2010, när HBK vann med 1 – 0 på Örjans vall. Segerskytt var Mikael Rosén.