Jönköpingsseger efter jämn match

Förutsättningarna var speciella då Halmstads BK gästade tabelltrean Jönköpings Södra i Superettans 21:a omgång. Dusan Djuric fortsatt avstängd. Flera spelare, däribland lagkapten ”Ante” Johansson, borta på grund av Covid-19. Och dessutom, Rasmus Wiedesheim-Paul såld till norska Rosenborg i dagarna. Att då möta starka Jönköpings Södra på bortaplan var en rejäl, men inspirerande, utmaning för tränare Magnus Haglund och hans mannar.

Haglund strax innan avspark:

”Vi hade många borta senast och vann med 2-0. Idag har vi många borta igen och vi får se hur vi klarar utmaningen. Det är en intressant match på förhand, starkaste hemmalaget möter starkaste bortalaget. Viktigt idag blir att sätta försvarsspelet, de är väldigt skickliga offensivt.”

Första halvlek

Direkt på avspark gick Halmstad till attack. Mikael Boman tog skott ur dålig vinkel till vänster – men bakom målställningen.

Annars var det Jönköping som hade mest boll inledningsvis och pressade högt upp i banan. Men så stack HBK upp och ordnade en hörna i femte minuten. Ingen utdelning då, men bollen stannade kvar på offensiv planhalva, Thomas Boakye ett hårt avslut – utanför. Strax därefter frispark Halmstad, men Jonathan Svedberg avlossade den på egen spelare och ut till inspark.

Något senare kom Jönköping fram i en snabb omställning. Bollen till Hamidovic som tog emot vid straffområdeslinjen och avslutade lågt mot bortre – 1-0 till Jönköping i matchminut 8.

En lång period utan särskild karaktär tog vid. Tills den 32:e minuten då en djupledsboll nådde Sadat Karim som via en fin förstatouch fick friläge ur något dålig vinkel till vänster. Avslutet passerade den utrusande målvakten, men också en halvmeter utanför vänster stolpe.

Under halvlekens avslutande minuter kom Halmstad inte närmre än en inläggsfrispark av Svedberg som skapade en del oreda i Jönköpings straffområde innan bollen rensades undan.

Samuel Kroon i paus:
”Jag är inte jättenöjd med halvleken. Vi gör inte det vi ska, särskilt i början. Vi vill sätta hög press och spela med intensitet men vi spelade plottrigt och slarvade. Då kom också deras mål.”

”Idag roterar vi en del, men det ska inte vara några problem för oss. Truppen är bred och vi har många bra spelare, men idag ligger vi under. Nu ska vi rätta till det i andra halvlek.”

Magnus Haglund i paus:
”Vi ligger under men det är mycket som har varit bra. Nu behöver vi bli bättre de sista 25 metrarna, få in fler bollar i boxen och röra om mer i grytan. Vi behöver vinna kampen på mitten, då kommer vi också skapa lägen.”

Andra halvlek

I andra halvlek kom Mikael Boman till en farlighet i 48:e minuten då han efter missförstånd mellan två motståndare och målvakt oväntat kom först på en långboll. Målvakten dock ute och avstyrde avslutet.

Nästa chans var Jönköpings. Hamidovic avlossade ett tungt skott ur dålig vinkel från höger. Malkolm Nilsson Säfqvist blockerade till en resultatlös hörna. HBK gick omgående framåt och Emil Tot Wikström fick läget i boxen men i en trång situation blev högeravslutet inte bättre än att det gick en bra bit utanför stolpen.

I 60:e minuten fick Tot Wikström ännu ett skottläge, nu från lite längre håll – utanför. Strax därefter ännu ett skott, denna gång från Svedberg – över.

I 69:e minuten klev Boman av, Crespo Kamara ersatte. Strax därefter nästa HBK-byte då Edvin Kurtulus ersatte Erik Ahlstrand. Kurtulus tog över högerbacksplatsen och Joel Allansson bytte till sin normala centrala mittfältsposition.

Hörna till HBK i 84:e, nickavslutet träffade mål men var alltför löst för att skapa problem. I övrigt inte mycket ordnat spel i detta skede av matchen. Ställningskrig, många tekniska misstag och felpass i båda riktningar.

Tredje HBK-bytet i 87:e då Isac Harrysson ersatte Thomas Boakye.

Halmstad lyckades inte etablera något tryck i slutet och efter tre tilläggsminuter blåste domare Daradic av denna jämna match. Slutresultat, 1-0 till Jönköping.