Förlust mot Peking

Efter ett tidigt ledningsmål av Marcus Antonsson och en defensivt disciplinerad första halvlek gick Halmstads Bollklubb till halvtidsvila med 1-0. Men i andra halvlek vände Norrköping och vann matchen med 2-1.

Andreas Johansson inför matchen:
”Individuella prestationer i all ära men nyckeln för oss, även idag, är att i alla lägen sätta laget först, att slita och kämpa för varandra. Vår defensiv var riktigt bra förra året och jag tycker den har varit det hittills i år också. Vi borde haft två nollor bakåt men fick ett offsidemål emot oss senast vilket var tungt men nu är vi där vi är och vi jobbar vidare.”

”Anfallsspelet kan utvecklas precis som allting alltid kan utvecklas. Vi vill äga boll och skapa chanser och det har vi också gjort, jag tycker att vi skapar mer än våra motståndare i båda matcherna hittills. Jag tycker det har sett bra ut.”

Magnus Haglund:
”Norrköping med sin stora individuella skicklighet är en av årets tuffaste motståndare så det är en härlig utmaning idag. När vi vinner bollen måste vi fatta kloka beslut för att komma fram i snabba attacker. Vi har gärna bollinnehav men det viktiga för oss är att komma till avslut. I de två matcherna hittills har vi trots mindre bollinnehav kommit till lika många avslut som motståndarna. Detta är vårt fokus även idag.”

Det tog inte mer än tre minuter för HBK att ta ledningen på PlatinumCars Arena. Efter ett inkast vid höger hörnflagga och lite kortpassningsspel mellan Thomas Boakye och Sadat Karim var det till sist den förstnämnde som fick iväg ett inlägg. Marcus Antonsson nådde högst i straffområdet och lobbstyrde med pannan mot bortre, otagbart för Oscar Jansson i Norrköpingsmålet. 1-0 till HBK (3).

Denna inledning störde Norrköping som inte fick igång något ordnat spel förrän framåt tio minuter in i matchen, vilket bland annat resulterade i en frispark i farligt läge en bit utan straffområdet lite till höger. Johannessons skott gick efter touch till hörna, och sedan ännu en, och Norrköping belägrade Halmstads straffområde för en stund, men HBK redde ut det hela.

Som förväntat, särskilt efter HBK:s ledningsmål, var det ändå Norrköping som hade mest boll, ofta genom Sead Haksabanovic på Norrköpings vänsterkant, och försökte framåt mot ett huvudsakligt defensivt inriktat HBK.

Men HBK var inte ofarliga. En lång, svepande frispark från Amir Al-Ammari (24) nådde sin adress – Andreas Johanssons panna – i bortre delen av straffområdet. ”Ante” satte in den centralt där Antonsson stormade fram men nickavslutet dessvärre utanför. Matchens näst bästa möjlighet så långt.

Norrköping försökte och försökte (40), men Halmstad stod rätt och höll bollarna borta från farliga ytor.

Men plötsligt kom den stora chansen för Norrköping (45). Haksabanovic satte in en boll till Adegbenro i straffområdet där HBK-försvarare störde honom tillräckligt mycket för att avslutet skulle hamna rakt i famnen på Malkolm Nilsson Säfqvist.

Och strax därefter blåstes halvleken av.

Marcus Antonsson om sitt mål och första halvlek:
”Vi etablerade tryck nere vid högra hörnflaggan. Det ledde till ett inlägg som jag kom först på och satte dit. Jätteskönt såklart, det är alltid viktigt att få spräcka nollan och sen bara kör man därifrån. Vi blir lite för låga efter målet och jag hoppas vi kan komma upp i lite bättre press i andra halvlek och få stopp på dem tidigare.”

Direkt i andra halvlek (46) gick Haksabanovic framåt med fart, styrdes utåt kanten av Edvin Kurtulus och avslutet togs ur dålig vinkel – enkel räddning av Nilsson Säfqvist som därmed fick en bra start på andra halvlek.

Ett Norrköping med initiativet slog efter en snabb frispark ett inlägg från vänster (50) som nickades i mål, men offside.

Efter en frispark från höger (57) uppstod kalabalik i Norrköpings straffområde, Joseph Baffo föll och HBK:arna ropade efter straff men domaren friade. En upprörd Baffo varnades därefter för protest.

Byten i HBK (61). Mikael Boman ersatte Sadat Karim och Erik Ahlstrand ersatte Joel Allansson.

Dubbelchans för Norrköping (64) och laget bet sig fast kring HBK:s straffområde och Adegbenro fick skottläge vid straffområdeslinjen. Skottet touchade en blåsvart, Nilsson Säfqvist sträckte sig och fick fingrarna på den men stolpe in. 1-1.

Hörna till HBK (68) och Boman nådde högst från nära håll men fick inte träff och begravde sedan ansiktet i händerna i besvikelse. Mycket fin möjlighet där.

Matchbilden var öppnare nu. Norrköping nöjde sig inte med oavgjort utan kom i våg efter våg vilket samtidigt öppnade upp för omställningsmöjligheter för HBK.

Möjlighet för Norrköping (70) men Edvin Kurtulus stod i vägen för det tunga vristskottet utifrån och styrde bollen till hörna. Om skottet gått igenom skulle Nilsson Säfqvist fått problem.

Mycket farligt frisparksläge för Norrköping (78) efter att Haksabanovic rivits ned. Haksabanovic slog den rakt i muren och ut till hörna. I situationen som följde på hörnan misslyckades Andreas Bengtssons olyckligt med en nick till egen målvakt. Johannesson stack emellan och petade in 2-1 till Norrköping. Snopet.

Nytt byte i HBK (85). Emil Tot Wikström ersatte Thomas Boakye.

Mycket stor möjlighet till Halmstad (88) då Boman fich en boll i djupet, drog på sig två försvarare och satte in den centralt till en fristående Antonsson. En Norrköpingsförsvarare fläkte sig bakifrån och fick undan både Antonsson och bollen men domaren bedömde att brytningen var korrekt.

Nytt byte i HBK (89). Alexander Berntsson ersatte Edvin Kurtulus.

Halmstad gick framåt nu men ett hårt arbetande Norrköping höll undan och efter fyra stoppminuter blåstes matchen av. Slutresultat: 2-1 till Norrköping.

Magnus Haglund efter slutsignalen:
”Första halvlek är chansfattig. Vi gör ett tidigt mål och får sedan ner Norrköping i fart och försvarar oss bra. Vi får matchen dit vi vill och släpper bara till en enda målchans, precis i slutet. I andra halvlek får de bättre fart på sitt spel. Det blir tuffare för oss och det blir några möjligheter.”

”Det är också några situationer i matchen som kan diskuteras. Till exempel tycker jag att det är solklar straff när Baffo trycks ner. Det gäller att sätta sig i lägen för att vinna matcher och jag tycker att vi gör det idag. Får vi straff där och 2-0 så är sannolikheten att vi vinner stor. Men det är som det är. Det är surt att förlora matchen givetvis men vi får också ge Norrköping en eloge för deras fina andra halvlek.”

IFK NORRKÖPING - HALMSTADS BK  2 - 1
Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus (Alexander Berntsson, 89), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Thomas Boakye (Emil Tot Wikström, 85), Joel Allansson (Erik Ahlstrand, 62), Amir Al-Ammari, Simon Lundevall - Marcus Antonsson, Sadat Karim (Mikael Boman, 62)
Avbytare ej spel Malte Påhlsson, Isac Larsson, Dusan Djuric
Varningar Simon Lundevall (47), Joseph Baffo (57), Erik Ahlstrand (74), Amir Al-Ammari (83)
Mål 0-1 (3) Marcus Antonsson, 1-1 (64) Samuel Adegbenro, 2-1 (80) Isak Bergman Johannesson