Grattis Jonas Axeldal!

I dag ställer sig HBK till gratulanterna när Jonas Axeldal fyller 50 år. Jonas spelade två säsonger i A-laget 1990-91.

Jonas Axeldal kom som 17-åring till Halmstads BK från Veinge IF. Efter två år i föreningen fick han 1990 göra allsvensk debut. I bortamatchen mot AIK, förlust 1-2, fick han hoppa in i anfallet sista 25 minuterna i stället för Mats Lundgren.

Det skulle dröja till hemmamatchen mot Brage i omgång 13 innan han fick chansen från start. Steve Whitton var avstängd och han fick spela tillsammans med Niklas Gudmundsson på topp. Det resulterade i två snabba mål av Axeldal under första halvlek och succén var ett faktum. Han spelade större delen resten av säsongen och svarade bl.a. för ett mål i sista omgången när kontraktet säkrades hemma mot Hammarby.

1991 missade han inledningsmatchen mot AIK men spelade sedan resten av matcherna. HBK hade ett tungt år och första segern kom i omgång 10 hemma mot Djurgården och då svarade Axeldal för de två första målen när HBK vann med 3-0. HBK missade mästerskapsserien och fick spela i den nya Kvalsvenskan. Där gjorde han bl.a. två snabba mål första tretton minuterna i bortamatchen mot Öster som slutade 5-5 (!) efter att Niklas Gudmundsson kvitterat i slutminuten.

HBK klarade inte att ta steget tillbaka utan den betydelselösa matchen mot GIF Sundsvall i sista omgången (vinst 6-3) blev Axeldals sista i HBK-tröjan. Han skrev därefter på för Malmö FF som blev första anhalt på en fotbollsresa som senare gick genom Östers IF, Foggia (Italien), Ipswich och Cambridge (England), BK Häcken och Ängelholms FF. Jonas deltog även i OS 1992 som gick i Barcelona.

Därefter startade en tränarkarriär som hittills gått via Torekov/Båstad, HBK:s juniorer och Markaryds IF. Inför 2015 blev han assisterande tränare i Falkenbergs FF och har fortfarande den rollen.