Årets match för "Ante"

På söndag är det bortamatch mot IFK Norrköping. För Andreas Johansson är det en mycket speciell plats som han återkommer till på söndag. Platinumcars Arena heter den nu för tiden men inte för "Ante":
- Det är Parken för mig!

Tillbaka där han under sju säsonger spelade i Allsvenskan för IFK Norrköping och där höjdpunkten var SM-guldet 2015. Han blev under tiden utsett till Allsvenskans mest värdefulla spelare och blev Årets försvarare vid två tillfällen. Det är första gången han är tillbaka för en seriematch för HBK.
- Jag har spelat där en gång i cupen och då var där lite publik men det är det här jag hade hoppats och längtat efter, att få vara med och bidra att ta tillbaka HBK till Allsvenskan och få åka upp dit och spela en allsvensk match. Jag är såklart väldigt besviken att det inte kan vara så mycket folk som det brukar vara, men det är en jätterolig match och få komma tillbaka. Jag hade rätt många härliga och fina år där, så jag har sett fram emot den här matchen.

Du slår klubbrekord varje vecka då du är den äldste spelaren genom tiderna. Därför är det väl bara att fortsätta spela även 2022.
- Ja, exakt. Lägger pandemin av så kan man göra det, skrattar "Ante".

Det har blivit tre poäng under de två inledande matcherna för HBK.
- Jag tycker att vi gjort två bra prestationer utifrån det sätt som vi spelar. Båda lagen skapar otroligt lite på oss. Vi har fler heta chanser än Sirius och jag tror att vi har någon mer het än Häcken med. Två bra prestationer där alla har anammat det vi har pratat om att sätta laget för jaget. Vi ser rejäla och jobbiga ut att möta, det är en bra väg.


Andreas Johansson är numera lagkapten i HBK, vilket han också var under tiden i IFK Norrköping.

HBK släppte in väldigt få mål förra året och stadgan verkar vara tillbaka i laget.
- Försvarsmässigt har vi i de här två matcherna hamnat lite lägre än vad vi gjorde tidigare, men det känns väldigt stabilt och tryggt. Det känns som det är väldigt få farligheter emot oss så det känns väldigt stabilt försvarsmässigt.

Vad blir då skillnaden för dig med ett lägre försvarsspel?
- Det blir inte lika mycket att springa som när man pressar högre och det har jag egentligen inget emot. Däremot blir det kanske än mer situationer och duellspel inne i boxen om de börjar lyfta in fler inlägg. Jag tycker att vi ligger rätt tajt och bra. De andra i laget jobbar hårt och bra.

Anfallsmässigt blev det ingen utdelning senast och mot Häcken blev det först i slutet av matchen.
- Efter hand in i matcherna tycker jag ändå det varit bra, vi har haft väldigt bra omställningslägen som vi kan och har tagit tillvara på men kan ta tillvara på ännu bättre. Mer in i andra halvlek har vi fått ett bättre anfallsspel både mot Häcken och Sirius, där vi har börjat äga mer boll och kan bedriva ett bättre anfallsspel. Kan vara en grund att vi känner desto längre matchen går så känner vi oss lite starkare fysiskt sätt. Där finns mer att göra så klart, sen vill man ha längre och mer etablerade anfall i längre delar av matchen.

Nu väntar en klubb som ligger honom varmt om hjärtat. IFK Norrköping har öppnat med oavgjort hemma mot Sirius i en snömatch och förlust senast borta mot Djurgården. En tuff start för ett tippat topplag.
- De diskuterar där uppe nu att tar de inte poäng mot oss så är det den sämsta öppningen poängmässigt för Norrköping över tre matcher sedan de gick upp 2011. Som jag ser det har de en väldigt bra offensiv och de gjorde inte sin bästa match mot Djurgården, men det är klart ett bra lag där Rikard (Norling) har kommit in med lite nya idéer. Det är en tuff och en av de svåraste bortamatcherna för året.

"Ante" är nöjd med lagets prestationer under de inledande två matcherna.

Han har inte kunnat följa IFK:s matcher på tv.
- Tyvärr har vi spelat samtidigt båda matcherna men jag har försökt titta lite efteråt. Höjdpunkter ser man alltid men har försökt titta lite mer. Vi börjar redan i dag (onsdag) att titta på Norrköping med laget. 

Efter många år i IFK Norrköping är Andreas Johansson ganska klar över vad HBK kan förvänta sig på söndag.
- På Parken där uppe är det sällan som de förlorar bollinnehavet och de vill anfalla, så det förväntar jag mig. Jag tycker att när vi mötte de i cupen förra året så gjorde vi en jättebra match, där vi får stryk med 1-0 och där vi egentligen bjuder på det målet. Det ska bli jättekul att komma tillbaka dit.

Senaste allsvenska matchen för honom på Parken var i oktober 2018.
- Då var det emot Örebro och vi avgjorde i slutminuten. Av de som var i startelvan då är Alexander Fransson kvar och Henrik Castegren som var avbytare. Det är två stycken, det är ju helt otroligt och det är på tre år.

Hemmapubliken visste att två veteraner gjorde sin sista hemmamatch. Förutom Andreas var det även sista matchen för Daniel Sjölund.
- Det var en rätt magisk avslutning där de skanderar att de vill ha in Daniel Sjölund i hans sista hemmamatch, han gör mål direkt och så vinner vi på det. Tack vare att vi vinner där så lever chansen att vinna guldet inför sista omgången. Vi mötte Häcken och vann med 1-0 borta men AIK vann i Kalmar.


2004 missade de guldet i sista omgången med HBK. Nere i Malmö elva år senare fick Andreas Johansson och Janne Andersson lyfta Lennart Johanssons pokal tillsammans.

Andreas är ganska duktig på att komma ihåg gamla matcher och när han tittar på listan över de elva matcher han spelat mellan klubbarna, så är det en match han nämner direkt.
- Första matchen glömmer man aldrig, det var här ute på Örjans vall. Vi låg under med 2-1 och det var nog rätt sent det också, nästan upp emot 88-89:e minuten, och jag tror att det var en hörna från Tommy Jönsson som jag vid första stolpen nickar i mål. Sen gjorde Pascal (Simpson) 3-2 på övertid när han glidtacklar in den, höll jag på att säga. Det hade gått väldigt tungt för oss innan men därefter gick vi väldigt bra, säger "Ante" som var avbytare och målet var hans första i Allsvenskan.

IFK Norrköping åkte ur Allsvenskan det året och nästa gång lagen möttes igen var 2008.
- En annan match jag minns är uppe på Parken där Peter (Larsson) nickar in två hörnor från (Martin) Fribrock. Det glömmer jag inte heller, för jag kommer i håg att jag var på Mats Olsson för Kvällsposten att nu får ni skriva in Peter Larsson i EM-truppen. Då var Peter otroligt bra och det var därefter han blev såld till Köpenhamn.

HBK vann även hemmamatchen det året, vilket innebär att han har idel vinster mot Norrköping med HBK.
- Det låter bra, skrattar han.

Han minns även HBK:s senaste bortaseger på Parken.
- 2014 var vi spelmässigt rätt överlägsna i den matchen har jag för mig, men vi hade ett tufft år och hade inte förmågan att kunna få in bollen. Kommer i håg att Boman gjorde något mål där i slutet så HBK vann med 2-1, minns "Ante" men kommer inte i håg att det var hans nuvarande mittbackskollega Joseph Baffo som gjorde första målet.

2015 var IFK Norrköping serieledare när HBK i näst sista omgången åkte upp till Östergötland.
- Jag kommer självklart i håg den 25 oktober 2015, då hade tyvärr HBK redan åkt ut. Det var sista hemmamatchen och den var väldigt viktig för oss. Det var fullsatt och jag tror att Norrköping hade frågat HBK om att minska bortasektionen för att få in än mer folk.

 2015 var IFK serieledare inför sista matchen mot HBK och "Ante" fick då ha med sin son Filip som fair play-knatte.

- Samtidigt var det första gången som min son Filip fick följa med in på en allsvensk match som en fair play-knatte. Det var häftigt och därefter hade vi bara Malmö kvar och då hade vi satt oss i ett bra läge inför guldet.

I dagens IFK återfinns en gammal HBK:are, Sead Haksabanovic. 2015 debuterade den unge talangen på Örjans vall mot just IFK Norrköping i en match där det blev HBK-förlust med 0-3
- Var det den matchen, just det, han kom in där i andra halvlek, det kommer jag i håg. Det finns lite historik i alla matcher, det är rätt roligt. 

Senast lagen möttes i allsvenskt sammanhang var i september 2017 när HBK vann mot IFK med 2-1 efter mål av Alexander Berntsson och Tryggvi Hrafn Haraldsson.
- Då spikade Isak (Pettersson) igen här ute på Örjan, minns "Ante" som fick målvakten som lagkamrat året efter i Norrköping.

Hur känns det att sätta sig i bussen till helgen och åka till din gamla hemmaarena?
- Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot det. Att få gå ut där och spela där igen, men det är tråkigt att där inte är publik. 

- Där är inte så många kvar, det är de här Norrköpingspojkarna som Linus Wahlqvist och Christoffer Nyman som kommit tillbaka. I stort sett är alla ledare borta också. På ett par år så försvinner många, tyvärr är det så, avslutar Andreas Johansson, som i dag är Allsvenskans äldste spelare med sina 39 år.

Andreas visar inga ålderskrämpor vilket är fantastiskt och hans allsvenska karriär är lång. Karriären började den 2 maj 2002 och i dag har han kommit upp i 372 allsvenska matcher och gjort 19 mål. 

En imponerande siffra!