Vecka 33: Akademisummering

Ny helg, nya matcher för akademin. Här kommer svepet.

Fredag, Mjällby borta för P19

Strandvallen bjöd på strålande solsken och som vanligt en väldigt fin gräsmatta då P19 gästade Mjällby under fredagen. HBK kunde följa upp förra veckans 5-0-seger mot IFK Värnamo med ännu en match med stort spelövertag, nolla bakåt och denna gång två mål framåt som innebar tre nya poäng i den P19-Allsvenska enkelserien.

Efter en jämn 20 minutersperiod inledningsvis var det Bollklubben som kunde ta över matcher ordentligt och ett lågt stående Mjällby fick svårt att komma ur de låga försvarsblocken då HBK gång på gång kunde återta bollen utan att släppa sitt tryck mot hemmamålet.

I den 39:e minuten fick Bollklubben också utdelning efter ett fint, längre anfall. Johan Gudmundsson kunde slutligen sticka in bollen mellan mittbackarna till en frilöpande Jonathan Wadensten som satte ledningsmålet.

I den andra halvleken fortsatte HBK-trycket. Målchanser och en hel del fasta situationer skapades men det skulle dröja till den 76:e minuten innan nyinbytte Mohammed Alsalkhadi kunde spika slutresultatet till 0-2. Djupledsboll från Lucas Bresmar till nämnde Alsalkhadi, som dragit med ryggproblem senaste veckorna. Läckert lobbade Alsalkhadi in 0-2 över den utrusande MAIF-spelare och tillika f d HBK-spelaren Noel Törnqvist. 0-2 slutade också matchen men ett försök till slutforcering försökte hemmalaget men där borde/kunde nog HBK snarare utökat.

- Historiskt sett en svår bortamatch men killarna gjorde en väldigt koncentrerad och disciplinerad insats där vi verkligen tog tag i taktpinnen och dominerade matchen från minut 20-25 och framåt. Roligt att se den variation som fanns i anfallsspelet och att vi fick utdelning både i första och andra halvlek. Återigen beröm till försvarsspelet som la grunden till en stabil resa mot de tre poängen, säger assisterande tränare Daniel Kaplinski.

Mjällby AIF - Halmstads BK, P19-Allsvenskan, 0-2 (0-1)

Startelva Max Johnsson - Filip Larsson (ut 78), Benjamin Lidh, Viktor Håkansson (ut 84), Lucas Bresmar - Melvin Sjöland (ut 73), Nils Strandahl, Nisse Thelander, Albin Branting (ut 84) - Johan Gudmundsson, Jonathan Wadensten (ut 62)
Avbytare Mohammed Alsalkhadi (in 62), Oscar Murro (in 73), Eric Svensson (in 78), Taulant Parallangaj (in 84), Charlie Dagård (in 84), Zackarias Nilsson
Mål 0-1 (39) Jonathan Wadensten (Johan Gudmundsson), 0-2 (76) Mohammed Alsalkhadi (Lucas Bresmar)

Lördag, P17 i Borås

HBK P17 tog en meriterande seger i Borås när man lyckades betvinga hemmalaget Elfsborg med hela 4-1 efter en ledning med 3-1 i paus.

Redan i den åttonde minuten tog HBK ledningen när Remo Gotfredsens vänsterhörna hittade Filip Erikssons panna och mittbacken kunde jubla över 1-0 till bollklubben.

Elfsborg kom dock igen och efter en halvtimme kvitterade Boråsarna till 1-1 när man utnyttjade ett friläge efter lite HBK-slarv i försvarsspelet.

HBK tog dock tag i taktpinnen igen och gjorde två mål på två minuter innan pausvilan. Först tog sig Albin Binnefors in i straffområdet och blev fälld. Straffspark och Ardi Hajdari utnyttjade det på bästa sätt. Efter ett annat fint anfall hittade Albin Ahlstrand med en passning till Remo Gotfredsen som med ett snyggt högerskott gjorde 3-1.

Efter en välbehövlig paus med mycket vatten i sommarhettan så fortsatte HBK dominera matchbilden dock utan att producera så många målchanser men i den 63:e minuten så spelade Ardi Hajdari fram till Mattias Almgren som med ett lurigt vänsterskott fastställde slutsiffrorna till 4-1.

För att hålla uppe tempot i andra halvlek gjorde HBK hela sex byten och det var bara reservmålvakten Petter Andersson som fick vila i 90 minuter.
- Vi har en stor trupp med många duktiga fotbollsspelare och idag kunde vi erbjuda speltid för 17 spelare vilket ju är roligt, säger Robert Nordström som fortsätter.
- Vi är naturligtvis väldigt nöjda med att ta tre poäng mot Elfsborg men vi har lite att putsa på i offensiven och i defensiven.

P17 spelar i nästa match mot Trelleborgs FF på torsdag hemma i Halmstad.

IF Elfsborg - Halmstads BK, P17-Allsvenskan, 1-4 (1-3)

Startelva Zackarias Nilsson - Noah Enberg (ut 46), Filip Eriksson, Jonathan Falk, Wilmer Hesselgren - Mattias Salem Almgren (ut 69, in 85), Kazper Karlsson (ut 77), Albin Ahlstrand (ut 85), Remo Gotfredsen Grgic (ut 69) - Ardi Hajdari (ut 75), Albin Binnefors (ut 75)
Avbytare Petter Andersson, Hugo Neborg (in 46), Albin Morina (in 69), Lorent Mehmeti (in 69), Elliot Hintsa (in 75), Lucas Lindau (in 75), Gabriel Dal Molin (in 77)
Mål 0-1 (8) Filip Eriksson, 1-1 (30), 1-2 (37) Ardi Hajdari, straff, 1-3 (38) Remo Gotfredsen Grgic, 1-4 (63) Mattias Salem Almgren

Söndag, P16 hemma mot Varberg

P16 gick under söndagen upp i ensam serieledning med tre omgångar kvar av enkelserien efter att man slagit Hallandskollegan Varbergs BoIS.

Hemmalaget inledde matchen väldigt väl första tio minuterna när man satte Varberg under ständig press. Lorent Mehmeti fick göra ett fint mål på inlägg efter en fin assist av högerbacken Emil Annerhult.

Varberg kvitterade efter nonchalans i HBK-laget efter tio minuter men HBK fortsatte och spela väl fram till "cooling break:et". Man hann även att göra 2-1 genom Hugo Eliasson efter ett fint yttersida-inlägg av Elliot Hints, 3-1 genom Enis Krasniqi och 4-1 genom Lorent Mehmeti igen.

Vattenpauset gjorde att Varberg fick snacka ihop sig och HBK trodde sig kunna slappna av lite. Varberg reducerade innan paus på ytterligare ett mål där HBK bör och ska kunna försvara sig bättre.

Varberg reducerade ytterligare en gång i matchen direkt efter paus och även där fanns det stora brister i hur HBK-laget försvarade sig.

HBK reste sig dock och dominerade hela andra halvlek men det blev bara ett mål fram trots att chanser inte saknades. Nye Pontus Carlsson, från Hyltebruks IF, var osjälvisk vid ett fint skottläge och passade Egon Kurtulus som rakade in 5-3.

- Helt otroligt varmt under matchen men grabbarna orkade springa. Vi var och har tidigare under året inte varit tillräckligt noggranna i eget straffområde och ett fysiskt och rakt Varberg utnyttjade det. Vi bör försvara oss bättre och får gnugga vidare, säger Tobias Dock i HBK-lägret.

- Vi visade dock upp en fin offensiv och det är vi glada för. Vi hade fler spelvändningar och mer tålamod i vårt spel mot ett kompakt och evigt krigade Varberg, säger Morgan Ljungkvist avslutningsvis.

Halmstads BK - Varbergs BoIS, P16-Allsvenskan, 5-3 (4-2)

Startelva Alexander Nielsen - Emil Annerhult (ut 78), Viktor Dahlin, Axel Abrahamsson (ut 79), Kristian Misic (ut 75) - Enis Krasniqi, Pontus Carlsson, Besnik Callaku, Lorent Mehmeti (ut 85) - Elliot Hintsa (ut 85), Hugo Eliasson (ut 65)
Avbytare Valon Asllani, Kalle Jatta Henriksson (in 75), David Neinhardt (in 79), Axel Persson (in 78), Alvin Sandberg (in 85), Egon Kurtulus (in 65), Hannes Mårtensson (in 85)
Mål 1-0 (4) Lorent Mehmeti, 1-1 (10), 2-1 (18) Hugo Eliasson, 3-1 (21) Enis Krasniqi, 4-1 (23) Lorent Mehmeti, 4-2 (31), 4-3 (46), 5-3 (67) Egon Kurtulus