Solid insats och säker seger mot Öster!

Efter en avvaktande matchinledning från båda lagen växlade Halmstad upp efter tjugo minuter och behöll sedan greppet matchen igenom. Slutresultatet skrevs till 3-0 efter mål av Mikael Boman, Sadat Karim och Samuel Kroon (straff).

På översta bilden:

Målskyttarna Karim, Boman och Kroon. 11, 10 och 16 poäng var hittills.

Östers IF, som jagade Jönköpings Södra på den allsvenska kvalplatsen, tog emot andraplacerade Halmstad på ett regnigt Visma Arena, Växjö, i Superettans 26:e omgång. Öster kom till match efter en lite oväntad förlust mot Örgryte senast efter en fin segersvit dessförinnan. Halmstad, med fyra raka vinster, siktade på en femte.

Matchen inleddes utan tydlig tendens, men med ett något mer bollförande Halmstad på en blöt och bitvis brun men till synes hyfsat jämn hybridgräsplan. Det var en viktig match mellan två lag som inte ville förlora och det dröjde tills matchens tjugonde minut innan vi fick ett ordentligt avslut, men Östers skott från distans gick långt utanför Malkolm Nilsson Säfqvists högra stolpe.

I matchminut 26 kom Halmstads första avslut. Något från vänster sökte Emil Tot Wikström bortre hörnet med en höger bredsida, men även detta skott en bra bit utanför målramen.

Strax därefter matchens första riktigt vassa målchans, återigen från Halmstad. En lång boll i djupet hittade en löpande Sadat Karim som fick med sig bollen skickligt, sökte sig in i straffområdet från vänster, hittade skottläget men bollen strax över ribban. Men målet skulle inte dröja länge.

Karim fick fram bollen till Tot Wikström på vänsterkanten. Tot Wikström spelade vidare in i straffområdet där Mikael Boman tog emot felvänd men skickligt vände bort sin försvarare och skapade utrymme för ett högeravslut – lågt vid målvaktens vänstra stolpe. 1-0 till Halmstad (31).

”Ante G” gjorde sin första assist för året (plus 2 mål).

Och nu hade matchen verkligen tänt till. Halmstad fortsatte forcera och minuten efter målet skapades väldig oreda i Östers straffområde, ett par skott avlossades från nära håll men blockerades, och till sist fick Öster undan bollen. Halmstad hade en väldigt bra period nu, skapade flera hörnor och halvchanser och fortsatte trycka framåt med klart grepp om händelserna ända tills halvtidsvisslan.

Redan några minuter in i den andra halvleken uppstod en märklig situation. Karim löpte på en djupledsboll och i duellen som uppstod spelade en Österback hem till egen målvakt – som tog bollen med händerna. Indirekt frispark till Halmstad mitt i ”slottet”. Österspelarna radade upp sig på mållinjen. Joel Allansson petade till Samuel Kroon vars skott täcktes till hörna under högljudda Halmstadsrop om hands och straff. Den efterföljande hörnan slutade med ett bra skottläge för Joseph Baffo, men över.

Halmstad var fortsatt framåtlutade även i andra halvlek och det skulle betala sig. I en andrasituation efter en inläggsfrispark på Östers planhalva dröjde sig Andreas Johansson kvar. Johansson vann boll, avancerade och spelade mycket skickligt med höger yttersida en rak boll längs gräset i djupet mot Karim. Karim fick med sig bollen och avslutade i målvaktens bortre hörn. 2-0 till Halmstad (60).

I 65:e minuten fick Nilsson Säfqvist göra sitt första riktiga ingripande efter inlägg och nick ner mot stolproten. Den fina enhandsräddningen ledde till en resultatlös hörna. Öster lyfte av naturliga skäl laget nu, men mötte ett välorganiserat och svårforcerat Halmstadsförsvar.

Men med kvarten kvar var det nära. Efter ett lågt inlägg från vänster fick en Österspelare ett bra skottläge från straffområdeslinjen. Skottet blockerades av egen spelare som fick ett ännu bättre skottläge mitt i straffområdet – men utanför.

HBK genomförde sitt första byte då Mikael Boman ersattes av Alhassan Haestad Kamara (78). Och genast skulle ”Crespo” hamna i händelsernas centrum. Efter en lång djupledsboll hamnade han i friläge mot Östers målvakt. Efter en petning bredvid målvakten blev han nedriven och domaren pekade på straffpunkten. Samuel Kroon stegade fram. Lågt vid målvaktens vänstra stolpe, 3-0 till Halmstad (80).

Samuel Kroon smällde in sitt sjätte mål för året (plus 10 assists).

Och Halmstad hade bud på mer. Vid en snabb omställning (84) spelade först ”Crespo” till Allansson som spelade vidare till en framstormande Jonathan Svedberg på högerkanten som trots mer eller mindre öppet mål olyckligt fick bollen utanför.

Halmstads andra och tredje byte genomfördes då just Svedberg ersattes av Dusan Djuric och Tot Wikström av Erik Ahlstrand (85).

I matchens andra av totalt tre tilläggsminuter fick Öster ett mål bortdömt för offside. Mycket mer hände inte denna afton och Halmstad kunde vända hemåt med tre poäng efter en mycket solid insats.

ÖSTERS IF - HALMSTADS BK, Superettan, 0-3 (0-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Joel Allansson, Jonathan Svedberg (Dusan Djuric, 85), Emil Tot Wikström (Erik Ahlstrand, 85) - Mikael Boman (Alhassan Haestad Kamara, 78), Sadat Karim

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Edvin Kurtulus, Alexander Berntsson, Simon Lundevall,

Mål 0-1 (31) Mikael Boman, 0-2 (60) Sadat Karim, 0-3 (80) Samuel Kroon, straff