HBK använder tekniken för analyser

I många år har fotbollsklubbar världen runt använt olika tekniska hjälpmedel för att analysera träningar och matcher. HBK är inget undantag. Digitaliseringen i samhället ökar hela tiden och även inom fotbollen används olika digitala verktyg i arbetet med att analysera och utveckla fotbollen.

Vi har pratat med HBK:s målvaktstränare Dennis Nilsson om vilka tekniska hjälpmedel som HBK använder.

- Vi filmar varje träning och alla matcher. På Örjans valls A-plan sitter det tre kameror. En kamera sitter på huvudläktaren och sedan har vi en kamera på respektive kortsida. Vi har också kameror på träningsplanen, förklarar Dennis.


På den norra kortsidan sitter kameran högst upp på storbildsskärmen.

- Systemet som vi använder heter Spiideo och finns installerat på samtliga matcharenor i Allsvenskan och Superettan. Inspelningen sker automatiskt och alla lag i Superettan har tillgång till filmerna från matcherna, berättar Dennis.



En liten kamera sitter överst på storbildsskärmen.


Tränarna kan sedan se inspelningen med hjälp av en app på en iPhone eller på en iPad och därefter plocka ut sekvenser, som ska visas för spelarna. Dennis brukar tagga händelser på sin smart-watch, som handlar om målvakterna. Han kan sedan skicka videoklippet, med en kommentar, till någon av målvakterna.


Ett annat program som HBK och många klubbar runt om i världen använder är Wyscout. Wyscout är en plattform som har data och statistik över tusentals lag och spelare.

- Wyscout använder vi framförallt för att scouta våra motståndare. Alla matcher i Superettan finns tillgängliga i Wyscout, säger Dennis.


I HBK är det analytikern Reine Almqvist som gör analyserna och tar fram olika klipp på kommande motståndare. Några dagar före nästa match visar han olika klipp från Spiideo eller Dplay för hela truppen och sedan kan det också vara så att han visar klipp för enskilda spelare. 

- Det är vanligt att man tittar på hur motståndarna agerar vid fasta situationer, berättar Dennis.


- När det gäller övrig statistik, till exempel antal avslut, antal hörnor, så använder vi statistiken som finns på svenskfotboll.se, förklarar Dennis och berättar vidare:

- I år har spelarna ingen GPS-väst på sig. Den informationen som vi vill ha, får vi med hjälp av Spiideo och Wyscout.


På sidan superettan.se finns det också statistik från matcherna i Superettan. Under rubriken ”Trupper” till respektive match redovisas hur långt spelarna har sprungit under matchen och vilken topphastighet de hade. 


Här finns statistiken från lördagens match mot GAIS på Gamla Ullevi.