Fyra mål i andra halvlek gav tre poäng!

HBK dominerade från minut ett men det dröjde mer än en halvlek innan målen kom. Totalt blev det fyra i andra halvlek där Rasmus Wiedesheim-Paul gjorde hattrick och tog sig upp till totalt 13 mål i år. De tre poängen stannade i Halmstad.
En fin septemberkväll i Halmstad levererades av vädergudarna när HBK tog emot Umeå FC.

Isac Larsson (mitten) under uppvärmningen. Ännu ej inte medveten om debuten som väntade.

HBK inledde matchen med att ha bollen de inledande minuterna. Efter drygt 140 sekunder vara Emil Tot Wikström väldigt nära att sätta dit 1-0 när han fick bollen i cirkeln utanför straffområdet och drog till. Skottet passerade precis utanför stolpen. Ytterligare ett läge kom efter dryga sex minuter då Boman stack in bollen till Kroon i straffområdet. Dock ett kompakt Umeå-försvar kunde störa tillräckligt mycket för att Samuel inte skulle kunna komma till avslut.

Första tio minuterna var det HBK som ägde bollen med två chanser till omställningar för bortalaget som inte gav något läge. 12 minuter in drog Rasmus Wiedesheim-Paul (RWP) till stillastående från 22-23 meter. Avslutet kändes väldigt farligt men likväl utanför. HBK:s anfallsspel gjorde att laget skapade lägen. Mycket löpningar in bakom tryckte ner motståndarna, rörelse till fina ytor på planen och individuell kreativitet gjorde det svårt för motståndarna. RWP:s individuella kvalitet (14) gjorde att Andreas Bengtsson kunde sätta in bollen i straffområdet längs marken och tre fina löpningar in från HBK:are missades precis och bollen rann ut till inspark.

HBK fortsatte att ha ett stort grepp om matchen och UFC försökte ställa om och kontra när läge fanns. Dock väldigt korta anfall för bortalaget och endast tre omställningslägen utan resultat under de första 25 minuterna. I den 26:e minuten fick Malkolm Nilsson Säfqvist känna på bollen efter ett avslut från 25 meter som inte ställde till några problem för "Malle".

Dusan Djuric med en mottagning under matchens första halvlek.

Dubbelläge för HBK efter 30 minuter spelade. Emil Tot Wikström hittade loss bollen till Joel Allansson som satte Samuel Kroon i ett 1v1-läge. Samuel utmanade och fick till ett tungt skott mot första stolpen som Umeås målvakt Frodig räddade. Returen ut till Boakye som också tvingade Frodig till en räddning innan bollen rensades ut till en resultatlös hörna.

Mycket HBK som bollägare även resterande del av halvleken men utan att skapa några chanser. Hemmalaget ropade efter straff med 42 minuter spelade när Boman fick en liten knuff men domaren Dufva-Johansson var nära situationen och tog säkerligen rätt beslut.

- Jag tycker vi har bra kontroll på dem, men har slarvat lite i uppspelsfasen och behöver höja nivån lite, sa Joseph Baffo i paus till Dplay.

- Vi har dominerat första halvlek och skapat några chanser och vi borde förvaltat någon kanske, sa Magnus Haglund inför andra halvlek till Dplay.

Hemmalaget inledde andra halvlek direkt med att skapa en chans. RWP fick in bollen straffområdet, Boakye släppte tillbaka till Allansson som drog till via målvaktens händer till en resultatlös hörna. Minuten senare fick RWP en tryckare i ryggen efter ett inlägg från Emil Tot Wikström och straff till HBK.

Rasmus Wiedesheim-Paul tog straffen själv i den 48:e minuten. 1-0 även om målvakten hade något finger på bollen.

Umeå missnöjda med domaren vid första straffen.

Bra läge igen några minuterna senare (50) när Thomas Boakye tog sig förbi sin försvarare och satte upp RWP i läge. Dock avslut utanför.

54:e minuten: Joel Allansson vann boll och hittade en längre boll mot RWP. I en mot en utmanade han, lurade försvararen och blev sedan kapad. Straff nummer två fördagen. RWP straffskytt igen och målskytt igen via målvaktens händer. 2-0!

HBK firar RWP:s andra straffmål för dagen.

Umeås första riktiga målchans kom i den 59:e minuten. Bollen hittade in bakom HBK:s backlinje och fri med målvakten lobbade en Umeå-spelare "Malle" i målet. Bollen studsade i stolpen! Strax därefter lyfte dem in en frispark som blev farlig men endast på grund av man ruffade en HBK-spelare och därmed frispark till Bollklubben.

Umeå började efter 2-0-målet flytta upp laget en 20-30 meter i sitt försvarsspel och för första gången sätta lite press på HBK i deras speluppbyggnad. HBK skakades lite av det men efter en stund började man lösa upp knutarna även i dem situationerna.

Nästa läge för Bollklubben kom i 66:e minuten. Fint uppspel på Boman som vände bort sin försvarare och stack in bollen på RWP i djupet. Han kom lite för nära målvakten och hans touch gick lite för mycket i sidled för att kunna runda och lägga in i öppet mål. Avslutet nickades undan på mållinjen.

Inom loppet av några minuter drog Umeå på sig två varningar när man fult tacklade ner både Andreas Johansson (69) och Thomas Boakye (72). Mycket kamp och fysiskt spel under en period i matchen.

HBK fick en omställning i den 79:e minuten. RWP friställde Erik Ahlstrand som i 25-30 meter fick driva boll innan han blev tvungen att ta avslut och en bra enhandsräddning av Frodig i UFC-målet.

Dubbelräddning Malkolm Nilsson Säfqvist efter 83 minuter. Ett avslut togs någon meter in i straffområdet, retur ut och Malle reflexspratlade avslutet ut till hörna. Mål där och en slutforcering från UFC hade väntat.

Istället:
Hattrick nummer två för Rasmus Wiedesheim-Paul den här säsongen kom just ikväll. I den 89:e minuten ställde HBK om på Umeå och Thomas Boakyes inspel framför mål nådde RWP som slog in bollen i stort sett öppet mål. 3-0!

Direkt efter 3-0-målet fick vi se en ny HBK-produkt för första gången i A-laget när Isac Larsson bytte av Andreas Bengtsson som vänsterback. Isacs första framträdande i HBK-tröjan i tävlingssammanhang. Isac är född 2001.

4-0 kom på tilläggstid av Emil Tot Wikström efter en tilltrasslad situation i UFC:s straffområde. Assist Sadat Karim.

- Det är kul, sa Rasmus Wiedesheim-Paul om hattricket till Dplay.

Tre poäng till HBK som därmed gick upp på 37 pinnar på 18 omgångar. Tre poäng upp till ledande Degerfors alltjämt som vände 0-1 till 2-1 ikväll. Numera 5 poäng ner till kvalplatsen som innehavs av Jönköping Södra på 32 poäng.

Halmstads BK - Umeå FC, Superettan, 4-0 (0-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson (Isac Larsson, 90) - Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 71), Dusan Djuric (Jonatan Svedberg, 77), Joel Allansson, Emil Tot Wikström - Mikael Boman (Sadat Karim, 90), Rasmus Wiedesheim-Paul
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Crespo Kamara
Mål 1-0 (48) Rasmus Wiedesheim-Paul, straff, 2-0 (55) Rasmus Wiedesheim-Paul, straff, 3-0 (89) Rasmus Wiedesheim-Paul (Thomas Boakye), 4-0 (90+3) Emil Tot Wikström (Sadat Karim)